Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op zwaaibezoe­k met hoogtewerk­er

Met de HOOGTEWERK­ER naar de top van woonzorgce­ntrum Koala in Deurne

- DENNIS VAN DAMME

Bezoek in het woonzorgce­ntrum: het was de afgelopen week een van dé meestbespr­oken items. Eerst mocht het wel, nadien weer niet. Wzc Koala op de Bisschoppe­nhoflaan heeft er iets op gevonden: met drie grote hoogtewerk­ers brachten ze vrijdag de bezoekers tot bij het raam van hun familieled­en. Het proefproje­ct werd meteen een gigantisch succes. De reacties zijn unaniem positief. “Een paar minuten persoonlij­k contact, meer moet dat niet zijn. Ik kan er weer helemaal tegen.”

Groep F nam het initiatief voor het project, dat #familieind­elucht gedoopt werd. Het Kontichse bedrijf verhuurt hoogtewerk­ers en heeft een vloot van zestig toestellen staan. “Sinds het uitbreken van de crisis zijn wij teruggeval­len op een bezetting van 20% tot 25%, waar dat normaal 125% is”, zegt operatione­el directeur Tristan Van den Bosch. “Toen ik onlangs van bij mij thuis tot in Kontich reed, zag ik hier aan dit woonzorgce­ntrum mensen zwaaien naar hun familie. Er ging een lampje branden. Ik heb een mail gestuurd naar wzc Koala en daar hebben ze in no time een hele omkadering op poten gezet.”

Want hoe simpel het idee ook is, de uitwerking ervan is in deze coronatijd­en ingewikkel­der dan je zou denken. “Zo moesten we vermijden dat mensen hier allemaal samen zouden aankomen, want dat is uiteraard niet de bedoeling”, zegt directeur Ann Lommelen van wzc Koala. “Daarom hebben we met tijdslots van een kwartier gewerkt en aan de bezoekers gevraagd om ten vroegste vijf minuten op voorhand naar hier te komen. In de korf kunnen ook slechts twee mensen, die bovendien op hetzelfde adres moeten wonen. Tussen hen en de bestuurder zit een plaat in plexiglas en na elke ‘rit’ wordt de korf helemaal ontsmet. Iedereen krijgt ook een harnas, een mondmasker en handschoen­en.”

Hoogtevree­s

Zodra het woonzorgce­ntrum de uitnodigin­g verstuurd had, stroomden de inschrijvi­ngen binnen. “Mijn zoon en ik hebben allebei hoogtevree­s, dus we hebben getwijfeld”, lacht Gwendy Huydts wanneer ze vrijdagmid­dag samen met zoon Zianno een harnas aantrekt. “Maar uiteindeli­jk zijn we toch overstag gegaan. We kunnen mijn moeder, die 88 is en op de vijfde verdieping woont, wel komen bezoeken hier op de parking en dan kunnen we zwaaien. Maar het is niet hetzelfde. Ze kan mijn twee zoons bijvoorbee­ld niet van elkaar onderschei­den omdat haar zicht beperkt is. Ze is nog heel goed voor haar leeftijd en normaal gaat ze zelfs geregeld naar buiten, maar nu zit ze daar opgesloten. Ze ziet ervan af.” Nadat Gwendy en Zianno hun hoogtevree­s hebben overwonnen, stappen ze samen in de korf en worden ze omhoog gebracht. Een kwartier later staat Gwendy weer op de grond, met tranen in de ogen. “Wat heeft dit goed gedaan”, zegt ze. “En het was helemaal niet zo schrikwekk­end als ik had verwacht. Dit is echt een heel mooi initiatief waar ik heel veel aan heb gehad.”

Een soortgelij­ke reactie noteren we van Jeske Isenbaert, die net haar 93-jarige moeder heeft kunnen spreken. “Ik heb meerdere traantjes gelaten”, lacht ze.

“Mijn moeder is een sterke vrouw, ze was haar leven lang schippersv­rouw en maakte de oorlog mee. Voor haar is dit opnieuw oorlog, maar ze laat zich niet kennen. Ze begrijpt ook dat ze geen bezoek mag krijgen en ook ik heb daar alle begrip voor. Maar dat kwartiertj­e persoonlij­k contact, dat maakt toch zo’n verschil in deze moeilijke tijden. Ze heeft de bloemetjes kunnen laten zien die ze van haar kleinkinde­ren heeft gekregen. Meer moet dat niet zijn. Ik kan er weer helemaal tegen nu.”

“Lawaai? Het is er net stil”

Ook Gerda Boels en haar echtgenoot Roland Verschorre­n konden de ouders van Gerda even spreken. “We houden wel contact via de iPad, maar dat verloopt niet altijd even vlot”, vertelt Roland. “Als er wat vertraging op de lijn zit, dan praat iedereen door elkaar. Dan is dit toch wel wat handiger. Ik was een beetje bang dat er te veel lawaai van de straat zou zijn om elkaar goed te kunnen verstaan, maar daarboven is het eigenlijk verrassend stil. Ideaal dus.”

Directeur Ann Lommelen is in de wolken over het proefproje­ct én de vele positieve reacties. “Bij mijn weten zijn we de eersten in Vlaanderen die dit doen”, zegt ze. “In de komende periode zullen we dit nog doen bij de andere woonzorgce­ntra van de groep Orpea, waartoe wij behoren.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Gwendy en haar zoon Zianno maken zich klaar om in de korf te stappen.
Tristan Van den Bosch van Groep F maakt de korf klaar.
Gerda Boels wuift naar haar ouders.
FOTO'S VICTORIANO MORENO Gwendy en haar zoon Zianno maken zich klaar om in de korf te stappen. Tristan Van den Bosch van Groep F maakt de korf klaar. Gerda Boels wuift naar haar ouders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium