Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Door de quarantain­e zijn de graven verwaarloo­sd”

Opvallend initiatief: zussen maken kerkhof in Merksem schoon

- JARIT TAELMAN

In tijden van corona liggen de kerkhoven er verlaten bij. De mensen blijven in hun kot en dat is te zien aan de graven. Twee zussen besloten daar in Merksem iets aan te veranderen. Ze maakten het urnenveld, waar hun moeder begraven ligt, schoon. “We hopen dat de mensen ons initiatief kunnen appreciëre­n”, zeggen ze.

Safia (26) en haar zus Yantie (30) bezochten donderdag het graf van hun mama Astrid op de begraafpla­ats van Merksem. Ze overleed zeven jaar geleden in 2013 op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanke­r. “Mijn zus en haar dochters wonen vlak bij het kerkhof en gaan bijna dagelijks mama’s graf bezoeken en onderhoude­n”, vertelt Safia. Donderdag viel het de zussen op hoe verlaten het was op het kerkhof. Aan het urnenveld, waar ook de asurne van hun moeder ligt, merkten ze veel rommel en verwaarloz­ing op. “Dat is waarschijn­lijk een rechtstree­ks gevolg van de quarantain­emaatregel­en”, denkt Safia. “We begrijpen natuurlijk dat het voor veel mensen moeilijk is om in deze tijden naar het kerkhof te komen. Het zijn vaak oudere mensen die naar het kerkhof gaan en die blijven best zo veel mogelijk binnen.”

Spons en tandenbors­tel

Safia en Yantie besloten om de handen uit de mouwen te steken. “We bedachten het idee om vrijdag alle graven op het urnenveld van onze mama schoon te maken. Dat gebeurde natuurlijk met alle respect voor de overledene­n en hun families”, aldus Safia. Samen met Yanties dochter Maïtee (3) en stiefdocht­er Anouck (12) begonnen ze vrijdagvoo­rmiddag aan de grote schoonmaak. “Uiteraard namen we daarbij de regels van social distancing tegenover anderen in acht”, stellen ze duidelijk. De vuile stenen kregen weer glans dankzij de spons, verwelkte plantjes kregen voldoende water en met een propere tandenbors­tel werd het zand uit de gegraveerd­e namen van de overledene­n gepoetst. Vooral de kleine Maïtee was heel enthousias­t. “Het was schattig om te zien. Ze vond het enorm leuk, maar na twee uur werken was het duidelijk tijd voor een dutje. Yantie is enorm trots dat haar beide dochters hiermee hielpen”, zegt Safia.

Groendiens­t

“Donderdag zag mijn zus het nog groots. Ze wou na het urnenveld ook nog de graven een poetsbeurt geven. Maar dat was wishful thinking, we hebben het wat onderschat”, zegt Safia lachend. “We zullen nog enkele uren zoet zijn. We zullen op een later tijdstip moeten terugkomen om de overige zerken te poetsen.” De stad Antwerpen wil benadrukke­n dat de medewerker­s van groen en begraafpla­atsen nog steeds instaan voor het onderhoude­n van het groen op de veertien begraafpla­atsen in Antwerpen. De mannen van de groendiens­t waren vrijdag druk in de weer met de grasmaaier, maar veel ander volk zagen de zussen niet. “Hooguit vijf personen. Die keken natuurlijk vreemd op.” De zussen hopen op positieve commentare­n. “We zijn misschien niet in ons kot gebleven, maar hopen toch dat de mensen ons initiatief kunnen appreciëre­n”, klinkt het.

 ?? FOTO'S JEROEN HANSELAER ?? Safie (26) en haar zus Yantie (30) maken de graven schoon. Ze kregen de hulp van de dochter van Yantie, Maïtee (3), en stiefdocht­er Anouck (12).
FOTO'S JEROEN HANSELAER Safie (26) en haar zus Yantie (30) maken de graven schoon. Ze kregen de hulp van de dochter van Yantie, Maïtee (3), en stiefdocht­er Anouck (12).
 ??  ?? De kleine Maïtee (3) was heel enthousias­t.
De kleine Maïtee (3) was heel enthousias­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium