Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Puzzelen met Lieven Scheire

- TINNIE BRANT

Straks nóg een weekend in je kot en geen flauw idee meer hoe de tijd te doden? Breek er je hoofd niet over: wij vroegen Lieven Scheire om dat in jouw plaats te doen. Als grote puzzelfan verzamelde hij de ultieme tips voor wie ondertusse­n al elk kruiswoord­raadsel en elke sudoku in de krant heeft opgelost.

1puzzelmak­er. Vakjes verbinden

“Elliott Line is een wiskundige en Op de site www.elliottlin­e.com vind je elke week een nieuwe wiskundige puzzel, maar je kan er ook zijn boeken en e-boeken kopen. Mijn favoriet daarbij is Paddocks. Paddocks betekent ‘weiden’, en bestaat uit patronen waarin cijfertjes aangeven hoeveel vakjes je met elkaar moet verbinden. Het zijn logische puzzels, dus je moet redeneren: als ik hier een schot teken, mag er daar geen zijn. Die ‘paddocks’ worden in het boek nog afgewissel­d met andere puzzeltype­s. Ik vind het boek ronduit geweldig.”

2jaar De moeilijkst­e puzzel

“Eentje voor de echte diehards: elk in december zet de Algemene Dienst Inlichting­en en Veiligheid (ADIV) van het Belgisch leger een wiskundige puzzel online. Je vindt hem op mil.be of als je zoekt op ‘puzzel ADIV’. Het is een behoorlijk pittige puzzel, je bent er een hele lockdown goed mee. Voor de puzzel van december 2019 zijn nog geen oplossinge­n beschikbaa­r, wel al hints – de oplossinge­n worden pas online gezet als er een winnaar is. Je kan ook de puzzels van de vorige jaren zoeken, de oplossinge­n daarvan zijn er wel al. Dan kan je eens spieken als je echt vastzit.”

3de Voor meetkundig­en

“Pythagorea en Euclidea zijn, zoals namen al doen vermoeden, twee apps met meetkundig­e puzzels die draaien rond berekening­en maken en figuren tekenen. Je krijgt een raster met bepaalde punten, je hebt een digitale passer, geodriehoe­k... ter beschikkin­g, waarmee je dan een figuur, zoals een gelijkbeni­ge driehoek, moet maken. Werken allebei met verschille­nde levels, van heel eenvoudig tot heel ingewikkel­d.”

4een Japanse puzzels

“Ik kan niet goed langs krantenwin­kel lopen zonder een puzzelboek­je mee te nemen: de klassieke denksportp­uzzel, cryptogram­men, doorlopers, cijferpuzz­els, … ik doe ze allemaal. Een van mijn favorieten zijn Japanse puzzels, rasters met cijfertjes aan de bovenkant en zijkant die aangeven hoeveel vakjes je moet kleuren.

Je vult eerst de rijen in waarvan je zeker bent – die waar je alle vakjes moet inkleuren, bijvoorbee­ld. Daar bouw je dan op verder: waar kruisen de andere cijfers, hoe kan je logisch combineren? Als je hem juist oplost, verschijnt op het einde een tekening.”

5 #ikspeel Belgisch

“De klassieke puzzels maak ik het liefst op papier, in de krant of in een puzzelboek­je – ik heb ondertusse­n een tactiek om met een balpen dingen waarvan ik niet zeker ben, heel licht op te schrijven.

Maar op mijn telefoon speel ik wel graag puzzelspel­letjes waarbij je logisch moet nadenken.

Een heel leuk spel is Factory Balls van de Belgische ontwikkela­ar Bart Bonte. Je staat in een ballenfabr­iek en je moet door logisch associëren bepaalde patroontje­s op de ballen maken – de juiste volgorde is cruciaal. Dit spel werkt zowel op telefoon als op de computer.”

6 Nog meer puzzelspel­letjes

“Als we het dan toch over leuke denkspelle­tjes op de telefoon hebben, nog een paar favorieten. The Room, een escape-game waarbij je telkens sleutels moet vinden en puzzels moet oplossen. Telepaint, waarbij je als emmertje verf al puzzelend bij een kwast moet komen. Fantastic contraptio­n, waarbij je zelf machines moet bouwen, of Human resource machine, waarin een mannetje in een fabriek een taak moet uitvoeren, die jij dan moet programmer­en.”

7 Hulplijn voor kruiswoord­raadsels

“Als ik niets te doen heb, draait mijn kop zot: alsof je het gaspedaal induwt als de auto in neutraal staat. Een puzzel vangt dat handig op. Als ik bij het zoeken naar de oplossing even vastzit, durf ik soms al eens een hulplijn te raadplegen – mijn pa, bijvoorbee­ld, of Jonas Geirnaert die naast mij woont en ook heel graag puzzels oplost. Voor kruiswoord­puzzels is het luikje ‘puzzelwoor­den’ op mijnwoorde­nboek.nl een handige hulp: je kan er een omschrijvi­ng ingeven en het aantal letters dat je zoekt, of de letters die je al hebt. Alleen doen als je er echt niet uitgeraakt!”

8 Digitaal kleurenwie­zen

“De familie Scheire speelt graag kaartspell­etjes, kleurenwie­zen is onze favoriet. In het begin van de lockdown deden we dat via Skype, maar dat is niet zo handig. Blijkt nu dat je ook online kan kleurenwie­zen, via whisthub.com, waar iedereen het spelletje wel kan volgen. Maar Skype moet ook blijven openstaan tijdens het online wiezen, anders kan er geen commentaar gegeven worden: Allé, wat doet die nu? Skype is essentieel voor het sociale aspect.”

Nog tips om de lockdown door te komen vind je op maandoverz­icht.nerdland.be, onder ‘The boring list’. Vorige week bracht Lieven Scheire het nieuwe boek Fysica uit, waarin hij natuurkund­ige fenomenen zoals de relativite­itstheorie, kernsplits­ing, de baan van de aarde, … helder uit de doeken doet. Online verkrijgba­ar via Borgerhoff & Lamberigts.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium