Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grootmoede­rs veroveren Lissabon met graffiti

-

Dat leeftijd ook maar een getal is en niet elke bomma of bompa alleen maar houdt van kunst uit de jaren stillekes bewijst streetartc­ollectief Lata 65 uit Lissabon. De groep grootouder­s kwam een paar jaar geleden voor het eerst samen om te leren graffiti spuiten en ondertusse­n bezochten ze al een twintigtal steden.

De leden van Lata 65 zijn geen groentjes meer. Elk lid van de bende is ouder dan 65 jaar, maar weet de betere graffitiku­nst wel te appreciëre­n. Lata 65 is gegroeid uit de spontane interesse van de senioren in Lissabon voor streetart. In 2014 merkte de Portugese straatkuns­tenaar Lara Seixo Rodrigues op dat haar straatkuns­t in de smaak viel bij veel senioren. Of toch dat de locals op leeftijd vaak urenlang bleven kijken naar hoe ze een werk maakte in de buurt. Elke dag was Lara getuige van de pelgrimsto­chten van de ouderen. Die verlieten hun huis niet om naar de mis of de kaartclub te gaan, maar volgden wel alle details van de muurschild­eringen in opbouw. De senioren kwamen ook met ideeën af voor nieuwe schilderin­gen.

Zo bedacht Lara dat er geen enkele reden was waarom de senioren niet zelf aan de slag konden gaan met een spuitbus in de stad en werd Lata 65 geboren. Lara begon met workshops voor senioren en stelde zo een crew samen van graffitisp­uitende grootouder­s. Lata 65 wil de derde leeftijd dichter brengen bij een kunstvorm die meestal geassociee­rd wordt met jongeren en zo bewijzen dat dialoog tussen verschille­nde generaties mogelijk en belangrijk is.

Van 65 tot 102

En dat slaat aan. Lata 65 is ondertusse­n wereldbero­emd en blijft al lang niet meer in Lissabon. Het gezelschap telt ondertusse­n al meer dan zeshonderd leden tussen de 65 en 102 jaar jong. De bendeleden trokken de laatste jaren onder meer al naar verschille­nde Portugese steden maar ook naar São Paulo, Valencia en Houston om te werken en om er hun verhaal te vertellen. Recent streek de crew nog neer in Aberdeen, Schotland. Opvallend is dat Lata 65 vooral vrouwen aantrekt. Vrij vertaald noemen zij zichzelf graag ‘de crew van de heel ondeugende vrouwen’.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium