Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jonge reebok sterft na aanval door Duitse herder

-

Ingrid Van Uffelen en natuurgids Steven Coppens smeken alle hondeneige­naars om hun dier aan de leiband te houden. Vrijdag stierf een jonge reebok na een aanval door een loslopende Duitse herder in Halle. Elk jaar sneuvelen meerdere reetjes op deze manier in de Zoerselse bossen.

Ingrid Van Uffelen woont in de Liefkensho­ek in Halle. Donderdaga­vond hoorde ze plots een akelig geschreeuw in de tuin. “Ik ben het bos ingelopen en zag hoe een Duitse herder een ree aanviel. Het dier was al serieus aan het bloeden. Gelukkig reageerde die herdershon­d op mijn geroep. Hij loste zijn greep en liep weg. Een baasje heb ik niet gezien.”

Stuiptrekk­ingen

Ingrid ontsmette de wonde in de hals van de jonge reebok en legde hem veilig tussen hooibalen. Hij leek te recuperere­n. Vrijdagoch­tend had het diertje zich wat verplaatst. “Toevallig moest onze dierenarts komen. Ik liet hem naar de ree kijken, maar het dier

kreeg plots stuiptrekk­ingen en de dierenarts zag geen andere mogelijkhe­id dan hem uit zijn lijden te verlossen.”

Volgens natuurgids Steven Coppens,

broer van Dieter, ging het om een jonge reebok van 1 jaar oud. “Momenteel worden ze door de moeders verdreven omdat er kalfjes aankomen. Op dat moment zijn die zoekende jaarlingen heel kwetsbaar. Bij natuurbehe­erders is het een grote frustratie dat hondeneige­naars hun dieren zomaar laten loslopen. Dat is asociaal gedrag om verschille­nde redenen. Sommige kinderen hebben schrik van honden, loslopende honden vallen vaak aangelijnd­e honden lastig en voor reeën en grondbroed­ers zijn loslopende honden rampzalig. Straks liggen de kalfjes op de grond. Als een hond zo’n kalfje aanraakt zal de moeder het laten liggen. Ik hoor mensen vaak beweren dat hún hond niet jaagt. Onzin. Alle rassen doen dat als ze de kans krijgen. Het is hun instinct. Er staan boetes van 70 tot 350 euro op. Het vraagt gewoon een beetje discipline om je hond aan de leiband te houden. Wil je hem per se laten rennen, ga dan naar een omheinde hondenlosl­oopzone.”

 ?? FOTO VAN UFFELEN ?? Het reetje na de beet. De volgende morgen moest de dierenarts het alsnog laten inslapen.
FOTO VAN UFFELEN Het reetje na de beet. De volgende morgen moest de dierenarts het alsnog laten inslapen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium