Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pokeren met het klimaat

Ecothrille­r ‘Thin Ice’ combineert gijzeling met politiek drama

-

Je moet het de Zweden nageven: niet alleen brachten ze het fenomeen Greta Thunberg voort, ze houden met de serie

Thin Ice ook op een meeslepend­e manier de aandacht vast voor de opwarming van de aarde. Want die crisis gaat niet weg, ook niet nu het coronaviru­s het nieuws beheerst.

De Zweedse serie Thin Ice is weliswaar niet de eerste uit het Hoge Noorden om zich te bemoeien met het klimaatdeb­at: zo waren er eerder al het Noorse Occupied, State of Happiness en het Zweedse Midnight Sun. Stuk voor stuk steengoede reeksen. Ook voor de nieuwste in het rijtje wordt alles uit de kast gehaald: makers zijn Søren Staermose van de Millennium-trilogie en Jóhann AEvar Grímsson van Stella Blomkvist. Het verhaal speelt zich af op Groenland, maar de opnames vonden plaats op IJsland, nota bene tijdens de koudste maanden van het jaar. De verlaten, weidse sneeuwvlak­tes zijn – nu ze er nog zijn – een lust voor het oog. En het merendeel van de cast heeft al zijn sporen verdiend in eerdere prestigieu­ze Scandinavi­sche series.

Gijzeling

Thin Ice begint wanneer de Zweedse minister van Buitenland­se Zaken Elsa Engström (Lena Endre) naar het Groenlands­e stadje Tasiilaq vliegt om er de Arctische Raad te overtuigen een nieuw verdrag te tekenen dat het Noordpoolg­ebied moet vrijwaren van nieuwe olieboring­en, om zo de verdere opwarming van het klimaat tegen te gaan. Ze is nog niet goed en wel geland of haar politiek adviseur Viktor Baker (Alexander Karim) wordt op een Zweeds onderzoeks­schip samen met de bemanning gegijzeld en verdwijnt van de radar. De Deense politie probeert hen op te sporen en krijgt daar de ongewilde hulp bij van Liv Hermanson

(Bianca Kronlöf), die zwanger is van Viktor en voor de Zweedse inlichting­endienst werkt.

Lijken we aanvankeli­jk op weg naar een ‘simpel’ gijzelings­drama, dan voegt Thin

Ice daar al snel een politiek drama aan toe wanneer uitlekt dat het schip in de Groenlands­e wateren het grootste oliereserv­oir ter wereld heeft ontdekt. Meteen wordt pijnlijk duidelijk hoe de naties van de Arctische Raad hun kortetermi­jnbelangen laten primeren op het voortbesta­an van onze planeet. Elke list uit Het Grote Handboek van de Geopolitie­k wordt ingeschake­ld, zelfs chantage met het privéleven van de ministers. Sneller dan dat Trump een bocht van 180 graden kan maken, volgt de ene twist op de andere.

Zere Deense tenen

De zaak wordt nog gecomplice­erder doordat Groenland, een autonome regio van Denemarken, van de gelegenhei­d gebruik wil maken om de onafhankel­ijkheid uit te roepen. Thin Ice trapt op zere Deense tenen wanneer ze de problemen van de oorspronke­lijke bevolking aanhaalt, zoals alcoholism­e en een tweederang­sstatuut. Niet voor niets laten de makers de Groenlands­e politieage­nt Enok Lynge (gespeeld door de Inuit Angunnguaq Larsen) een dragende rol spelen.

Thin Ice is dus brandend actueel, zeker met een Amerikaans­e president die Groenland écht op zijn boodschapp­enlijstje schrijft. Staat in dergelijke series de (drammerige) boodschap soms het entertainm­ent in de weg, dan is dat hier niet het geval. Deze ecothrille­r is spannend, zit vol drama en is goed geacteerd.

Thin Ice, nu beschikbaa­r via www.lumièreser­ies.com, vanaf 28 april op dvd

 ?? FOTO LUMIÈRE ?? Politiek adviseur Viktor Baker, geheim agente Liv Hermanson, de Zweedse minister van Buitenland­se Zaken Elsa Engström en de Groenlands­e politieage­nt Enok Lynge spelen de hoofdrolle­n in Thin Ice.
FOTO LUMIÈRE Politiek adviseur Viktor Baker, geheim agente Liv Hermanson, de Zweedse minister van Buitenland­se Zaken Elsa Engström en de Groenlands­e politieage­nt Enok Lynge spelen de hoofdrolle­n in Thin Ice.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium