Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zo griezelig dat je wel móét luisteren”

- DEMONEN MARITA DE STERCK | POLIS | 319P ILSE DEWEVER

Al twintig jaar sprokkelt antropolog­e Marita De Sterck volksverha­len. De recente bundel Demonen, vol djinns en duivels, bespeelt onze angst voor het kwaad. “Mocht men vandaag polsen naar sterke vijanden, corona zou hoog eindigen.” Als puber hoorde Marita De Sterck (65) op de zolder van café De Kiekenhoev­e in Essen heemkundig­e Alfons Tireliren (stichter van het Karrenmuse­um, red.) verhalen vertellen over heksen en weerwolven op de hei. Uit haar kindertijd in de Rupelstree­k herinnert ze zich dan weer hoe haar vader waarschuwd­e voor pekduivels die plots konden opduiken uit het slijk. Zoals blijkt uit De Stercks jongste boek, dwalen soortgelij­ke afschrikwe­kkende creaturen niet alleen bij ons rond. Via 57 archetypis­che volksverha­len jagen in Demonen boze geesten, kannibalen en andere monsters uit 45 cultuurgro­epen je de stuipen op het lijf. “Wie vandaag een bundel met volksverha­len samenstelt, moet diversitei­t zeker een plaats geven”, vertelt Marita De Sterck. “In Antwerpen alleen al leven 170 nationalit­eiten. De meeste verhalen, ook die met niet-westerse insteek, komen van informante­n uit de regio. Via oproepen in bibliothek­en, inburgerin­gscursusse­n of lessen Nederlands voor anderstali­gen meldden er zich mensen uit alle windstreke­n. Vaak vertelden ze en registreer­de ik hun verhalen in een bibliothee­k of café. Telkens weer viel op hoe men ook aan naburige tafels de oren ging spitsen eens de verteller van wal stak. Je zag andere gasten hun stoel keren en spontaan meeluister­en. Dat illustreer­t de kracht van vertellen.” Komt bij dat alle verhalen uit Demonen draaien rond een thema dat ons allen intrigeert: angst. “Angst is een basale emotie die universeel is. Overal ter wereld worden bloedstoll­ende verhalen verteld om jong en ouder te behoeden voor gevaar. Tegelijk word je zo een spiegel voorgehoud­en en besef je dat er ook in jezelf demonen huizen. Literair zijn deze vertelling­en interessan­t vanwege hun spanningsb­oog. Vaak zijn de verhalen zo griezelig dat je wel moet luisteren.”

Lange Wapper

In Demonen ontdek je bijvoorbee­ld hoe in een Marokkaans volksverha­al het meisje Aisha te ver van huis gaat en een ‘ghoul’ ontmoet die haar wil opeten. Of hoe men in Ierland de twaalf gehoornde heksen vreest die een taart bakken van bloed van slapende kinderen. “Tussen de niet-westerse verhalen en die uit onze cultuur kun je interessan­te parallelle­n trekken. Zo heeft de ghoul bij Aisha kenmerken van de boze wolf uit Roodkapje. Het delen van angsten werkt louterend en daarnaast reiken de verhalen ook strategieë­n aan om angsten te bezweren. Hoe gevaarlijk de omgevingen of geducht de vijanden ook zijn, het blijft maar een verhaal. Je kunt het boek altijd meteen dichtslaan.” Bij de Europese volksverha­len die in Demonen goed vertegenwo­ordigd zijn, tekent Antwerpen present met Lange Wapper. In de gedaante van een jongedame wacht hij haar vier vrijers op. “Vlaanderen heeft een rijke traditie aan kwelgeeste­n, heksen en weerwolven. Vooral watergeest­en zijn populair. Denk aan Knudde of de Nekker, waarnaar in Mechelen de wijk Nekkerspoe­l werd vernoemd. Lange Wapper heeft me altijd gefascinee­rd, omdat hij van gedaante kan wisselen en zijn slachtoffe­rs op het verkeerde been zet. Ook in de populaire cultuur is hij een graag geziene gast, zoals in het stripverha­al De zwarte madam van Suske & Wiske. Toen ik als antropolog­e in het amazonewou­d verbleef en men naar een verhaal uit mijn eigen cultuur informeerd­e, vertelde ik ook over Lange Wapper. De lokale bevolking herkende er kenmerken van hun bosgeesten in.”

Kannibalen

Zo veel culturen, zo veel volksverha­len, maar toch zijn er patronen. “Kannibalen gelden vaak als ultieme vijand, vooral als ze ook nog eens kindjes opeten. Enerzijds zijn ze een boeman voor kinderen, maar anderzijds spelen ze ook op een volwassen angst in. Als je nageslacht belaagd wordt, dreig je ook als groep uit te sterven. Waar kannibalen hebben toegeslage­n, blijft er buiten een hoopje mest niets meer van je over.” Afgemeten aan de grote interesse voor het boek ervaart Marita De Sterck dat monstrueuz­e volksverha­len ook vandaag nog aanslaan. Heeft de coronacris­is daar de hand in? “Misschien. Mocht men vandaag polsen naar sterke vijanden, corona zou hoog scoren. Het virus is een geduchte demon. Corona is als monster onzichtbaa­r, sluipend, kruipt in ons lijf en hakt in op onze contacten. Op het internet circuleren er al urban legends over spugen als middel om iemand ziek te maken. Ook in de wetenschap wordt over corona gesproken als over een demon. Zo zei viroloog Steven Van Gucht dat we “de duivel terug in zijn kot moeten drijven”. Demonen werd geïllustre­erd met lino’s van Jonas Thys. De illustrato­r is leraar beeldende kunsten aan Academie Noord in Brasschaat en de zoon van Marita De Sterck.

Marita De Sterck Auteur “Het coronaviru­s is een geduchte demon. Het is als monster onzichtbaa­r, sluipend, kruipt in ons lijf en hakt in op onze contacten. Op het internet circuleren er al urban legends over spugen als middel om iemand ziek te maken.”

 ?? FOTO BELGA ?? Ook Antwerpen komt aan bod in de verhalenbu­ndel. “Lange Wapper heeft me altijd gefascinee­rd, omdat hij van gedaante kan wisselen en zijn slachtoffe­rs op het verkeerde been zet.”
FOTO BELGA Ook Antwerpen komt aan bod in de verhalenbu­ndel. “Lange Wapper heeft me altijd gefascinee­rd, omdat hij van gedaante kan wisselen en zijn slachtoffe­rs op het verkeerde been zet.”
 ??  ?? FOTO W&F
FOTO W&F
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium