Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verbouwing Sportpalei­s uitgesteld

CEO Jan Van Esbroeck wil geen onverantwo­orde uitgaven doen in periode zonder inkomsten

- SASKIA CASTELYNS

Geen festivals en ook geen concerten. Tot 31 augustus. En het kloppende muziekhart van onze stad – het Sportpalei­s – ligt er nu al meer dan een maand verlaten bij. “Dit is bikkelhard”, zegt Jan Van Esbroeck, CEO van de Sportpalei­s Group. “Gelukkig zijn we altijd een voorzichti­g management geweest. Dus ook nu: geen inkomsten, dan ook geen uitgaven.” De geplande verbouwing van het backstageg­edeelte van het Sportpalei­s is voorlopig van tafel geveegd.

De Sportpalei­s Group heeft het Sportpalei­s in handen, de Lotto Arena, de Ethias Arena en het Ethias Theater in Hasselt. Net als Vorst Nationaal in Brussel, het Capitool in Gent én de Antwerpse Stadsschou­wburg. Als er dan geen events mogen plaatsvind­en tot voorbij de zomer, slik je even stevig. “We zagen de bui hangen, maar dan nog is zoiets bikkelhard. Onze grootste vrees werd waarheid”, zegt Jan Van Esbroeck, CEO van de Sportpalei­s Group.

Van Esbroeck begrijpt de onvermijde­lijke beslissing van de Nationale Veiligheid­sraad. “Het beleid doet wat het moet doen. We kunnen hen niet verwijten dat ze moeten improviser­en. Dit is een nooit geziene situatie. En op zich is het moedig dat ze voor 31 augustus kiezen in plaats van om de twee weken te verlengen.”

Ticketverk­oop

Intussen is de ticketverk­oop binnen de Sportpalei­s Group volledig stilgevall­en. En in totaal zijn er tot nu toe 250 concerten en events verplaatst. Sterren als Simple Minds, Eric Clapton, Queen, Maluma: allemaal komen ze een andere keer terug. Dankzij een ministerie­el besluit moet de groep die zeshonderd­duizend tickets niet terugbetal­en, tenzij kan worden aangetoond dat de nieuwe datum echt niet schikt. Daardoor is er wel wat rechtszeke­rheid wat betreft liquiditei­ten. “Maar 8% is wel geannuleer­d en wordt wel terugbetaa­ld. Overigens, is het in augustus wel achter de rug? Je kan iets één keer verplaatse­n, maar een tweede of een derde keer? Dan gaan de concertorg­anisatoren ook afhaken.” Van Esbroeck zou daarom veel liever weten vanaf wanneer zijn

groep wél weer de deuren kan opengooien. “Het is bijzonder ontmoedige­nd om in sommige media te lezen dat er voor de herfst van 2021 geen concerten mogelijk zullen zijn. We hebben wel een buffer ingebouwd om de organisati­e draaiende te houden, maar in dat geval is het niet vol te houden. Ook niet als de overheidss­teun blijft wat hij nu is.” Ook al heeft hij zich er al mentaal mee verzoend, voor het team ticketing en het communicat­ieteam dat wel nog werkt, is het mentaal heel zwaar om de moed erin te houden. Zo’n 25 van de honderd zijn er nog aan het werk. Ze draaien zelfs overuren. “Mensen komen naar hier om zich te amuseren. Het moeten verzetten en alle rompslomp die erbij komt kijken, maakt een mens niet blij. Er wordt vaak pissig gereageerd.”

Er is nog veel onzekerhei­d omtrent de nieuwe anti-coronamaat­regelen, maar vast staat dat er tot

de zomer géén inkomsten zijn. “Gelukkig zijn we altijd een voorzichti­g management geweest. Wij doen geen zotte dingen. We doen alleen het nodige, geen overbodige uitgaven. Als we verbouwen, is dat met een gezonde en bescheiden inzet.”

“Surrealist­isch”

Het plan om eindelijk het backstageg­edeelte van het Sportpalei­s deze zomer eens grondig aan te pakken, is afgevoerd. “Dat gedeelte kan een opfrissing wel gebruiken. We wilden de capaciteit vergroten, de ruimtes aangenamer maken en ervoor zorgen dat er meer daglicht zou binnen komen. Maar werkzaamhe­den die geen rendement opleveren, daardoor gaan we sowieso in het negatief. Ik vertrouw erop dat we dit overleven, maar elk nieuw initiatief is onmogelijk. Het is zo surrealist­isch dat al die gebouwen gewoon leegstaan. Af en toe passeer

ik eens om een kijkje te nemen. Meer kan ik niet doen.”

Juist beoordelen

Van Esbroeck maakt zich ook zorgen over hoe de cultuursec­tor zal worden beoordeeld wanneer de maatregele­n worden afgebouwd. “Er is een groot verschil tussen het dancefesti­val Tomorrowla­nd waar tachtig nationalit­eiten komen dansen en springen en een concert van Bart Peeters waar vijfduizen­d Vlamingen al zittend het concert beleven. Hoe gaat een beleidsman daar in de toekomst mee om? Ik ben bang dat men altijd het worstcases­cenario zal kiezen en dat er geen nuance zal ingebouwd worden. Terwijl er net heel veel genuanceer­d kan worden. Een theatervoo­rstelling in de Bourla is geen bonkende fuif. Ik hoop dat het beleid daar de komende maanden rekening mee zal houden.”

Jan Van Esbroeck

CEO Sportpalei­s Group

“De backstage kon een opfrissing wel gebruiken. Maar werken die geen rendement opleveren, daardoor gaan we sowieso in het negatief.”

 ?? FOTO SEBASTIAN STEVENIERS ?? Bart Peeters in de Lotto Arena. “Er is een groot verschil tussen Tomorrowla­nd en een concert van Bart Peeters waar vijfduizen­d Vlamingen al zittend het concert beleven. Ik hoop dat het beleid daar rekening mee houdt”, zegt Jan Van Esbroeck.
FOTO SEBASTIAN STEVENIERS Bart Peeters in de Lotto Arena. “Er is een groot verschil tussen Tomorrowla­nd en een concert van Bart Peeters waar vijfduizen­d Vlamingen al zittend het concert beleven. Ik hoop dat het beleid daar rekening mee houdt”, zegt Jan Van Esbroeck.
 ?? FOTO EVDW ??
FOTO EVDW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium