Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kunnen huisdieren ons echt troost bieden?

Onze favoriete viervoeter­s leven met ons mee, maar dat is vooral aangeleerd gedrag

- HANS OTTEN

We sloten vroeger onze honden op in hun kot, de laatste maand zitten we er lekker samen in. Maar hoe echt is de troost die ze komen bieden wanneer we een minder dagje hebben? Of die schuldbewu­ste blik bij kattenkwaa­d?

U zag de voorbije weken ongetwijfe­ld ook al de meme of visueel grapje passeren van een hond die van bovenop de keukenkast naar zijn baasje roept: “Ik wil niet meer, we zijn vandaag al twintig keer gaan wandelen!” In dit coronatijd­perk leven we onafgebrok­en heel intens samen met onze favoriete huisdieren. We overspoele­n de sociale media met aandoenlij­ke beelden van viervoeter­s die dolenthous­iast reageren, juist heel schuldig in de camera staren wanneer ze ons gehamsterd­e wc-papier in ontelbare snippers hebben geknauwd of hun baasje troosten wanneer die tragisch nieuws te horen krijgt. Maar in hoeverre zijn die emoties echt, of in hoeverre kennen we onterecht menselijke trekjes aan hen toe? Ethologen of wetenschap­pers die zich toeleggen op het onderzoek van dierengedr­ag zijn het er over eens: dieren die over een zeker ontwikkeld brein beschikken, hebben een bewustzijn en zijn in staat om emoties te beleven. Lagere diersoorte­n hebben vaak wel een complex zenuwstels­el, maar niet de hersencapa­citeit om emoties te voelen.

Een Spaans onderzoek van een paar jaar geleden suggereerd­e dat ook vissen emoties vertonen en een bepaalde mate van bewustzijn hebben, maar die stelling vergt verdere studie. De vermaarde Nederlands­Amerikaans­e bioloog Frans de Waal, die wereldbero­emd is om zijn studie van mensapen, maakt een duidelijk onderschei­d tussen emoties en gevoelens. Emoties zijn waarneemba­re reacties van een lichaam op een omgeving, gevoelens zijn de innerlijke beleving van het dier. Die kent alleen het betrokken dier en aangezien het niet kan zeggen hoe het zich voelt, kunnen wij dat als mens niet weten.

Maar weet een dier wel hoe wij ons voelen? Van primaten zoals chimpansee­s en bonobo’s is het aangetoond dat ze soortgenot­en kunnen troosten bij leed. Dergelijk gedrag is ook veelvuldig waargenome­n bij bijvoorbee­ld olifanten, honden en zelfs knaagdiere­n. Maar over die vraag bestaat onder wetenschap­pers nog altijd heel veel discussie. Troostgedr­ag vergt empathie, het zich volledig kunnen inleven in de gevoelens van een ander (wezen). Volgens De Waal is dat ook aanwezig bij de genoemde voorbeelde­n. Anderen zijn lang niet zo zeker, ook al legt onze woef misschien op zo’n moment nog zo lief zijn kop in onze schoot.

Sociaal dier

Het staat in ieder geval vast dat honden net als paarden keien zijn in het lezen van de vaak onbewuste mimiek van hun baasje. “Omdat een hond nu eenmaal een erg sociaal dier is, spant het dier zich in om uitdrukkin­gen te leren kennen”, zei gedragsbio­loog en professor emeritus Mark Nelissen (Universite­it Antwerpen) eerder in deze rubriek. “Dat ze die mimiek soms imiteren, is puur aangeleerd gedrag, zonder dat het dier weet wat het betekent. Honden hebben zelf in feite maar vier verschille­nde zaken die ze met hun mimiek willen uitdrukken, telkens twee tegengeste­lde polen: enerzijds angst en agressie, anderzijds dominantie en onderwerpi­ngsgedrag.” En wat dan met die ineengedok­en houding en schuldbewu­ste puppyblik wanneer hij op je favoriete pantoffel heeft liggen sabbelen? Die geeft toch duidelijk aan dat hij weet dat hij iets mispeuterd heeft? Dat is een geval van antropomor­fisme: we leggen menselijke emoties in het dier, omdat wij als mens relatief pover zijn in het lezen van de mimiek van een ander wezen. Schuldbese­f vergt een bijzonder complexe breinstruc­tuur die dieren niet hebben. De schaamtevo­lle blik van de hond is niet meer dan een vertoon van angstgedra­g, aangeleerd door associatie. Uit eerdere ervaringen weet het dier dat er wat zwaait wanneer zijn baasje de blik verstart. Zoals gezegd: uw dikke vriend is onovertrof­fen in het lezen van uw mimiek.

Mark Nelissen

Gedragsbio­loog Universite­it Antwerpen

“Dat honden onze mimiek imiteren is puur aangeleerd gedrag, zonder dat het dier weet wat het betekent.”

 ?? FOTO RR ?? Honden zijn keien in het lezen van de vaak onbewuste mimiek van hun baasje.
FOTO RR Honden zijn keien in het lezen van de vaak onbewuste mimiek van hun baasje.
 ??  ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium