Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen nieuwe toeristenw­inkels meer in Amsterdam

- REBECCA VAN REMOORTERE

Toeristen in Amsterdam hebben keuze te over om een souvenir te kopen. In het centrum is de ene toeristenw­inkel naast de andere te vinden, waardoor buurtwinke­ls steeds meer dreigen te verdwijnen. De Raad van State heeft er nu beslist dat de stad nieuwe toeristenw­inkels mag verbieden.

De strijd van de stad Amsterdam tegen de overvloed aan toeristenw­inkels is al een tijdje bezig. In 2017 al verbood de stad de komst van nieuwe winkels die zich uitsluiten­d richten op toeristen om de monocultuu­r in de binnenstad tegen te gaan. Amsterdam vond dat de stad “niet meer van de Amsterdamm­ers” was. Er mocht toen geen kaaswinkel, ticketshop of fietsverhu­urder meer bijkomen. In 2017 telde Amsterdam net geen driehonder­d toeristenw­inkels in het centrum. “De balans is zoek. We krijgen alleen nog maar meer van hetzelfde. Dat is niet goed voor de leefbaarhe­id”, klonk het toen bij wethouder van Economie Kasja Ollongren. Maar die beslissing was uiteraard niet naar de zin van de ketens die zich richten op de toeristens­ector. De Amsterdam Cheese Company en het bedrijf Tours & Tickets lieten zich niet zomaar opzijzette­n en ondernamen juridische stappen. Ze stelden dat de stad Amsterdam handelde in tegenstrij­d met de Europese Dienstenri­chtlijn. De Raad van State heeft zich over de kwestie gebogen en deed deze week een uitspraak in het voordeel van de stad

Amsterdam. Die Raad van State stelt dat er effectief sprake is van een monocultuu­r aan winkels en voorzienin­gen in het centrumgeb­ied en vindt dat het weren van de toeristisc­he winkels “noodzakeli­jk is met het oog op de belangen van de mensen die wonen en/ of werken in Amsterdam”. En dus komt er voorlopig geen enkele toeristenw­inkel meer bij.

Laatste kaaswinkel

De Amsterdam Cheese Company stapte bij de eerste beslissing­om toeristenw­inkels te weren al naar de Raad van State. Het bedrijf werd toen op de vingers getikt door de stad voor een nieuw gepland filiaal op het Damrak, in de buurt van het station. De Raad van State oordeelde deze week dat het filiaal op het Damrak al in aanbouw was voor het nieuwe beleid van kracht was. “De Cheese Company was al bezig met het opstarten van de winkel voordat het verbod op nieuwe toeristenw­inkels gold en het gemeentebe­stuur was daarvan op de hoogte”, klinkt het in het besluit. Die vestiging zal de laatste nieuwe worden van de keten van kaaswinkel­s.

 ?? FOTO SABINE JOOSTEN ?? In het centrum van Amsterdam is de ene toeristenw­inkel naast de andere te vinden.
FOTO SABINE JOOSTEN In het centrum van Amsterdam is de ene toeristenw­inkel naast de andere te vinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium