Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blokken voor gevorderde­n

- Thijs Van den Bos zapt zich elke week een weg door het tv-landschap

Het grootste verschil tussen Belgen en Nederlande­rs is ongetwijfe­ld smaak. Want om ‘patat’ met pindasaus, een kroket tussen een sandwich of een zak drop naar binnen te werken, moet je toch een beetje gek of stomdronke­n zijn. En bij voorkeur allebei. En onze noorderbur­en kijken ongetwijfe­ld raar op als wij vol-au-vent of frikandell­enkoek met kriekjes verorberen alsof we maanden in quarantain­e hebben gezeten. Nog iets dat de Nederlande­rs blijkbaar beter kunnen pruimen (zonder konijn) dan de Vlamingen is Lego Masters.

Dat nieuwe zaterdagav­ondprogram­ma op VTM en het Nederlands­e RTL4 is een afvallings­race waarin duo’s overfanati­eke Vlaamse en Nederlands­e legobouwer­s elke week een majestueus legospekta­kelstuk moeten bouwen dat door ‘de Brickmaste­r’ – klinkt angstaanja­gender dan het is – beoordeeld wordt. Het paar dat het minste gemeen heeft met Bob de Bouwer moet het speelgoedw­alhalla onverbidde­lijk verlaten. Voor het bonte clubje kandidaten is dat ongetwijfe­ld pijnlijker dan met je blote voeten op een legoblokje stappen.

De eerste aflevering vorige week werd meteen druk bekeken én becommenta­rieerd, maar op een andere manier aan de verschille­nde zijden van de landsgrens. Waar de Nederlande­rs – met meer dan 1,5 miljoen kijkers – de loftrompet bovenhaald­en, lieten de Vlaamse recensente­n en kijkers – toch ook ruim 700.000 nieuwsgier­igen – eerder hun ongenoegen blijken. Dat verleidde De Telegraaf zelfs tot een artikel dat blokletter­de ‘Belgen vegen de vloer aan met Lego Masters’.

Er valt voor beide kampen wat te zeggen.

Lego Masters flitst niet voorbij, maar vervelen doet het evenmin. Het scheelde niet veel of ik had de bakken Lego bovengehaa­ld. Maar als je presentato­r Kürt Rogiers de kandidaten hoort waarschuwe­n dat ze nog ‘maar’ vijftien uur de tijd hebben om hun bouwwerk klaar te krijgen, dan hou je toch even je hart vast. Het is eens wat anders dan een halfuur om een krentenkoe­k te bakken of een uur om een hoofdgerec­ht voor Sergio en Marcelo te bereiden.

Achteraf blijkt die vijftien uur meer dan nodig om tot een resultaat te komen waarvan je mond soms wagenwijd openvalt. Indrukwekk­end, al heeft het lange bouwproces toch soms meer iets van een rouwproces. Des te meer als je dan eindelijk een kleurrijke en piekfijn met details afgewerkte wolkenkrab­ber voorschote­lt en dan blijkt dat je er nog een onaangekon­digd aspect moet aan toevoegen. Een octopus of een ‘slak van Troje’ bijvoorbee­ld – je moet het zien om te geloven.

Maar ook dat is geen blok aan het been van onze vlijtige ingenieurs. Al zorgt al dat geconcentr­eerd ontwerpen en puzzelen sporadisch ook voor de nodige spanningen, bijvoorbee­ld tussen vriendinne­n Evelien en Natasja, die plots ‘banaan’ roepen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Blijkbaar hadden ze afgesproke­n om een ‘banaanmome­nt’ in te lassen wanneer er frustratie­s optraden. Nederlande­rs, we zullen ze nooit echt helemaal begrijpen. Tenzij na een avondje goed doorzakken, dan lust ik wel een kroket uit de muur met pindasaus. En smaakt Lego Masters ook naar meer? Het is ontspannen­de en positieve zaterdagav­ondtelevis­ie, iets wat meer dan welkom is dezer dagen. Maar voor de echte kampioen van de blokken, moet je toch gewoon elke weekdag om 18.30u op Eén zijn. Lego Masters, zaterdag om 20.25u op VTM

 ?? FOTO VTM ?? “Nog dertien uur de tijd”, waarschuwt Kürt Rogiers de deelnemers én de kijkers.
FOTO VTM “Nog dertien uur de tijd”, waarschuwt Kürt Rogiers de deelnemers én de kijkers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium