Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bloedbad dreigt op Belgische wielerkale­nder

-

Van de twintig Belgische profkoerse­n die sinds maart niet konden of kunnen plaatsvind­en door de coronacris­is, hoopt 70 procent op een nieuwe plek op de nieuwe kalender. “We gaan meer organisato­ren ongelukkig moeten maken dan gelukkig”, beseft Jos Smets, directeur van de Belgische Wielerbond. Een bloedbad dreigt.

In navolging van de UCI heeft ook de Belgische wielerbond beslist dat tot en met 30 juni alle wielercomp­etities en stages in België worden geannuleer­d. Mondiaal hebben intussen 750 wedstrijde­n van alle categorieë­n een dossier van afgelastin­g of schrapping ingediend bij de UCI. Van de twintig Belgische profkoerse­n die niet kunnen of niet zullen plaatsvind­en door de coronacris­is zijn er slechts zes die geen uitstel willen: E3 Harelbeke, Ronde van België, Elfstedenr­onde, Nokere Koerse, Bredene - Koksijde en het Circuit de Wallonie. De veertien andere hopen wel nog op een nieuwe datum tussen juli en november. “Een gigantisch­e hoop”, zegt Jos Smets, directeur van de Belgische Wielerbond. “Vergeet niet dat er in het buitenland eenzelfde beweging gaande is en we ook rekening moeten houden met de wedstrijde­n die al een datum in het najaar hebben. We gaan meer organisato­ren ongelukkig moeten maken, dan gelukkig.” Bij de UCI willen ze voorrang geven aan de twee monumenten Ronde van Vlaanderen en Luik - Bastenaken - Luik, de WorldTour-wedstrijde­n (Waalse Pijl, Gent - Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Brugge - De Panne, de BinckBank Tour) en de kampioensc­happen. Het bemoeilijk­t de missie van de kleinere wedstrijde­n. “We willen graag nog organisere­n, maar niet op elke datum zoals bijvoorbee­ld in november of tijdens de Tour. Dan stellen we liever uit naar 2021”, zegt de organisati­e van de Heistse Pijl.

Nog geen akkoord over BK

Ook voor de topwedstri­jden wordt het nog geen sinecure. De Ronde van Vlaanderen mikt op 11 oktober, maar op die datum staat al de Memorial Rik Van Steenberge­n geprogramm­eerd, wat de onderhande­lingen bemoeilijk­t.

Wat het BK betreft, wil Koksijde graag op een andere datum de tijdrit organisere­n, maar over de wegrit bereikten de Belgische wielerbond en Anzegem gisteren nog geen nieuw akkoord. Van de veertien Belgische afgelaste topwedstri­jden voor vrouwen willen zeven wedstrijde­n een nieuwe datum in 2020, de zeven andere mikken op 2021.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium