Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Zou u nu op bezoek gaan bij familie in woonzorgce­ntra? Of vindt u het nog te vroeg?

-

Regels

Misschien kunnen er regels verbonden worden aan een bezoek. Zo kan je anderhalve meter afstand houden en een mondmasker dragen. Ik zou één bezoek toestaan per week op uitnodigin­g van de persoon die in het zorgcentru­m verblijft.

WILLY VAN GUCHT, WILLEBROEK

Imago oppoetsen

Deze versoepeli­ng is wellicht goed bedoeld. Maar het doet bij betrokkene­n de wenkbrauwe­n fronsen. Hoe gaat men dit allemaal organisere­n? In de zorgsector heerst onderbeman­ning. Heeft het personeel al niet meer dan de handen vol om orde op zaken te stellen?

Het sociale contact is zeer belangrijk, maar ik denk dat gezondheid op dit moment het belangrijk­ste is. Bezoeken zijn nu nog niet aan de orde. Misschien wilde de Nationale Veiligheid­sraad zijn imago een beetje oppoetsen.

PAUL VAN HERCK, VOSSELAAR

Geduld

Ik vind dit geen goed idee. Het coronaviru­s zal zich binnen een paar weken verdubbele­n. Dan stevenen we af op een regelrecht­e ramp. Denk alstublief­t goed na en gebruik uw gezond verstand. Hoe spijtig het ook is: we moeten in ons kot blijven. Heb nog wat geduld.

FREDERIK DE BEUKELAER, KAPELLEN

Wereldoorl­og

Mijn ouders waren 7 en 9 jaar oud toen de Tweede Wereldoorl­og uitbrak. Maanden moesten ze schuilen in een kelder. Er was weinig en slecht eten, er was ook veel angst. Eens twee maanden zonder bezoek mag toch geen al te groot probleem zijn?

ALAIN PALMERS, ANTWERPEN

Virtuele gesprekken

Ik begrijp de reactie van de woonzorgce­ntra. Hopelijk kan iedere bewoner snel opnieuw bezoek ontvangen, maar dat kan pas als de instelling­en er klaar voor zijn. Gelukkig doet het personeel voldoende inspanning­en om virtuele gesprekken op te zetten via Skype en WhatsApp. In uitzonderl­ijke gevallen is een bezoek aan te raden om de situatie menselijke­r te maken. Maar geef

de woonzorgce­ntra dan de mogelijkhe­id om bezoek toe te laten zonder de regels te overtreden.

LUC D’HAUWE, WETTEREN Dichtmetse­len

Kritiek leveren is gemakkelij­k. Als de Nationale Veiligheid­sraad het bezoekverb­od in de rusthuizen tot het einde van de zomer had verlengd, zou men zeggen dat ze harteloos zijn. Er geldt al een tijd een bezoekverb­od en de woonzorgce­ntra slaagden er niet in om het virus buiten te houden. Om elk risico op besmetting te vermijden, hadden de rusthuizen moeten dichtgemet­seld worden. En al het personeel had gedurende maanden verplicht moeten worden om voltijds in het rusthuis te verblijven. Ook daarop zou dan kritiek gekomen zijn.

HERMAN VAN DESSEL, PUTTE

Risico is te groot

Ik ga niet op bezoek in het rusthuis. Het is nog veel te vroeg en het risico is te groot. Ik ben nog steeds gezond en ik vertoon geen ziektesymp­tomen. Maar hoe kan ik nu 100% zeker weten dat ik recent niet onop- gemerkt besmet werd? Ik kan ook zonder symptomen een gevaar zijn voor anderen.

FRANCIS VISSERS, HOBOKEN

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium