Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is toch onwennig aan de lift”

De blokken van de Luchtbal, waar afstand houden niet altijd even makkelijk is

- ANDREAS ROTTY

In een groot appartemen­tsgebouw is de coronacris­is een aparte beleving. De vier Langblokke­n op de Luchtbal zijn gevuld met heel uiteenlope­nde huishouden­s, alleenstaa­nde senioren tot jonge gezinnen. Ze gaan elk op hun eigen manier om met de crisis, maar wonen wel dicht bij elkaar. “Normaal zeggen we minstens goeiendag aan de lift, nu is het wel wat onwennig.”

De Langblokke­n, zoals ze worden genoemd, zijn de vier aanzienlij­ke bouwwerken op een perceel aan de Groenendaa­llaan. Daarop heeft Woonhaven in het totaal 689 sociale appartemen­ten ondergebra­cht, waarvan 90% met twee slaapkamer­s. Het geheel ligt tussen de Noorderlaa­n en de E19, tegenover Kinepolis, met enkele groene buurtplein­tjes en een sportveld in de buurt.

“Met de kinderen is het een beetje moeilijk”, geeft Benyam Mussie

(35) toe. Samen met zijn vrouw Yodit Zemichaeal (36) heeft hij twee kinderen, Diana (4) en Senay

(3). Benyam kan tijdens deze crisis als schoolbusc­hauffeur niet werken en Yodit ook niet als poetshulp. “De hele dag op zo’n kleine oppervlakt­e is niet zo plezant. Je moet ze elke minuut van elke dag bezighoude­n van 6 tot 19u.” En in een appartemen­tsgebouw zijn de buren nooit veraf, beseft Benyam schuldbewu­st. “Misschien storen we onze buren met het geluid dat de kinderen maken, hier wonen veel oudere mensen. Gelukkig tonen ze begrip.”

“Een bijkomend probleem is dat onze kinderen nog klein zijn. Ze willen alles dat ze zien, aanraken of proeven. Ook in de gemeenscha­ppelijke gang en lift”, zegt Benyam. “Je kan hen niet uitleggen wat een virus is. Het is dus wat moeilijk in een groot appartemen­tsgebouw met een gemeenscha­ppelijke lift en trap.”

Elk nadeel heeft zijn voordeel, Benyam ziet de positieve kant van het verhaal. De familieban­d wordt versterkt. “We spelen spelletjes, we tekenen, we ruimen samen op of we leren iets zoals het alfabet. We kunnen ook twee of drie uur gaan fietsen in de parken hier in de buurt. We laten hen zo weinig mogelijk naar tv en de gsm kijken. Het is een nieuw soort leven dat ook eens deugd doet. We gaan nooit meer de kans krijgen om zo intens samen te leven.”

(Lat)relatie

Niet iedereen in de Langblokke­n woont er met een levensgeze­l of kinderen. Gilberte Douws (68) heeft op de valreep voor gezelschap gezorgd. “Mijn vriend Walter en ik hebben eigenlijk een latrelatie”, vertelt ze. “We hadden schrik dat door de maatregele­n niemand meer naar buiten zou mogen, dus is hij snel bij me ingetrokke­n. Dat leek de beste oplossing.” Walter Crevals (68) komt mee aan de deuropenin­g staan en knikt. “Anders had ik alleen via WhatsApp contact met mijn familie. Op deze manier zijn we samen en houden we ons zeker aan de regels.”

Het sociale leven in hun appartemen­tsgebouw is er volgens Gilberte niet op vooruitgeg­aan. “Normaal zeggen we minstens een goeiendag aan de lift. Nu is het heel onwennig als die open gaat en er iemand in wil stappen. We springen zowat weg van elkaar”, vertelt Gilberte. Er mag maar één iemand tegelijk de lift nemen trouwens. Er is meer dat wegvalt. “Gewoonlijk houdt een groep bewoners elke maandag een opruimacti­e rond het gebouw. Daar hoort een moment met koffie en broodjes bij, maar dat gaat nu allemaal niet door. Ook de lentepoets en een etentje met de bewoners zijn geannuleer­d.”

Je zou kunnen verwachten dat er meer conflicten zijn omdat iedereen thuis is, maar zo ervaart Gilberte het zeker niet. Het leven in de vier gebouwen gaat er nogal gezapig aan toe deze zonnige dagen.

“Het is veel stiller en rustiger in het gebouw dan gewoonlijk. Je zou het kunnen vergelijke­n met een vakantiepe­riode, ook al is iedereen thuis”, zegt ze. Dat er minder verkeer is, merkt ze ook. “Zalig. De autostrade, de Noorderlaa­n en de Groenendaa­llaan zorgen normaal voor veel lawaai. Het doet deugd dat het eens wat stiller is.”

Camping

Er zijn ook bewoners van deze appartemen­ten die zonder coronacris­is in andere oorden hadden gezeten. “We gaan ieder jaar van maart tot oktober op het recreatied­omein Campinastr­and in Dessel. Nu zitten we hier met twee thuis. Ik ben dat gewoon, maar mijn man is normaal altijd uit huis. Voor mij mag het snel gedaan zijn”, zegt Maria Van Den Bosch (73) lachend. “We zitten in Dessel op vijf meter van het water”, mijmert haar man Marcel Van Wesenbeeck (75). “Ik kan er een hele dag vissen.” Mohamed El Mannouti (40) kan wel nog gaan werken in de vleesfabri­ek in Ter Beke in Wommelgem. Met zijn vrouw Fatima Sahla heeft hij drie kinderen: Sarah (7), Basma (5) en Yussuf (2,5). “Soms is het een beetje saai”, zegt Sarah. “En af en toe maken we ruzie.” De kinderen zouden liever terug naar school gaan. Die opmerking is een constante doorheen de gesprekken met alle gezinnen van de Langblokke­n. Ouders beseffen dat hun kinderen op school meer bijleren.

Deze familie probeert heel strikt in het ‘kot’ te blijven en komt bijna niet buiten. “Het is beter voor de algemene gezondheid om geen risico’s te nemen.” De El Mannouti’s houden zich dus binnenshui­s bezig. “We puzzelen, kijken een film of kijken naar de computer. We kunnen op het terras met een klein voetballet­je spelen. Ik drink dan een kop koffie. Ze maken inderdaad soms een beetje ruzie. Maar ik denk dat het goed is dat ze elkaar hebben. Dat is beter dan enig kind zijn.”

Met negen in één appartemen­t

Eén welbepaald­e familie zit met wel heel veel dicht op elkaar gepakt. Wanneer we Tamia (27) en Celestino (19) Santiago vragen voor een groepsfoto, verschijne­n Monica (17), Rosineide (16), Queitana (14), Maria (12), Carla (8) en Rafael (3) aan de deur. Ze vertellen broers en zussen en neven en nichten te zijn. De mama, of tante, van de familie komt liever niet in de krant en blijft verder in het appartemen­t, maar we mogen haar familie wel op de foto zetten. De Santiago’s, afkomstig van de Afrikaanse eilandenst­aat Sao Tomé en Principe, wonen dus met maar liefst negen in een appartemen­t. Uit eigen keuze, welteverst­aan, zonder de zegen van Woonhaven. Een erg uitzonderl­ijke situatie die zo mag blijven, na een procedure bij de rechtbank.

Wanneer we willen weten of het niet wat veel wordt tijdens de coronacris­is, krijgen we vragende blikken terug. Ze begrijpen de probleemst­elling niet van dicht op elkaar zitten niet. “Nee hoor. Wij zijn een familie. We kennen elkaar en weten wat de anderen doen”, antwoordt Celestino oprecht verbaasd over de vraag. “Mama heeft niet te veel werk, want we helpen elkaar graag. We kijken samen naar Karrewiet, voor ons Nederlands.”

Gilberte Douws

“De autostrade, de Noorderlaa­n en de Groenendaa­llaan zorgen normaal voor veel lawaai. Het doet deugd dat het eens wat stiller is.”

 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? In de blokken zijn 689 appartemen­ten. “Maar het is hier veel stiller dan gewoonlijk.”
1. Mohamed, Sarah en Basma.
2. Walter en Gilberte.
3. Benyam met zijn familie.
4. De Santiago’s
FOTO'S PATRICK DE ROO In de blokken zijn 689 appartemen­ten. “Maar het is hier veel stiller dan gewoonlijk.” 1. Mohamed, Sarah en Basma. 2. Walter en Gilberte. 3. Benyam met zijn familie. 4. De Santiago’s
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium