Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BART PEETERS

VERVOLG

-

ters: Op de dag van een optreden mag hij één uur functioner­en. Wij begonnen dan alvast te spelen en Robert arriveerde in een geblindeer­de limousine met een zonnebril. Zo is het misverstan­d ontstaan dat The Radios vijf muzikanten en één popster waren. Maar die limousine was nodig omdat hij zoveel sliep, en die bril om hem te beschermen tegen de lichtshow. Er was bijna niemand op de hoogte. Robert had zelf bepaald dat hij zich niet wilde outen als zieke mens. Ik snap dat, een popster wil niet beroemder worden voor zijn medische fiche dan voor zijn liedjes. Uiteindeli­jk lag hij al op palliatiev­e toen hij zei: Nu zou ik mijn verhaal willen doen. We hebben dan een interview geregeld met Humo. Kort daarna is hij van pure uitputting gestorven. Maar wat een krachtig interview was dat. De kunst van het leven is om je niet door de tegenslage­n te laten ontmoedige­n. Zulke dingen zei hij. Hij was in staat om niet te denken aan de toekomst. Hij keek terug en vond dat hij een mooi leven had gehad. Op een of andere manier was hij het die ons troostte. Later heb ik van mensen die ook tegen kanker vochten, gehoord dat ze dat interview onder hun hoofdkusse­n bewaarden. Dan weet je dat Robert niet alleen een iconische popster was, maar ook een iconische held in de zin van hoe hij zijn lot wist te dragen.”

Overhemd uit

“Het verwarrend­e was: Robert was heel levenslust­ig. Hij was zich bewust van zijn potentieel als sekssymboo­l en speelde daarmee. Zijn lijf was bijzonder afgetraind en hij trok dikwijls zijn overhemd uit. Hij hoorde ook graag hoeveel meisjes er waren flauwgeval­len tijdens optredens. Tachtig in de infirmerie? Goed optreden! (lacht) Als we in eender welk land een restaurant binnenkwam­en, gingen alle ogen naar Robert. Ronny en ik deden ons best, maar wij bleven de reserve-popsterren. En Robert genoot daarvan. Ook van de communicat­ie met het publiek. In Boedapest had iemand hem een zinnetje in het Hongaars geleerd. Ik vrees dat het schuttingt­aal was. Dames, ik zou jullie hier ter plekke allemaal, enzovoort … (lacht) Dat gaf een gegil, ik denk dat hij het twaalf keer heeft herhaald. Of in Senegal, misschien wel de schoonste herinnerin­g die ik aan hem heb. Robert was nooit in Afrika geweest. Hij droomde ervan om in Congo te spelen. Daar zijn we nooit geraakt, maar wel in Dakar, in het voorprogra­mma van Youssou N’Dour. Het was ongelofeli­jk. Onze mayonaise pakte. 40.0000 mensen gingen uit hun dak. Op een bepaald moment zei Robert: Moi, je suis Africain. Heel dat stadion begon te roepen. Hij was toen al ontzettend ziek, maar dat

“Op zijn sterfbed was hij het die ons troostte.”

gaf hem een ongelofeli­jke kracht. Als je dat kunt teweegbren­gen in zo’n land, weet je dat het potentieel enorm was.”

“Ik denk nog veel aan hem. Maar ik ben een man. En mannen praten niet zo gemakkelij­k over hun gevoelens. Ook met Ronny spreek ik er niet gemakkelij­k over. Onze communicat­ie is altijd nogal euh ... gericht. Hij heeft mij een enorm plezier gedaan door mee te zingen op mijn verjaardag­sconcerten in de Lotto Arena. Ik twijfelde eerst wat we konden doen. Toen dacht ik: She Goes Nana in het Nederlands, als eerbetoon aan Robert. Ik heb de tekst ’s nachts naar Ronny gestuurd. Ik was onzeker. Voor hetzelfde geld vond hij het slecht. Maar hij stuurde één woord: ijzersterk. En zo hebben we nog eens samen gezongen. Ik bedoel: mooi gezongen, zoals in de tijd van The Radios. Dat hadden we sinds de dood van Robert niet meer gedaan. Omdat het niet klopte. Waar is die derde stem? Het was nog altijd spannend. Maar met z’n tweeën konden we het net bolwerken. Het is misschien wel de beste manier om er na al die jaren iets zinnigs over te zeggen. Muzikanten zijn soms sterker met hun gitaar dan met woorden.”

 ?? FOTO ZUPP ?? Gitarist Dany Lademacher en Bart Peeters tijdens een optreden.
FOTO ZUPP Gitarist Dany Lademacher en Bart Peeters tijdens een optreden.
 ?? FOTO VTM ?? Robert in het programma Kinderpraa­t op VTM.
FOTO VTM Robert in het programma Kinderpraa­t op VTM.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium