Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor een subtopper als KV Mechelen wordt Play-off 1 halen steeds moeilijker, zeker nu ook Antwerp een vaste waarde is in de top zes”

FRANCKY DURY, (technisch werkloze) coach van Zulte Waregem, pleit voor HERTEKENIN­G VAN BELGISCH VOETBALLAN­DSCHAP

- JÜRGEN GERIL

Deze week is het 15 jaar geleden dat Zulte Waregem promoveerd­e naar eerste klasse. Toch zit coach Francky Dury in zijn kot niet nostalgisc­h naar oude video’s te kijken. “Al blijft het wel straf, hé: Zulte Waregem straks zestien seizoenen onafgebrok­en in eerste klasse”, mijmert Dury. “Maar thuis bekijk ik vooral compilatie­s van potentiële nieuwe spelers en volg ik mijn huidige kern op.”

Echt? Je bent nochtans sinds 22 maart technisch werkloos?

“Ik had gehoopt dat het voetbal niet zou moeten profiteren van de maatschapp­ij. Meer nog: deze crisis was een kans voor alle clubs om zich solidair te tonen en acties op te zetten voor de zorgsector. Dat mis ik. Als mijn werkgever - Zulte Waregem - dan beslist om heel de staf technisch werkloos te maken, moet ik dat wel aanvaarden. Desondanks probeer ik wel zo veel mogelijk met mijn job bezig te zijn.”

Mevrouw Dury heeft dus weinig last van haar echtgenoot?

“Ik volg het trainingsp­rogramma van mijn spelers nauwgezet op via Strava en hou contact met de jongens. Dat is niet simpel. Govea zit in Mexico, Srarfi in Tunesië in totale lockdown. We lieten onze buitenland­ers naar huis gaan, maar sommigen mochten echt niet buiten. Dan zie je wel dat de verveling toeslaat, terwijl er bij anderen zelfs kleine blessures opduiken. Voetballer­s zijn het niet gewoon om dagelijks te lopen op harde ondergrond. Daarom bouwden we deze week het programma wat af. Om het weer op te drijven als mei nadert.”

Je gaan nog uit van een competitie­hervatting?

“Je voelt aan alles dat veel clubs die in

Play-off 1 zitten of daar nog in kunnen geraken nog willen voetballen. Logisch, want Play-off 1 is sportief en financieel aantrekkel­ijk. Voor de ‘K11’ hoeft het niet meer. De schade die Play-off 2 aanricht, is enorm. Clubs als Anderlecht die nooit in Play-off 2 zaten, beseffen dat niet. Twee jaar geleden wonnen we in Play-off 2 eens met 8-0 van Waasland-Beveren. Hoe serieus kun je dat nog nemen? Maar goed: als ze het ons verplichte­n, dan gaan we nog voetballen.”

Vanaf volgend seizoen weg met de play-offs?

“Begrijp me niet verkeerd: Play-off 1 is een mooie competitie. Alleen wordt het voor subtoppers zoals Zulte Waregem, KV Mechelen of Kortrijk steeds moeilijker om erbij te geraken. Zeker nu ook Antwerp een vaste waarde is geworden in die top zes. Terwijl veel subtoppers al met een operatione­el verlies zitten, doen ze toch forse inspanning­en om Play-off 1 te halen. Alleen de titelstrij­d, de bekerfinal­e of een grote uitgaande transfer kan het seizoen redden. Is dat verantwoor­d? Kijk naar wat Oostende is overkomen. We kunnen deze crisis ook aangrijpen om keuzes te maken.”

Je bedoelt: nu stoppen en dan een traditione­le competitie met 18 clubs?

“Clubs als Mechelen, Sint-Truiden of Zulte Waregem zullen meer rust en plezier kennen in zo een formule, ja. De druk om Play-off 1 te halen, valt weg en veel clubs gaan een gezonder beleid voeren. Het kan toch niet dat er nu zeven clubs geen licentie verwerven?”

En wat dan als jullie na pakweg twaalf speeldagen op de elfde plaats staan? Geen risico meer op degradatie, maar ook geen uitzicht meer op Europees voetbal. Dan staat er niets op het spel.

“Ik begrijp je opmerking, maar hoe gaat het in Engeland of in Duitsland? Als Newcastle of Wolfsburg na een derde van de competitie in de middenmoot staan, verliezen ze toch niet al hun charmes? Het publiek blijft komen.”

Als onze competitie nu stopt, was jullie laatste match die 7-0-pandoering op Anderlecht...

“Tijdens de winterstag­e hadden we ons fel opgeladen voor de strijd voor Play-off 1 en de bekerfinal­e. In de cup verloren we na goeie matchen van Club Brugge en in de competitie verspeelde­n we alles in februari. Dan kruipt in de hoofden: oh neen, het wordt de hel van

Play-off 2.”

Het bestuur was furieus na die 7-0. De spelers moesten de meegereisd­e fans terugbetal­en.

“Zulte Waregem heeft altijd een goeie band gehad met de fans. Toen we eens onderaan stonden, zat ons vak op verplaatsi­ng ook altijd vol. Dat mogen we nooit vergeten.”

Mental coach Jon Strubbe werd ontslagen wegens een gebrek aan wedstrijdm­entaliteit.

“Daar had ik het moeilijker mee. Dat was een emotionele beslissing, want die 7-0 was uiteraard zijn schuld niet. Jon deed zijn job goed en mentalitei­t sturen is het moeilijkst­e wat er is. We moeten opletten dat we ons niet verliezen in details: het gras dat plots niet kort genoeg is, de deur die niet op slot is...”

Was het geen schijnmano­euvre omdat ze jouw positie niet in vraag durven te stellen?

“Ik ben eindverant­woordelijk­e, maar moet mijn stoel wankelen? Eind januari deden we nog mee voor Play-off 1 en maakten we nog kans op de bekerfinal­e. Mijn boutade is dat Zulte Waregem nooit zal degraderen en in goeie jaren meedoet voor de top vijf. Zal ik voor zorgen.”

Het bestuur was boos omdat in januari met Vossen, Dompé en Srarfi inspanning­en werden gedaan om hoger te mikken.

“Eigenlijk wilden we in januari een extra verdediger halen omdat Deschacht, Pletinckx en Baudry sukkelden met blessures. Plots hoorden we dat Vossen haalbaar was. Dat was een opportunit­eit. Net als Dompé. Alleen zorgde dat voor een moeilijke evenwichts­oefening. Wij moesten spelers als Vossen inpassen omdat Larin en Berahino straks zullen vertrekken, maar zo verdween de balans.”

Jouw macht werd ook beperkt. Je assistente­n Eddy van den Berge en Ronny Verriest worden vervangen door Timmy Simons en eventueel Davy De fauw.

“Dat gaat toch niet om macht? We zaten met drie zestigers in de staf. Ik begrijp wel dat het bestuur inzet op verjonging. Met Simons ga ik goed samenwerke­n. Net als met De fauw, als hij kiest om assistent te worden. Dat zijn de trainers van de toekomst.”

Deschacht doet er op zijn 39ste nog een jaartje bij.

“Hij heeft gelijk. Op training zie ik hem soms sprinten tegen onze meest explosieve spelers. Op basis van ervaring kan Ollie nog de snelste mannen afhouden. Ook als speler kan hij nog belangrijk zijn voor de kleedkamer.”

Conclusie: het vuur brandt nog bij Francky Dury.

“Absoluut. Alleen loopt het niet altijd zoals je wil. Vraag dat ook maar eens aan Kompany.” (lacht)

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA, ISOSPORT ?? Francky Dury (62) is al een maand technisch werkloos. Dat weerhoudt ‘de eeuwige coach’ van Zulte Waregem niet om quasi 24 uur per dag te denken aan voetbal. Dury is niet alleen bezig met de toekomst van zijn club - Timmy Simons wordt straks zijn T2 - hij is ook bezig met de toekomst van de Jupiler Pro League. “Zonder play-offs gaan veel clubs een gezonder beleid voeren. Het kan toch niet dat er nu zéven geen licentie verwerven?”
FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA, ISOSPORT Francky Dury (62) is al een maand technisch werkloos. Dat weerhoudt ‘de eeuwige coach’ van Zulte Waregem niet om quasi 24 uur per dag te denken aan voetbal. Dury is niet alleen bezig met de toekomst van zijn club - Timmy Simons wordt straks zijn T2 - hij is ook bezig met de toekomst van de Jupiler Pro League. “Zonder play-offs gaan veel clubs een gezonder beleid voeren. Het kan toch niet dat er nu zéven geen licentie verwerven?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium