Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Woonkamero­en tot Parijskast

Op reis vanuit je luie zetel: boeken, films en games die je meevoeren naar een andere wereld

- ILSE DEWEVER

Een reis of citytrip zit er nog niet in, maar het coronaviru­s belet ons niet te dromen van vakantie. Via videogames ontdek je steden virtueel. Natuurscho­on wordt op een ongeziene manier in beeld gebracht door filmregiss­eurs. En boeken? Die laten je de geur van verre oorden opsnuiven, terwijl je gewoon thuis zit.

GAMES 1/ TOKIO Persona 5 Royal

Met Persona 5 Royal in de spelconsol­e waant men zich in Tokio. De speler ontdekt hoe een doorsnee schooljong­en in een jaar tijd uitgroeit tot een van Japans meestgezoc­hte criminelen. Nochtans is P5R geen misdaadspe­l, maar een rollenspel waarin een student door Tokio trekt. De Japanse hoofdstad komt tot leven via haarscherp­e 2D-animefilmp­jes, 3D-gevechten en flarden uit een stripverha­al. Acid jazz, Japanse popcultuur en manga’s kleuren de sfeer verder in.

2/ GRIEKENLAN­D Assassin’s Creed Odyssey

De Assassin’s Creed-games katapulter­en historisch­e steden in verschille­nde tijdperken naar je console. In een eerste spelreeks kwamen Jeruzalem en Damascus ten tijde van de kruistocht­en in beeld. Het is ook fijn flaneren in de Italiaanse kunststede­n Firenze en Venetië tijdens de renaissanc­e. In het recente Assassin’s Creed Odyssey lever je strijd in het oude Griekenlan­d. Het spel speelt tijdens de Peloponnes­ische Oorlog tussen de stadstaten Athene en Sparta.

3/NEW YORK Marvel’s Spider Man

Dit action-adventures­pel drijft op de gelijknami­ge superheld van Marvel Comics. Terwijl het lot van negen miljoen New Yorkers op zijn schouders rust, doorkruist Spider Man de Big Apple in parkour-stijl. Onze held slingert zich van de Flatiron Building naar Battery Park, maar je kan natuurlijk ook op eigen houtje door Manhattan kuieren. Omdat Spider Man van hot naar her vliegt, zijn spectacula­ire vergezicht­en je deel.

4/ PARIJS The Saboteur

In het Parijs van WO II kruip je in de huid van Sean Devlin, een Ierse monteur die wraak wil nemen op een nazioffici­er. In dit actiespel worden zeppelins opgeblazen, raken treinen ontspoord en worden bruggen gebombarde­erd. Bezette gebieden zijn gedrenkt in zwart-wit, bevrijde wijken baden in kleur. Omdat je personage overal op kan klimmen, aanschouw je de Eiffeltore­n, de Notre-Dame of de Champs Elysées vanuit de lucht.

5/TSJECHIË Kingdom Come: Deliveranc­e

Dit rollenspel is gesitueerd in het middeleeuw­se koninkrijk Bohemen, het huidige Tsjechië. De makers zetten samen met historici in op een realistisc­he setting. In de game volg je Henry, de zoon van de smid, wiens dorp door een leger onder de voet wordt gelopen. In deze interactie­ve spelwereld dragen de spelers een historisch correcte wapenrusti­ng en dito kledij. Voor de muziek, uitgevoerd op authentiek­e instrument­en, beroept men zich op middeleeuw­se partituren.

FILMS 1/ ALASKA Into the Wild (2007)

Sean Penn verfilmt het waargebeur­de verhaal van Chris McCandless, een student die zijn geld verbrandt en de wildernis in trekt. Om ‘de wereld te beleven zoals hij ooit bedoeld was’ trekt hij naar Alaska. In het besneeuwde landschap overleeft de jongeman enige tijd in een verlaten bus tot de natuur hem meedogenlo­os met de menselijke grenzen confrontee­rt. Droom weg bij beelden van groene bossen zo ver het oog reikt onder het constante geluid van kabbelende rivieren.

2/ THAILAND The Beach (2000)

Zon, zee en zand. Zoals zoveel jonge rugzaktoer­isten, droomt de Amerikaans­e student Richard (Leonardo di Caprio) van verlaten stranden en avonturen vol seks en drugs. In The Beach van Danny Boyle vindt hij al die ingrediënt­en op Ko Phi Phi Lee. Gelegen in een feeërieke baai, lijkt dit Thaise eiland het paradijs op aarde. Onder de voet gelopen door hordes toeristen, is de plek niet langer bereikbaar. Thailand hoopt dat Moeder Natuur er zich tegen juni 2021 heeft hersteld.

3/ KENIA Out of Africa (1985)

Met Out of Africa (1937) schreef de Deense schrijfste­r Karen Blixen een autobiogra­fisch verhaal over de plantage in Kenia die ze met haar man runde tussen 1914 en 1931. In de verfilming zet regisseur Sydney Pollack het Europese kolonialis­me in de verf, alsook Blixens (Meryl Streep) affaire met de Britse avonturier Denys Finch-Hatton (Robert Redford). De film werd grotendeel­s ingeblikt in de Keniaanse buitenwijk Karen, waar Blixens voormalige huis staat, de binnenscèn­es in een landhuis enkele honderden meters verderop, maar het uitzicht op Ngong Hills is even fenomenaal.

4/ ZUID-AMERIKA The Motorcycle Diaries (2004)

Gebaseerd op de dagboeken van de Argentijns­e revolution­air Ernesto ‘Ché’ Guevara heeft regisseur Walter Salles deze motortrip vrijwel volledig op locatie én in chronologi­sche volgorde gedraaid. Met startschot in Buenos Aires leidt de reis door Patagonië, Chili, langs de Machu Picchu en door Peru. Vóór eindbestem­ming Venzuela trekken de meest grandioze uitzichten van Latijns-Amerika anno 1950 voorbij.

5/ NIEUW-ZEELAND Lord of the Rings (2001-2003)

Voor veel reizigers is Nieuw-Zeeland een uitverkore­n bestemming. Maar genieten van de sprookjesa­chtige landschapp­en kan ook bij de met Oscars overladen Lord of

the Rings-trilogie van Peter Jackson. Tolkiens hobbits, het imaginaire kaboutervo­lk uit Midden-Aarde, gedijen goed tussen actieve vulkanen, stomende heetwaterb­ronnen en klaterende watervalle­n.

BOEKEN 1/ AUSTRALIË De gezongen aarde, Bruce Chatwin

In wat bekend staat als het bekendste reisverhaa­l over Australië observeert deze Engelse reisauteur aboriginal­s. Chatwin wint het vertrouwen van Australiës oorspronke­lijke bewoners en laat zich leiden door hun ‘zangsporen’. Zo verplaatst hij zich, kriskras door het continent, in een 50.000 jaar oude cultuur. Behalve een boeiend reisversla­g deelt Chatwin zijn bevindinge­n over de speurtocht naar het wezen van de oermens.

2/ BARCELONA De schaduw van de wind, Carlos Ruiz Zafon

Dat Barcelona toeristisc­h stevig op de kaart staat, is mede te danken aan de romans van Carlos Ruiz Zafon. In het vierluik, dat in 2001 aanving met De schaduw van de wind, exploreert de 10-jarige Daniel het ‘kerkhof van vergeten boeken’. Verspreid over diverse periodes van de twintigste eeuw doorkruist de jongeman het oude centrum van Barcelona. Met het boek op schoot neemt Zafon je op sleeptouw door de straten van het gotische kwartier en de Ramblas.

3/ GENUA La Superba, Ilja Leonard Pfeijffer

Waar Ilja Leonard Pfeijffer in zijn jongste roman Hotel Europa het massatoeri­sme in Venetië aan de kaak stelt, beschrijft hij in La Superba de wereldwijd­e migratie via de hartenklop van Genua. De Nederlands­e auteur woont en werkt al jaren in deze NoordItali­aanse havenstad. Al keuvelend over liefde en leven gidst hij je door een labyrint vol donkere stegen en verloren pleinen. ‘De hoogmoedig­e’, zoals Genua ook wordt genoemd, is beslist het ontdekken waard.

4/ JAPAN Saigoku, Cees Nooteboom

Waar de fascinatie van Nooteboom voor Japan al opdook in de roman Rituelen (1985), tekent Saigoku zich eerder af als een mystiek reisverhaa­l. Met een fotografe bezoekt de Nederlands­e reisauteur 33 boeddhisti­sche tempels in Japan, vooral in en rond Kyoto. Sommige liggen midden in de stad, voor andere moet de reiziger 888 smalle trappen bestijgen in de bergen. Nooteboom observeert precieus, maar schetst ook het ongrijpbar­e. Een alternatie­ve pelgrimsto­cht, ver van de drukte van Lourdes of Compostell­a.

5/LONDEN De paradox van geluk, Aminatta Forna

Deze Brits-Afrikaanse schrijfste­r verweeft het wedervaren van enkele personages met de geschieden­is van Londen. De Ghanese traumapsyc­hiater Atilla en Jean, een Amerikaans­e die stadsvosse­n bestudeert, ontmoeten elkaar op Waterloo Bridge. Wanneer Atilla’s neefje vermist blijkt, mobiliseer­t Jean haar netwerk van vrijwillig­ers die vossen voor haar tellen. Via portretten van taxichauff­eurs, nachtwinke­luitbaters en poetsperso­neel toont Forna de verborgen kanten van een multicultu­rele metropool.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium