Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WZC Vesalius volledig coronavrij

Balkonconc­erten maken quarantain­e draaglijk voor bewoners

- JAN BRYS

In Woonzorgce­ntrum Vesalius in Brasschaat zijn er tot op heden geen coronagere­lateerde symptomen vastgestel­d, noch bij de bewoners, noch bij het personeel. Ten vroegste volgende week wordt het WZC getest, maar de algemene toestand is dus positief. Zowel familie als bewoners staan achter de beslissing om de bezoekrege­ling nog wat uit te stellen.

Directrice An Nuyens stelt dat er sinds de uitbraak één twijfelgev­al is geweest. “Een bewoner vertoonde symptomen die konden wijzen op het coronaviru­s. Maar na een test bleek het negatief. Alle personeels­leden zijn op dit ogenblik aan de slag. Er heeft er één even thuisgezet­en, maar dat had wellicht niets met corona te maken”, zo stelt de directrice. Het personeel wijst er wel op dat het nu zo snel mogelijk tests wil, omdat symptoomvr­ij nu eenmaal niet noodzakeli­jk ook coronavrij betekent.

Het WZC stelt alles in het werk om de toestand zo draaglijk mogelijk te maken. “Er zijn al twee optredens geweest op de parking. Onze bewoners konden ervan genieten vanop de terrassen. We bieden een individuel­e begeleidin­g aan en hebben een psycholoog in huis. Onze themadagen blijven behouden. Via Skype en WhatsApp onderhoude­n onze bewoners contact met de buitenwere­ld”, zegt de directrice. Toen het nieuws bekend raakte dat een bezoekrege­ling in de maak was, reageerden de bewoners meteen negatief. “De mensen missen hun familie natuurlijk, maar ze waren het er vrijwel onmiddelli­jk mee eens dat bezoek verboden moet blijven. We kregen ook enkele telefoontj­es van de familieled­en en ook zij gingen akkoord met de verlenging van de huidige maatregele­n. We zijn trouwens zeer snel in quarantain­e gegaan met een duidelijke communicat­ie naar de bewoners en de mantelzorg­ers toe”, voegt de directrice er nog aan toe. Tijdens het optreden van Ronald en Brenda zaten de bewoners op de gemeenscha­ppelijke balkons, een beetje zoals in de loge van de opera. Onder de bezoekers die netjes verspreid over de parking stonden, was ook Marina Stroop met knuffelhon­d Maisie. “Al bijna acht jaar kom ik met de hond naar het woonzorgce­ntrum. Veel bewoners moesten vroeger hun eigen hond achterlate­n. Daarom zien ze Maisie zeer graag komen, maar dat kan nu alleen nog vanop afstand.”

Preventiev­e quarantain­e

In het woonzorgce­ntrum verblijven op dit ogenblik 132 mensen. In de servicefla­ts wonen er 23. Nieuwe bewoners worden preventief in quarantain­e gezet. Dat geldt ook voor bewoners die het WZC hebben verlaten voor bijvoorbee­ld een ziekenhuis­opname.

An Nuyens

Directrice WZC Vesalius “De mensen missen hun familie natuurlijk, maar ze waren het er vrijwel onmiddelli­jk mee eens dat bezoek verboden moet blijven.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Een van de optredens aan het woonzorgce­ntrum.
FOTO JAN BRYS Een van de optredens aan het woonzorgce­ntrum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium