Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad neemt subsidies Fakkelthea­ter en Elcker-Ik niet over

Woordvoerd­er Jambon had in radio-interview geopperd dat lokaal bestuur contracten kon overnemen

- DIRK HENDRIKX

De Antwerpse schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) is niet van plan om geld vrij te maken voor het Fakkelthea­ter en sociaal vormingsce­ntrum Elcker-Ik, nu de Vlaamse regering de ondersteun­ing stopzet eind dit jaar. De CD&V is daar boos om en vindt het ook in tegenspraa­k met wat ministerpr­esident Jan Jambon (N-VA) had gezegd.

Acht socio-culturele organisati­es kregen onlangs te horen dat zij hun tewerkstel­lingssubsi­dies (de zogenaamde gesco-middelen, van ‘gesubsidie­erde contractue­len’) al eind dit jaar helemaal zullen verliezen. Dat besliste minister-president Jan Jambon, die ook bevoegd is voor cultuur. De vorige Vlaamse minister van Cultuur, Sven Gatz (Open Vld), had voorzien dat deze vorm van subsidiëri­ng geleidelij­k zou uitdoven tegen eind 2023.

Vier voltijdse medewerker­s

Het gaat om zo’n 150.000 euro per jaar voor het Fakkelthea­ter, dat jaarlijks 450 voorstelli­ngen presenteer­t voor 75.000 bezoekers in zijn zalen in het centrum van Antwerpen. “Dat bedrag vertegenwo­ordigt vier voltijdse medewerker­s”, reageerde algemeen directeur Sam Verhoeven. “In het slechtste geval gaan mensen hun baan verliezen.” Hij vraagt zich ook af of het Fakkelthea­ter zijn cultuuraan­bod nog betaalbaar gaat kunnen houden.

Vlaams parlements­lid Orry Van de Wauwer (CD&V) vraagt een oplossing voor beide, volgens hem waardevoll­e organisati­es. “Ze rekenden op een overgangsp­eriode van enkele jaren.

Een afspraak is voor mij een afspraak. Daarom hoop ik dat de minister de beslissing herziet.”

Radio 1

Orry Van de Wauwer verwijst ook naar een interview met Jambons woordvoerd­er Olivier Van Raemdonck op Radio 1. Van Raemdonck beaamde daarin het besluit: “Minister Gatz wou dat proces nog wat verlengen, maar wij zijn niet genegen om die beslissing onnodig lang uit te rekken. Het is gezien de huidige context opportuun om dit nu sneller stop te zetten. De noden in de cultuursec­tor zijn groot, we moesten de juiste beslissing­en nemen.”

Het geld blijft nog in de cultuursec­tor, maar niet meer voor de gescostatu­ten. Van Raemdonck zei ook dat het niet de bedoeling is om de organisati­es aan hun lot over te laten: “We willen gerust met hen in gesprek gaan om te bekijken welke alternatie­ve subsidiegr­onden ze kunnen aanboren, bijvoorbee­ld door toenaderin­g te zoeken tot hun lokaal bestuur. Zoals geweten is, werd er 95 miljoen euro van de middelen voor lokale cultuur naar het gemeentefo­nds doorgestor­t. Zij moeten nu stilaan hun verantwoor­delijkheid nemen.”

Op grond hiervan roept Orry Van de Wauwer het Antwerpse stadsbestu­ur op om Elcker-Ik en Fakkelthea­ter te helpen. “Minister Jambon wijst naar de lokale besturen om een oplossing te vinden. In Antwerpen behoren zowel de schepen van Cultuur als burgemeest­er Bart De Wever tot de partij van de minister-president. Ik ga ervan uit dat zij samen een oplossing vinden.”

Orry Van de Wauwer

Parlements­lid CD&V

“Minister Jambon wijst naar de lokale besturen om een oplossing te vinden.”

Meerjarenp­lan

Antwerps CD&V-gemeentera­adslid Caroline Bastiaens zal schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud hierover ondervrage­n in de gemeentera­ad. Maar het ziet ernaar uit dat ze zich de moeite kan besparen. Liesbet Brzyk, woordvoers­ter van de schepen, maakt dat duidelijk in een beknopt bericht: “In het meerjarenp­lan en het bijbehoren­d budget zijn geen middelen voorzien ter compensati­e van het recent stopzetten van Vlaamse subsidiëri­ng van gesco’s voor Elcker-Ik of het Fakkelthea­ter. Een gesco is een Vlaams statuut dat uitdovend is, daar zijn lokaal geen middelen voor voorzien.”

Liesbet Brzyk

Woordvoers­ter cultuursch­epen (N-VA)

“Het gaat om een uitdovend Vlaams statuut, daar zijn lokaal geen middelen voor voorzien.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Bij het Fakkelthea­ter zijn vier voltijdse jobs bedreigd.
FOTO WIM HENDRIX Bij het Fakkelthea­ter zijn vier voltijdse jobs bedreigd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium