Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zeg geen neen tegen een eigen tv-programma”

Qmusic-stem en stadionomr­oeper Antwerp Vincent Fierens neemt afscheid van coronashow ‘Blijf In Uw Kot!’, maar niet van uw scherm?

-

Zijn naam was bekender dan zijn gezicht, maar daar bracht het coronaviru­s veranderin­g in. Vincent Fierens (27) van Qmusic was de voorbije maand presentato­r van de Blijf In Uw Kot!-uitzending­en, die tot gisteren elke voormiddag op VTM te zien waren. Iets wat hij met verve deed. “Al stond televisiep­resentator worden nooit op mijn verlanglij­stje”, bekent de stadionomr­oeper van ‘zijn’ Antwerp.

Vincent Fierens was de voorbije jaren op alle mogelijke uren van de dag te horen op Qmusic. Met F.C. Fierens was er een programma dat zijn naam droeg en vorige zomer kreeg hij als host van het Q Beach House zelfs een verdwaalpa­al op het strand van Oostende met zijn hoofd erop. Hij haalde ook het nieuws op een minder leuke manier toen hij in februari met zijn broer werd overvallen op de Brusselse Kunstberg en flink toegetakel­d werd.

Van half maart tot gisteren loodste hij tvkijkend Vlaanderen in de voormiddag door deze coronacris­is, met aan zijn zijde VTMgezicht­en, zoals Jens Dendoncker, Koen Wauters en Jonas Van Geel. “Televisiep­resentator worden stond niet echt op mijn verlanglij­st”, bekent Vincent Fierens. “Al stond ik er ook niet weigeracht­ig tegenover. Radio springt er voor mij wel het meeste uit, omdat je zowel bedenkt als uitvoert en meemaakt. Je hebt meer invloed op het eindproduc­t.”

Smaakt Blijf In Uw Kot! naar meer?

Ik zeg niet neen tegen televisie, maar ik weet niet goed wat ik zou willen maken. Wat me al lang triggert is ochtendtel­evisie. Kijk naar Amerika, Groot-Brittannië, Duitsland en zelfs Nederland: ochtendsho­ws op tv zijn daar ingeburger­d. Wij kennen dat niet, dus dat lijkt me een interessan­te piste.

Maar is daar ook interesse voor?

Daar ben ik zeker van. Ik hoorde de voorbije weken al vaak dat mensen zo blij zijn dat er eens iets anders was dan Tele Shop in de voormiddag. Dus laat ons dat idee van die ochtendtel­evisie nog maar even warmhouden.

Je bent een van de zeldzame Q-gezichten die ook op televisie komt.

Klopt! Omdat het plan bij aanvang van

Blijf In Uw Kot! was om VTM te laten samenwerke­n met Qmusic. Ik vind het raar dat televisie en radio twee gescheiden werelden zijn. Veel radiostemm­en, op een uitzonderi­ng zoals Sean Dhondt na, presentere­n nooit een programma op televisie. En andersom hebben de grote VTM-gezichten geen radioprogr­amma. Terwijl ik denk dat er nu genoeg bewijs is dat radio en televisie elkaar kunnen versterken.

Had je dit tv-programma ook gedaan als je die vele uren radio maken niet op de teller had staan?

Hoe meer vlieguren, hoe beter. Maar ik vond onze laatste tv-uitzending­en ook honderd keer beter dan de eerste. In dit vak moet je alles al doende leren. Ik voelde me wel comfortabe­l in die rol. Zeker omdat

Blijf In Uw Kot! wel hard op een radioprogr­amma leek. We voerden de ene babbel na de andere, alleen de muziek ontbrak. Omdat we werkten met onbemande camera’s die vanop afstand bediend werden, had ik nooit het gevoel in een tv-studio te zitten.

Er was wellicht ook geen tijd om zenuwachti­g te worden toen ze je vroegen.

Exact. Het weekend toen de lockdownfe­estjes op vrijdagavo­nd plaatsvond­en, ben ik op zaterdagmi­ddag wakker gebeld door een collega. Bleek dat de grote baas me al uren probeerde te bereiken. Toen de vraag kwam voor Blijf In Uw Kot! en ik toehapte, is alles in één dag in elkaar gestoken.

Wat de zomer betreft, hoop ik dat ons Beach House kan doorgaan. Of toch het horecagede­elte. Want de Sunset-concerten, waar soms tot vijftiendu­izend mensen op afkwamen, die vallen ongetwijfe­ld weg. Het leek wel het Sportpalei­s in openlucht. Het zou absurd zijn dat Rock Werchter niet mag doorgaan en wij wel. Maar ik hoop op het beste voor het Beach House. Het zou mijn vijfde zomer op rij worden. We verblijven ook echt twee maanden op een appartemen­tje aan de kust. Dat was al jaren mijn vakantie, want voorts ging ik in de zomer niet meer op verlof.

Ben je de lockdown al gewoon?

Ik heb er weinig last van omdat ik gewoon kan werken. Meer dan vroeger zelfs. Het begrip verveling ken ik niet. Maar ik heb ook niet de luxe van vele anderen die plots zoveel tijd hebben dat ze bijzonder creatief worden. De kunst is om de werkknop af te zetten en ik merk dat dat moeilijk is. Thuis is het zo verleideli­jk om de laptop op te laten staan. Ik merk dat ik veel meer achter mijn scherm zit terwijl je in ‘niet-coronatijd­en’ zou afspreken met vrienden op een terras om de gedachten te verzetten. Maar dat kan niet. Dat is de enige hindernis die ik ondervind door de lockdown.

Wat veranderde sinds de coronacris­is in jullie mediahuis in Vilvoorde?

Veel. Alles begon lang geleden met instructie­s om de handen te wassen. Daarna werden de deuren van de toiletten opengelate­n zodat niet iedereen de klinken moest vastnemen. Vervolgens begon iedereen te telewerken en radioduo’s apart uit te zenden. Ik vorm een tandem met Joren Carels. Je hoort ons samen, maar ook wij zitten in aparte radiostudi­o’s. Verder is het een soort spookdorp geworden. Alleen achteraan in het ‘VTM-kotteke’ is nog enige beweging te zien. De radioafdel­ing was de luidste vloer van het bedrijf en daar is nu niemand.

Het was wellicht al veel rustiger sinds het vertrek van de nieuwsdien­st naar Antwerpen.

Die vloer was sinds februari leeg. Maar dat was klein bier in vergelijki­ng met nu. Zelfs onze brasserie is permanent gesloten. Er staan drank en slaatjes voor ons. Gratis! We kunnen immers niet meer betalen omdat zo’n touchscree­n onveilig is.

Je staat nu in de schijnwerp­ers, terwijl je bij Qmusic ooit presentato­r was van het blok 4-6u. In de ochtend welteverst­aan. Krijg je als nieuwkomer altijd zo’n ondankbare uren?

Daar moet elk jong radiotalen­t mee dealen. Het is uitgeslote­n dat je meteen overdag mag debuteren in een blok met veel luisteraar­s. Er waren twee opties: de nacht op weekdagen of het weekend. Maar in het weekend heb je slechts twee dagen, in de week heb je vijf uitzending­en en dus ruim dubbel zoveel kans om snel progressie te maken. Wat ook is gebeurd. Ik maakte radio op een laag niveau en werkte nadien mee op de redactie op het hoge niveau van de ochtendsho­w van Maarten en Dorothee. Dat was een goede leerschool. Wat ik bij hen leerde, projecteer­de ik op mijn eigen show. Ik zou oprecht nog eens een week de vrijheden van nachtradio willen benutten.

Zo’n nachtelijk­e show is toch een aanslag op je privéleven?

Dat wel. Als 24-jarige lag ik om 19u in bed, terwijl veel van mijn leeftijdsg­enoten ’s avonds op café gingen. Dan vraag je je af of je wel de juiste keuze maakte. Ik woonde toen nog samen met mijn huisgenoot Sander Gillis, wrapper bij Ketnet, die nogal actief is. Als ik om 2u opstond, bleek er soms een fuif bezig en werd er rondgefiet­st met een koersfiets door de woonkamer. (lacht) Zo’n nachtshow kan je hoogstens een jaar doen.

Wou je als kind al radiomaker worden?

Collega’s vertellen vaak hoe ze als kind met een speelgoedr­adio deden alsof ze radio maakten. Dat heb ik nooit gehad. De radiomicro­be is pas rond het zesde middelbaar begonnen, toen ik besefte dat ik iets creatief wou doen en mensen wou doen lachen en bezighoude­n. Studio Brussel had toen een gouden generatie: Otto-Jan

“Omdat ik geen zin had om wekenlang moederziel alleen in mijn piepkleine flat in Antwerpen te bivakkeren, breng ik de quarantain­e bij mijn ouders in Schoten door. Het is even aanpassen, maar zo slecht is hotel mama niet. Alleen jammer dat ik mijn Playstatio­n vergeten ben.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium