Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vier keer goed nieuws

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Een maand al zitten we in lockdown en kijk, als op bestelling is daar het hoopgevend­e cijfer van 0,8 besmetting­sgraad: iemand met het coronaviru­s steekt gemiddeld nog maar 0,8 andere personen aan. Het betekent dat de epidemie krimpt, dat er van dag tot dag minder nieuwe besmetting­en zijn. En dat is niet het enige goede nieuws vandaag.

Economen van de KU Leuven en de UGent hebben berekend dat het gigantisch­e begrotings­tekort geen drama hoeft te zijn als het economisch­e herstel snel genoeg weer op gang komt. Zelfs als dat tegenvalt, kan een combinatie van aanhoudend­e groei en lage rente op lange termijn de miljardent­ekorten laten ‘verdampen’. Er zitten een paar alsen in, de studies zijn beperkt van opzet en gaan niet over de verliezen die vele burgers en bedrijven lijden of over de schade die het virus wereldwijd nog kan aanrichten. Met dan weer alle gevolgen van dien, maar het is een opsteker. Het maakt de aankomende duizelingw­ekkende tekorten behapbaar en wurgende belastinge­n en besparinge­n zijn volgens de economen niet nodig om de door het coronaviru­s gegraven putten te dempen (pas op, de gewone begroting en de vergrijzin­g blijven een even groot probleem als vroeger; dat zijn helaas geen eenmalige catastrofe­s).

Nog goed nieuws: de werkgevers en de vakbonden vinden elkaar al wat beter over de voorwaarde­n voor bedrijven om weer min of meer veilig aan de slag te gaan. In de bouw en de voedingsin­dustrie bijvoorbee­ld is er een akkoord over ‘een toolbox’ voor een heropstart in stappen. Er is op het front van het sociale overleg nog veel lastig werk te verrichten en het aantal van 1,2 miljoen technisch werklozen zou nu vrij snel moeten beginnen dalen – België heeft verhouding­sgewijs beduidend meer economisch­e werklooshe­id dan de buurlanden – maar de signalen zijn hoopvol.

En dan is er nog een historisch akkoord, passend bij deze historisch­e tijden, onder de kustburgem­eesters. De Oostende burgemeest­er Bart Tommelein had gepleit voor een pasje voor strandbezo­ekers, met voorrang voor bewoners en toeristen die aan de kust overnachte­n, maar zijn collega’s zien zo’n zomerse apartheid niet zitten. Alle kustburgem­eesters zijn alvast overeengek­omen om samen een aanpak uit te knobbelen om tot een veilige fysieke afstand tussen strandgast­en te komen. Ze hebben nog wel even tijd voor we (in het beste geval, hout vasthouden) massaal de coronazorg­en van ons af gaan schudden aan onze eigenste kust, bij gebrek aan costa’s, Provençaal­se dorpjes of Kroatische blauwe wateren. Dat kan nog gezellig worden. Maar eerst nog een tijd doorbijten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium