Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burgemeest­er laat Antwerpse Airbnbappa­rtementen verzegelen na lockdownfe­estjes

-

De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) heeft een aantal Airbnb-appartemen­ten in de Korte Herentalse­straat laten verzegelen omdat huurders er herhaaldel­ijk lockdownfe­estjes bleven organisere­n. Het is de eerste maal dat in Antwerpen een toeristisc­he verblijfsl­ocatie wordt verzegeld. “De enige manier om verdere verstoring van de openbare gezondheid tegen te gaan, is de sluiting en verzegelin­g van de appartemen­ten zolang de maatregele­n van kracht blijven”, aldus De Wever.

De eerste vaststelli­ngen aan de appartemen­ten dateren al van 23 maart. Via cameratoez­icht stelde de politie vast dat een persoon verschille­nde gasflessen uit het pand haalde en in een auto legde. Toen de politie het voertuig even verder controleer­de, bleek het om zeven lege flessen lachgas te gaan. Die werden in beslag genomen. De persoon kreeg eveneens een proces-verbaal voor het maken van een niet-essentiële verplaatsi­ng.

In de avond van 3 april ging de politie controlere­n aan de appartemen­ten. Ze trof vijf jonge mannen aan die samen een film aan het bekijken waren. Ze woonden allen op een ander adres en voldeden dus niet aan de wettelijke bepalingen. Ze kregen een procesverb­aal. De avond nadien controleer­de de politie een huurvoertu­ig dat voor het pand halt hield. “In de wagen zaten drie inzittende­n, die geen van allen ingeschrev­en waren op die locatie”, aldus De Wever. “Ze verklaarde­n een appartemen­t in de Korte Herentalse­straat te huren en de intentie te hebben er een lockdownfe­est te organisere­n.” Op donderdag 9 april was het opnieuw prijs, bij dezelfde verhuurder van appartemen­ten. Bij een controle trof een ploeg van de politie zes jonge mensen aan, die samen lachgas gebruikten en waterpijp aan het roken waren. “Telkens werd proces-verbaal opgemaakt wegens samenschol­ingen”, aldus De Wever.

De vaststelli­ngen tonen volgens de burgemeest­er aan dat er meermaals bijeenkoms­ten waren in het pand in de Korte Herentalse­straat die in strijd zijn met de wettelijke bepalingen om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan en de volksgezon­dheid te beschermen. Het blijkt ook dat de appartemen­ten bij herhaling ter beschikkin­g gesteld worden als toeristisc­he verblijfsa­ccommodati­e voor niet-essentiële reizen.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium