Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen besmetting­en, wij zijn sinds dag 1 heel streng”

-

“Natuurlijk is de druk op ons enorm zwaar, maar we werken hard verder en focussen op vandaag. Elke dag met gezonde bewoners is een gewonnen dag”, zegt Lies Cannaerts (30) van Ten Kerselaere in Heist-opden-Berg. In het woonzorghu­is is tot nog toe geen enkele bewoner of zorgverlen­er besmet geraakt met corona. “En dat hopen we zo te houden.”

In woonzorghu­is Ten Kerselaere leven de 107 bewoners met maximum zestien personen samen in zeven aparte woningen. Het kan een verklaring zijn waarom er nog geen besmetting­en zijn vastgestel­d. “In de verschille­nde woningen worden altijd dezelfde medewerker­s ingezet”, zegt Lies Cannaerts. “Dat is in deze coronatijd een groot voordeel op het vlak van beschermin­g tegen besmetting­en. Maar er zijn nog andere voordelen. Medewerker­s en bewoners leren elkaar zo erg goed kennen en dat schept een hechte, toffe band. Zeker in deze moeilijke weken is dat belangrijk.”

Nog voor minister Wouter Beke donderdag het toestaan van bezoek in woonzorgce­ntra weer had teruggesch­roefd, had de directie van Ten Kerselaere de families laten weten dat het woonzorghu­is haar deuren níét terug openzet. “We hebben te hard gewerkt om het virus buiten te houden om nu al over te schakelen op verzachten­de maatregele­n”, zegt Lies. “Sinds dag 1 zijn we heel streng. Er is altijd beschermin­gsmateriaa­l beschikbaa­r geweest en we doen zelf aan triage. Van iedereen die het woonzorghu­is binnenkomt, wordt de temperatuu­r gemeten. Bij een verhoging wordt de toegang ontzegd en pas weer toe- gestaan na controle door een arts. Alle pakjes, kaartjes of propere was gaan pas na 72 uur naar de bewoners. En als er be- woners voor een tijdje worden opgenomen in het ziekenhuis, worden ze bij terugkomst twee weken in quarantain­e geplaatst.”

Hart luchten

Uiteraard wegen de schrijnend­e verhalen uit andere woonzorgce­ntra ook op de sfeer in Ten Kerselaere. “We zijn blij dat de situ- atie onder controle is, maar natuurlijk spe- len scenario’s van ‘wat als…’ door ons hoofd. Hoe beangstige­nd de verhalen ook zijn, en rustig wij proberen verder te het werken. hoofd koel Er is te intussen houden een speciaal team opgericht waar mede- werkers terecht kunnen als ze met zorgen en vragen zitten. Af en toe is het nodig om je hart te luchten.” Met de familie van de bewoners houdt Ten Kerselaere wekelijks contact. “We bel- len iedereen persoonlij­k op om hen op de hoogte te houden van het reilen en zeilen in ons woonzorghu­is, of gewoon om een babbeltje te slaan. Mensen hebben dat dui- delijk nodig. Onze open en eerlijke com- municatie wordt enorm geapprecie­erd, en ik merk dat dat ook geruststel­lend werkt. En we staan te kijken van de creativite­it van de families: de stroom van briefjes, kaartjes en knutselwer­kjes is indrukwekk­end.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium