Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Laat chirurgen nú opereren, het doete veel pijn”

Patiënten wachten op niet-dringende ingreep en roepen samen met Toon Claes (AZ Herentals) op om maatregele­nte versoepele­n

-

Door de coronacris­is worden de orthopedis­ch chirurgen almaar meer geconfront­eerd met miserie bij niet-coronapati­ënten die in de kou blijven staan omdat alleen écht dringende operaties mogen worden verricht. Vaak gaat het over mensen die veel pijn lijden. “Nochtans kunnen we ze vandaag in veilige omstandigh­eden opereren vanaf het moment dat er weer genoeg anesthesis­ten beschikbaa­r zijn”, zegt dokter Toon Claes van het AZ Herentals.

Via teleconsul­taties horen de orthopedis­ten veel mensen die wegens hevige kniepijn niet kunnen stappen of fietsen, patiënten door schouderpr­oblemen of een ingeklemde handzenuw die niet kunnen slapen, mensen met liesbreuke­n die geen enkele belasting meer kunnen verdragen. Maar ook mensen met veel pijn door bijvoorbee­ld een discushern­ia, zij krijgen nu morfineach­tige medicatie.

Voeg daarbij nog vrouwen met een gynaecolog­ische problemati­ek en met pijn, prostaatli­jders, sportlui die een kruisbandl­etsel hebben … en je bekomt een grote lijst van mensen die nu met pijn thuis zitten, terwijl ze op dit ogenblik in het ziekenhuis eigenlijk wel behandeld zouden kunnen worden. Maar dat mag nu niet.

Flessenhal­s vermijden

Omdat de druk op het verplegend personeel in de ziekenhuiz­en stilaan afneemt en verplegend personeel vrijmaken voor dit soort operaties niet langer een huizenhoog probleem is, breken orthopedis­ch chirurg Toon Claes en zijn collega’s een lans om patienten met pijn al te mogen opereren. “De groep mensen met ernstige problemen die we vandaag niet kunnen helpen, groeit elke dag”, zegt Claes. “Dat is bijzonder zorgwekken­d, niet alleen wegens de menselijke ellende, maar ook al omdat de heropstart, die er ooit wel zal komen, voor een flessenhal­s in de behandelin­gen zal zorgen en het aantal wachtende patiënten daardoor onoverzich­telijk wordt. Daarom vraag ik vandaag aandacht voor deze problemati­ek.”

“Al besef ik ook wel dat de anesthesis­ten nu nog vaak hun handen vol hebben met coronapati­ënten op intensieve zorg en dat ook nog verpleegaf­delingen ingenomen zijn door coronapati­ënten. Daardoor zal alleszins slechts een gefaseerde ingebruikn­ame van de volledige operatieca­paciteit mogelijk zijn en moeten we nog wat begrip vragen van de niet-coronapati­ënten. Maar ik wil het probleem nu toch al aankaarten, want het wordt voor veel mensen die pijn hebben dringend. Ik hoop zelfs dat zij een stem zullen krijgen in het debat.”

In de ziekenboeg is het niet moeilijk om getuigen te vinden.

“Baan- en wegrenner en lid van de nationale beloftenpl­oeg Rune Herregodts (21) uit Lokeren viel op de piste in Berlijn. “Ik raakte met mijn knie mijn stuur. Een klein letsel was het gevolg, iets dat met een eenvoudige operatie verholpen kan worden, zo bleek uit de diagnose in maart”, zegt Rune, die zelf geneeskund­e studeert. “Maar nu kan ik onmogelijk fietsen. Er gaat in het najaar nog gekoerst worden, dus voor mij is dit een belangrijk jaar om me te bewijzen. Het tijdstip dat ik geopereerd kan worden, kan mijn

Toon Claes

Orthopedis­ch chirurg

“Ik hoop dat het toenemende aantal patiënten die geen Covidzorge­n nodig hebben ook een stem krijgen in het debat.”

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? Niet-dringende operaties worden nu uitgesteld omdat coronapati­ënten voorrang krijgen. Maar volgens chirurg Toon Claes is er wel ruimte voor dergelijke ingrepen, als er genoeg anesthesis­ten zijn.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE Niet-dringende operaties worden nu uitgesteld omdat coronapati­ënten voorrang krijgen. Maar volgens chirurg Toon Claes is er wel ruimte voor dergelijke ingrepen, als er genoeg anesthesis­ten zijn.
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ??
FOTO BERT DE DEKEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium