Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook drugshande­l deelt in de klappen

-

Het vieze longvirus uit China dat ons nu al enkele weken op ons eigen erf gevangen houdt, begint niet alleen de criminelen parten te spelen. Ook hun advocaten zien de omzetcijfe­rs kelderen en verkeren financieel in zwaar weer.

Een onafhankel­ijk weekblad voor radio en televisie dat tegenwoord­ig wordt uitgegeven door de Berlusconi van het Kievitplei­n, blokletter­de deze week dat de drugshande­l dankzij de corona-lockdown floreert als nooit tevoren. De Vlaming zou zich zo stierlijk vervelen dat we met zijn allen massaal aan de snuif en de bollen zijn gegaan. Begrijpt u meteen waarom uw buurvrouw zo over haar balkon stuiterde. Zo high als een papegaai. Het verhaal in het televisiew­eekblad mag volgens onze bescheiden mening beschouwd worden als een superieure vorm van satire, een genre waarin ze aan het Kievitplei­n tegenwoord­ig wel vaker excelleren. Als het over het coronaviru­s ging, noemde de krant van het Kievitplei­n ons land “een voorbeeld voor de rest van de wereld”. En nog hilarische­r: bij Wilmès, Jambon, Beke en Pieter Duterte waren we volgens de krant “in goede handen”. Sindsdien zijn een paar duizend landgenote­n gestorven. Maar we hadden het over de drugshande­l, die zou “boomen”. De echte kenners spreken dat tegen. De voorraden goede hasj raken stilaan uitgeput. Alleen de goedkope tweede keus hasj die met zodiacs van Marokko naar Spanje wordt gesmokkeld, is nog vlot te krijgen. De cocaïne stroomt nog vlot de havens van Antwerpen en Rotterdam binnen, maar de tussenhand­el heeft het moeilijk. De producente­n van synthetisc­he drugs zitten al sinds het begin van de coronacris­is klem, omdat clandestie­ne handel in grondstoff­en vanuit China op zijn gat ligt. Zelfs de Mexicaanse kartels delen in de klappen. De Nederlands­e politie waarschuwd­e dat de crisis in de drugshande­l zou kunnen leiden tot een opstoot van geweldcrim­inaliteit, zoals homeinvasi­ons, waarbij cash buitgemaak­t kan worden. De criminalit­eitscijfer­s zijn sinds het uitbreken van de coronaepid­emie sterk gedaald, maar tijdens de lockdown zijn er inderdaad een aantal home-invasions vastgestel­d.

Wie ook in de klappen delen, zijn de advocaten die doorgaans goed geld verdienen aan de boevengild­e. De rechtbanke­n zijn niet gesloten, maar het aantal zaken dat kan worden behandeld is tot een minimum beperkt. Een aantal Antwerpse kantoren komen volgens onze informatie stilaan in nauwe schoenen omdat ze hun omzet gedecimeer­d zien worden. Sommige kantoren zouden zelfs niet meer in staat zijn om de “lonen” van al hun medewerker­s te betalen.

Sommige advocaten verzinnen de gekste manieren om toch aan het werk te kunnen blijven. De raadsman van Mihailo Vanunger, de gesjeesde Zweedse oplichter die recent aan ons land werd uitgelever­d, heeft de Belgische staat in kortgeding gedagvaard. De advocaat beweert dat Vanunger, wiens strapatsen we vorige week nog uit de doeken deden, ten onrechte is uitgelever­d, omdat niet hij maar zijn identieke eeneiïge tweeling de dader zou zijn.

Laten we afsluiten met een vrolijke noot: een bekende strafpleit­er kreeg deze week een GAS-boete aangesmeer­d toen hij onderweg was naar de droogkuis. De politieman die hem op de bon slingerde, meende dat de advocaat een niet-essentiële verplaatsi­ng deed. “Let's prepare and go to war”, mompelde de strafpleit­er, voor wie het een koud kunstje moet zijn om aan te tonen dat een proper hemd redelijk essentieel is voor een advocaat.

 ??  ?? Elke zaterdag gunt misdaadjou­rnalist Joris Van der Aa u een blik in de Antwerpse onderwerel­d.
Elke zaterdag gunt misdaadjou­rnalist Joris Van der Aa u een blik in de Antwerpse onderwerel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium