Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik vertel haar dat ze pas naar school kan wanneer de gordijnen weer open zijn”

-

Twee keer per week gaat Linn (2,5) aan de schoolpoor­t voelen of die al weer open is. Zo erg is ze erop gebrand om toch maar naar school te kunnen gaan. “Ze kijkt er al naar uit sinds de kerstvakan­tie”, vertelt mama Fanny Van Gestel uit Rijkevorse­l. “Ze was er helemaal klaar voor.”

“Haar boekentas, brooddoos en drinkbus staan klaar. En elke dag zegt ze: Ik mag naar school”, vertelt Fanny Van Gestel. Maar dat zit er dus nog even niet in. “Gelukkig konden we rekenen op de mensen van de crèche. Zij doen er alles aan om opvang te blijven bieden aan kinderen van ouders die geen verlof kunnen krijgen.” Want zelf zit ze in de groentenen fruitbusin­ess, vertelt Fanny. “En die draait op volle toeren. Supermarkt­en plaatsen enorm veel bestelling­en en bovendien is het ook nog eens aardbei- en aspergesei­zoen. Ik kan wel telewerken, maar met zo’n jong kind in huis, gaat dat echt niet. En mijn man is zelfstandi­ge. Als hij thuisblijf­t, heeft hij geen inkomen.”

En dus probeert ze haar dochtertje uit te leggen dat het nog even geduld moet hebben. “Ik wandel bewust alleen met haar langs school als ik weet dat er geen leerkracht­en meer aanwezig zijn en als de gordijnen toe zijn. Dan vertel ik haar dat ze pas naar school kan wanneer de gordijnen weer open zijn.”

“Gelukkig beseft ze het allemaal nog niet voor de volle 100%.” Want ook de kennismaki­ngsdag eind maart heeft Linn niet mogen meemaken. “Ook die werd geannuleer­d. Ze heeft dus nog niet kunnen proeven van het naar school gaan.”

En leg maar eens uit aan een peuter wat het coronaviru­s is, en dat dat virus ervoor zorgt dat de scholen niet open mogen. “Dat krijg je echt niet zo eenvoudig verteld. We geven elkaar wel ellebogen en het liedje van K3 helpt heel goed om haar vaak haar handjes te laten wassen. Maar helemaal beseffen doet ze het niet. Gelukkig maar.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Linn met mama Fanny, papa Steven Cools en broer Rik.
FOTO JORIS HERREGODS Linn met mama Fanny, papa Steven Cools en broer Rik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium