Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil mijn sabbatical zinvol invullen”

Ludo Van Campenhout en partner Rosalie Bogaard verkopen kunstwerkj­es om handelaars te promoten

- KARIN VANHEUSDEN Het roos-handjekuns­twerk kost 90,75 euro (met btw). Alle info via ludovooran­twerpen@gmail.com.

Eerst 5.000 roos-handjes verkopen om dan een website te lanceren waarop unieke Antwerpse handelszak­en worden gepromoot. Voormalig schepen Ludo Van Campenhout heeft na een moeilijke periode weer veel zin om zich te engageren voor een nieuw project. “Ik wil mijn sabbatical zinvol invullen. Met onze roos-handjescam­page willen we na de lange lockdown de Antwerpse handelaars een duw in de rug geven. Ik roep iedereen op om samen de handen in elkaar te slaan om dit drama te overleven.”

Van Campenhout stelt het redelijk goed, hoewel de lockdown ook bij hem begint te wegen. De voormalige Antwerpse N-VA-schepen van Sport, Diamant en Markten en Foren heeft een zware periode achter de rug waarin hij onder meer afstand heeft moeten doen van zijn schepenamb­t. In januari werd hij voor een vierde keer opgenomen voor zijn alcoholver­slaving. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis is hij in februari naar Israël gereisd. “Ik heb er drie weken meegedraai­d in de moshav Hatzeva, in het zuiden van Israël. In deze landbouwco­öperatie, vergelijkb­aar met de kibboets, heb ik elke dag van ’s morgens tot ’s avonds paprika, koriander en peterselie geteeld. Hard werk, maar ik ben er zeer gelukkig geweest. Omdat ik moederziel alleen was, weinig mensen Engels spraken en ik op mijn kamer geen televisie had, heb ik veel gelezen en veel nagedacht. Het was met momenten confronter­end, maar nog veel meer was het rustgevend. Ik heb me er optimaal kunnen herbronnen.”

Corona

Enkele weken na zijn terugkomst heeft Ludo

Van Campenhout in Antwerpen corona opgelopen. Ik ben een week flink ziek geweest, maar nu voel ik me weer redelijk fit. En vooral heel gemotiveer­d om hard te werken aan onze roos-handjescam­pagne.”

Weerstand bieden aan zijn alcoholver­slaving blijft moeilijk, zegt hij. “Vooral stressmome­nten zijn foute triggers. Maar samen met Rosalie kom ik erdoor. Ik ga nu volledig voor dit project: 5.000 roos-handjes verkopen aan grotere bedrijven om met de opbrengst een platform ter promotie van de kleinere, lokale ondernemer­s in onze stad op te starten. De witte, porseleine­n kunstwerkj­es met een vuurrode roos, gemaakt naar het origineel van de Chinese artieste Yan Shufen dat in het Centraal Station staat, zijn in volle productie. Ongeveer zeven beLudo drijven zijn geïnteress­eerd om het kunstwerk als relatieges­chenk aan te kopen. Het is een eerste stap om het Antwerpse community-gevoel opnieuw te voeden, onder Antwerpena­ren en ook onder toeristen.”

Stadswande­ling

De opbrengst van de verkoop van de 5.000 kunstwerkj­es gaat naar het online platform hand-inhand. “Een relance-platform eigenlijk, waarop we Antwerpse hotels, restaurant­s, chocolatie­rs, bakkers, slagers, kledingsho­ps, schoenenwi­nkels of bloemisten voorstelle­n en promoten”, zegt Rosalie Bogaard. “Onze droom is dat elke ondernemer aan de slag gaat met het roos-handjekuns­twerk. Of het nu een praline is, een gerecht, een sjaaltje of een bloemstukj­e. Zo lang het maar het verhaal van liefde, vrede en verbondenh­eid uitstraalt, zoals de hand in de vorm van een duif en het rode roosje, al 500 jaar onderdeel van het Antwerpse stadswapen, dat symboliser­en. Behalve een herkenbaar display in hun zaak krijgen de handelaars een mooie plek op het platform met alle mogelijke info.”

Ludo Van Campenhout: “We gaan bewust op zoek naar handelszak­en met een authentiek Antwerps verhaal. Voor ons staat authentiek Antwerps voor degelijk, van generatie op generatie, maar evengoed voor jong, hip en opvallend. Die verhalen, die ik zelf zal optekenen - ik hou van schrijven, het maakt me rustig zijn bedoeld voor de website, later voor in de brochure, met plattegron­d. Want we willen ook nog een stadswande­ling uitstippel­en, zodat toeristen en Antwerpena­ars deze handelszak­en zelf kunnen ontdekken. Dit project geeft extra zuurstof aan de ondernemer­s en stimuleert Antwerpen lokaal te kopen. Dat ons project wel goed zit, bewijzen de tachtig bestelling­en die ik in een dag van particulie­ren heb binnen gekregen.”

 ?? FOTO'S FREDERIK BEYENS ?? Voormalig schepen Ludo Van Campenhout en zijn vriendin Rosalie Bogaard: “We willen Antwerpen stimuleren lokaal te kopen.”
FOTO'S FREDERIK BEYENS Voormalig schepen Ludo Van Campenhout en zijn vriendin Rosalie Bogaard: “We willen Antwerpen stimuleren lokaal te kopen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium