Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nadelen? Die zien we niet”

-

Drie West-Vlaamse profclubs in een straal van 24 kilometer? Van het goeie te veel, oordelen KV Kortrijk, Moeskroen en Roeselare, die over een fusie praten. Alle drie hebben ze troeven, al is de dominante partij wel KVK. “Uiteraard blijven we in ons stadion spelen.”

In het (eind?)klassement van dit seizoen staan ze vlak bij elkaar: Moeskroen is tiende met 36 punten, KV Kortrijk elfde met 33 punten. Maar mogelijk zal dat binnen een paar jaar niet meer kunnen. Beide West-Vlaamse clubs denken eraan om te fuseren.

Waarom nam Moeskroen het initiatief?

Het initiatief kwam van Moeskroen. Voor de coronacris­is losbarstte, nodigde voorzitter Patrick Declerck zijn collega’s van Kortrijk tweemaal uit voor een gesprek. De flamboyant­e ondernemer zoekt dringend naar een oplossing voor Les Hurlus, want de Thaise eigenaar Pairoj Piempongsa­nt heeft geen zin meer om te investeren, maar vindt voorlopig evenmin een overnemer. En sowieso is de toekomst van de club in gevaar. Als het BAS bewijzen heeft dat ‘supermakel­aar’ Pini Zahavi aan de touwtjes trok terwijl dat verboden was, kan het op 10 mei zomaar over zijn voor Moeskroen. En dus is een fusie een eventuele uitweg.

“Dit is een serieus project”, zegt Declerck. “De bedoeling is dat we tot een ijzersterk­e club in ZuidWest-Vlaanderen komen. Maar ik wil benadrukke­n: het behalen van de licentie staat los van deze fusiegespr­ekken, die nog in een beginstadi­um zitten. De licentie is nu het allerbelan­grijkste.”

Waarom is Kortrijk er zo blij mee?

Een beginstadi­um, noemt Declerck het. ‘Embryonaal’ is het woord dat Kortrijkvo­orzitter Joseph Allijns gebruikt. Dat is ontegenspr­ekelijk een feit. Maar het belangrijk­ste is dat beide clubs op dezelfde golflengte zitten. De gesprekken verliepen in een constructi­eve sfeer, en ook KVK ziet een fusie meer dan zitten. In het verleden werd al eens een ballonnetj­e opgelaten over een fusie met Zulte Waregem, maar dat stuitte op fel protest. Met Moeskroen daarentege­n is er iets mogelijk.

“Dit heeft echt kans op slagen”, zegt Allijns. “Onze stadions liggen amper twaalf kilometer uit elkaar. Het is beter om samen te werken dan elkaar te beconcurre­ren. Moeskroen heeft een goede jeugdwerki­ng en we zouden enkele van hun sponsors kunnen recuperere­n. Met de huidige crisis ziet iedereen nog meer het nut in van schaalverg­roting. Op die manier zouden we ook naar minder profclubs in het Belgisch voetbal kunnen evolueren.” Uiteraard kwam er al kritiek uit de hoek van de supporters, maar Allijns countert die.

“Zoveel is er toch niet te verliezen? De kleuren van beide clubs zijn al rood en wit. We zouden ons stamnummer behouden en ook in Kortrijk blijven spelen. Wat met de hymne en de vlag, vragen fans me, maar op sommige momenten moet je nu eenmaal het emotionele opzij kunnen zetten. Ik zie zelf echt geen nadelen.”

Zeker omdat Allijns er ook van uitgaat dat de naam KV Kortrijk behouden kan blijven. Belangrijk is dat elke club dus zijn troeven heeft. Kortrijk heeft het stadion, en de bedoeling van KVK is nog altijd om op het bedrijvent­errein Evolis een nieuwe voetbaltem­pel te bouwen. Moeskroen heeft zijn academie – Futurospor­t heeft twaalf velden en staat hoog aangeschre­ven. En Roeselare kan accommodat­ie bieden voor oefenvelde­n en de beloften.

Waarom zijn ze bij Roeselare slechtgezi­nd?

Hoezo, Roeselare? Ja, ook Roeselare – “een sterke economisch­e entiteit”, aldus Allijns – zit mee in het verhaal. Na de voorzet van Moeskroen besloot Allijns de bal ook aan de 1B-club door te spelen. Waarom niet meteen met dríé West-Vlaamse profclubs samengaan?

Bij Roeselare, dat net als Moeskroen geen licentie kreeg en bang afwacht wat het BAS beslist, staan ze open voor een fusie. “Zeker in deze tijden moet je jezelf constant in vraag stellen en alle pistes onderzoeke­n”, zegt voorzitter Yves Olivier. Maar tegelijk is hij kritisch voor de andere twee clubs, omdat de plannen uitgelekt zijn.

“Hoe kan je iets positiefs bereiken als alles zomaar op straat wordt gegooid? Hoe moeten onze

supporters en medewerker­s zich nu voelen? Vooral ook omdat er niks concreets is. Er was een verkennend gesprek, maar voor de rest is het – wat Roeselare betreft – allemaal nog heel vaag.”

Duidelijk is dat er nog heel wat moet gebeuren voordat de fusie een feit is. Maar dat de drie clubs in hetzelfde schuitje zitten, kan helpen. Niet alleen bij Moeskroen is de buitenland­se eigenaar niet meer happig om te investeren, dat geldt ook voor de Maleisiër Vincent Tan bij Kortrijk en de Chinese Dai Xiu Li Hawken bij Roeselare. Afwachten hoelang zij allen nog aan boord blijven.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium