Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Extreem veel interesse voor een zwembad in de tuin”

Niet reizen doet mensen dromen van waterpret thuis

- ANDREAS ROTTY

Als u in uw kot moet blijven, kunt u het zich misschien best zo aangenaam mogelijk maken. Een zomer zonder grote reizen in het vooruitzic­ht en het mooie weer dezer dagen doen mensen dromen van een eigen zwembad. Bedrijven in de sector noteren een ferme stijging van het aantal bestelling­en. “De coronacris­is geeft een duwtje in de rug aan wie al twijfelde.”

De reacties zijn eensgezind bij zwembadver­kopers en -plaatsers. “De vraag is ongeloofli­jk toegenomen. Vijf of zes keer meer contacten dan gewoonlijk. Maar wij nemen geen nieuwe opdrachten meer aan tot het bouwverlof, want heel de agenda zit vol”, is te horen bij Wilms Zwembaden uit Beerse. “Het aantal telefoontj­es is echt buiten proportie. Drie of vier keer zo veel als gewoonlijk. En niet zomaar uit interesse, maar om meteen een offerte aan te vragen en dan meteen toe te zeggen”, vertelt de salesmedew­erker van Bollen Zwembaden uit Tremelo, dat in de regio van Mechelen actief is. “Extreem druk”, zegt ook zaakvoerde­r Tom Noppe

(foto) van Noppe Zwembaden in Wijnegem. Het bedrijf verkoopt en plaatst ‘monoblokzw­embaden’, zeg maar geprefabri­ceerde kuipen, en zet ze in een week in uw tuin. “We verkopen en plaatsen in normale omstandigh­eden veertig zwembaden per jaar. De afgelopen tien dagen hebben we elke dag een overeenkom­st gesloten. Ik weet niet hoe de trend zich zal verderzett­en, maar het kan goed zijn dat we dit jaar op een verdubbeli­ng afstevenen.” Noppe ziet enkele verklaring­en. “Onze klanten zijn normaal in deze paasperiod­e aan het skiën of zitten ergens in een zuiders land. Nu zitten ze thuis.” Ze ontdekken dus hun eigen tuin, en dat met het mooie weer van de jongste tijd. “Zomervakan­ties in het buitenland lijken er niet van te komen door de coronacris­is. Buitenland­se reizen worden zeker moeilijk. En ik denk niet dat er genoeg plaats in België is voor binnenland­s toerisme, als dat zal mogen. Het zal voor veel mensen een vakantie in eigen kot worden.” Klanten nemen de beslissing zeker niet altijd halsoverko­p, denkt Noppe. “Het gaat om mensen die er sowieso al mee bezig waren. De coronacris­is geeft eenvoudigw­eg een duwtje in de rug aan gezinnen die al lang aan het twijfelen waren om een zwembad te kopen. De goedkoopst­e formule voor een zwembad is zo’n 48.000 euro. Dat is een serieus bedrag, maar de markt voor zwembaden is erg gegroeid in twintig jaar. Veel gezinnen hebben spaarcente­n.”

De meeste zwembadbed­rijven zijn aan de slag. Ze verzekeren dat de werknemers op een coronaveil­ige manier aan de slag kunnen. “We laten onze mensen apart naar de werf rijden. Daar blijven ze twee meter van elkaar”, zegt Johan van Mol van Antheunis Zwembaden in Malle, dat bouwkundig­e zwembaden ter plaatse maakt. “Als onze mensen toch met twee iets moeten dragen of op een andere manier dicht bij elkaar komen, dan hebben ze een mondkapje aan. En wij plaatsen voor 90% buitenzwem­baden, wat de kans op besmetting vermindert.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium