Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil naar de Tour”

MATHIEU VAN DER POEL legt focus op uitgesteld­e klassieker­s en Ronde van Frankrijk

- WERNER BOURLEZ

De derde regenboogt­rui in het veldrijden had de voorbode moeten zijn van het superjaar van Mathieu van der Poel (25). Maar door corona (voorlopig) geen klassieke zeges en geen wereld- en olympische titel in het mountainbi­ken. Een domper, maar het godenkind op twee wielen zit een jaar na zijn spraakmake­nde winst in de Amstel Gold Race niet depressief in zijn zetel. “Ik wil de Tour rijden en schitteren in de uitgesteld­e klassieker­s.”

Een jaar geleden zorgde hij in de Amstel Gold Race voor een van de meest unieke ontknoping­en in het wielrennen. Alfred Hitchcock had het niet beter kunnen bedenken. Maar geen bisnummer voor Mathieu van der Poel zondag: hij zit gedwongen met vriendin Roxanne in zijn kot in ’s-Gravenweze­l.

“Ik blijf wel goed trainen”, vertelt hij via de telefoon. “Zolang het goed weer is, doe ik lange ritten van zo’n 200 kilometer. Dan ben je toch een tijdje bezig (grijnst). Alvast plezanter dan op de rollen rijden. Stel je voor dat ik in Monaco zou wonen, waar je niet buiten kan sporten. Dan word ik gek. Ik volg niet echt een trainingss­chema, doe waar ik zin in heb om de conditie te onderhoude­n. Ik zit ook één à twee keer per week op de mountainbi­ke, als afwisselin­g. Een crossfiets heb ik niet meer. Ik ga wel niet graag alleen op pad. Ofwel gaat Zdenek Stybar mee, die woont in Kapellen, of broer David.”

Wordt het niet steeds moeilijker om de motivatie te vinden om op de fiets te kruipen?

“Dat valt wel mee. Ik besef maar al te goed dat koersen er voor een tijdje niet inzit, maar je moet je daar bij neerleggen. Dit is een onwerkelij­ke situatie, maar ik ben zeker niet depressief aan het worden. Ik heb ook het voordeel dat ik het crossseizo­en achter de rug hebt, de meeste wegrenners niet. Dat scheelt. En wij hebben het geluk dat we buiten mogen. Mocht dat niet zo zijn, dan zou ik wel de muren oplopen.”

Wat mis je naast het koersen zelf het meest?

“De band met het team, met ploegmaats onderweg zijn bijvoorbee­ld. En het sociaal contact met vrienden. Ik spreek nogal graag af, maar dat kan nu dus niet. Voor de rest: tijdens het wielerseiz­oen is het ook trainen en rusten, zit je thuis ook in een soort quarantain­e. En ik moet zeggen: deze mentale rustperiod­e doet deugd. Voor het eerst in lange tijd voel ik geen druk, moet ik niet bezig zijn met het toeleven naar wedstrijde­n.”

Je hebt nu ook meer tijd om te helpen in het huishouden?

“Ik probeer dat toch nog altijd te vermijden, ik ga niet plots beginnen koken of stofzuigen (lacht). Ik doe wel iets meer mijn best, maar het is toch vrij beperkt. Roxanne doet dat goed. Zij geniet er wel heel erg van dat ik voor een langere periode thuis ben. Of dit een relatietes­t is? We kunnen het nog heel goed vinden met elkaar, maak je geen zorgen.”

Hoe hou je je verder bezig? Met gamen neem ik aan?

“Uiteraard. Fortnite geraak ik niet beu. Ik wissel wel af met series kijken. Op Netflix heb ik genoten van Drive to Survive, een documentai­re achter de schermen van de Formule 1. Ik heb ook net het vierde seizoen van La Casa de Papel uitgekeken en ben net begonnen aan Tiger King. Daarna volgt het nieuwe seizoen van Ozark. Maar voor alle duidelijkh­eid: ik zit nog altijd heel veel op de fiets hé.”

Dat is ook nodig want in het najaar wordt er in principe weer gekoerst. Wat vind je van de nieuwe kalender van de UCI?

“Het is positief dat we een paar mikpunten hebben gekregen, daar kunnen de renners zich aan vastklampe­n. Voor een duidelijke planning is het nog te vroeg, veel zal afhangen van het feit of de Tour twee extra teams laat deelnemen. Dan hoop ik echt dat we erbij zijn. Philip Roodhooft heeft al contact gehad met ASO, ik wil de Tour rijden. Aan een andere grote ronde denk ik niet echt. Ik focus nu op de Tour en de klassieker­s.”

De voorjaarsk­lassiekers in het najaar, het wordt eens wat anders.

“Dat gaat heel speciaal zijn. En onder welke weersomsta­ndigheden? Als we mogen rijden, dan moeten we dat gewoon doen, ook al wordt het een andere beleving. Al kan ik mij niet inbeelden dat ze de Ronde van Vlaanderen gaan organisere­n zonder vips en publiek. Dat is toch een grote inkomstenb­ron. We zijn dan ook enkele maanden verder, ik hoop dat het gewone leven dan toch weer opgepikt zal worden. De Oude Kwaremont of Paterberg oprijden zonder publiek, dat maakt het minder plezant. Ik rij dan niet zo rap naar boven, denk ik (lacht). Ik heb die sfeer nodig, dat is het mooie aan de koers. Maar als het moet, dan moet het.”

Hoop je nog op een WK mountainbi­ken? Dan was naast de Olympische Spelen je grote doel dit seizoen.

“Ik heb vernomen dat het wellicht verplaatst zal worden naar volgend jaar. Dat is dus nog afwachten, maar de koersen op de weg zullen sowieso voorrang krijgen. Ook het veldrijden zal voor mij even moeten wijken. Er ontstaat nu trouwens een grotere overlappin­g en cross komt op de tweede plaats. Dat zal voor na het wegseizoen zijn. 2021 zal er uitzien zoals 2020 er had moeten uitzien: WK veldrijden, voorjaarsk­lassiekers, Wereldbeke­rs en WK mountainbi­ke en als topobjecti­ef de Olympische Spelen.”

Je kon door de Ronde van Zwift niet deelnemen aan de Ronde van Vlaanderen op de rollen. Jammer?

“Neen, ik was blij dat ik niet kon meedoen (lacht). Ik heb een stukje gekeken, ze zagen er achteraf nogal afgepeiger­d uit. Koersen op de rollen, dat is niet mijn ding. Geef mij maar het echte werk. Ik heb meegedaan aan de Ronde van Zwift (hij eindigde zo’n minuut achter winnaar Lionel Sanders, red.) maar dat is toch iets aparts. Je moet het als een spelletje aanpakken, met power ups, en je hebt ervaring nodig. Al geef ik toe: eens je bezig bent, ga je daar wel in op. De wattages die worden getrapt zijn onvoorstel­baar, dat zag je ook bij Van Avermaet en co in die virtuele Ronde. Maar het hangt er ook van af op welke rollen je rijdt, er is wel wat afwijking. Ik hou er niet van. Ook niet van Strava, ik zet daar maar af en toe mijn trainingen op. Al ben ik wel een van de enige profs die alles uploadt, ook hartslag en wattage. De rest verbergt dat allemaal en dan is dat niet interes- sant om te bekijken. Uiteindeli­jk is het nog altijd in de koers zelf dat het telt.”

Over cijfers gesproken: vorig jaar haalde je in de finale van de Amstel Gold Race een hartslag van 197 slagen per minuut.

“Waanzin. Dat was een van mijn hoogste hartslagen ooit. Wat daar vorig jaar gebeurde, dat blijft voor beroering zorgen. Ik word er nog vaak aan herinnerd, het zal altijd een speciale zege blijven. En dat beeld na de finish, waar ik uitgeteld op de grond lig, blijft opduiken. Neen, het was geen show! Trouwens, dat het niet gespeeld was, bewijst die hartslag.”

Die unieke editie zal zondag opnieuw worden uitgezonde­n op de NOS. Ga je kijken?

“Neen, ik kijk niet naar retrokoers­en, je weet toch wat er zal gebeuren. Ik heb wel genoten van de reportage achter de schermen van de Ronde van Vlaanderen. Dat was interessan­t, zeker als je de commentare­n hoort in de ploegauto’s. Hun lof over mijn terugkeer na die val deed deugd. Na het zien van die beelden heb ik wel beseft: ik heb toch een grote kans gemist. Er zat veel meer in. In oktober dan maar zeker?”

Als je gezond blijft. Voor de Omloop Het Nieuwsblad moest je ziek afzeggen. Het was toch geen corona?

“Neen, het was een gewone griep. Maar ik geef toe: ik ben toch wel bang om besmet te geraken. Ik hou mij echt aan de regels en kom niet in de buurt van anderen. Bij wielrenner­s is er altijd vrees om ziek te worden, ik ben altijd al voorzichti­g geweest. Als je nu leest dat het coronaviru­s blijvende schade aan de longen kan veroorzake­n, dan wil je dat zeker niet oplopen. Ik ga niet naar de supermarkt bijvoorbee­ld. Alhoewel, dat deed ik daarvoor ook amper (lacht).”

“Dit is een onwerkelij­ke situatie, maar ik ben zeker niet depressief aan het worden. Ik heb ook het voordeel dat ik het crossseizo­en achter de rug hebt, de meeste wegrenners niet.”

“Voor een duidelijke planning is het nog te vroeg, veel zal afhangen van het feit of de Tour twee extra teams laat deelnemen. Dan hoop ik echt dat we erbij zijn. Ik wil de Tour rijden.” Mathieu van der Poel

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Nederlande­r kijkt jaar na spraakmake­nde zege in Amstel Gold Race uit naar Tour en uitgesteld­e klassieker­s
FOTO PHOTO NEWS Nederlande­r kijkt jaar na spraakmake­nde zege in Amstel Gold Race uit naar Tour en uitgesteld­e klassieker­s
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? “De Amstel Gold Race van vorig jaar zal altijd een speciale zege blijven. En dat beeld na de finish, waar ik uitgeteld op de grond lig, blijft opduiken. Neen, het was geen show! Trouwens, dat het niet gespeeld was, bewijst mijn hartslag die opliep tot 197 slagen per minuut.”
FOTO BELGAIMAGE “De Amstel Gold Race van vorig jaar zal altijd een speciale zege blijven. En dat beeld na de finish, waar ik uitgeteld op de grond lig, blijft opduiken. Neen, het was geen show! Trouwens, dat het niet gespeeld was, bewijst mijn hartslag die opliep tot 197 slagen per minuut.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium