Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leveringen aan huis redden bloemisten

Tuincentra en doe-het-zelfzaken weer open, bloemenwin­kels nog niet

- KARIN VANHEUSDEN

Bloemisten halen door corona nog amper 40% van hun normale omzet. Dat de tuincentra zaterdag opnieuw hun deuren hebben mogen openen, valt dan ook zwaar. “Die regel klopt in feite niet, wij verkopen hetzelfde product”, zegt Babette Stoop uit Brecht. “Gelukkig draaien onze leveringen aan huis zeer goed.”

Bloemen Babette draait de jongste weken op volle toeren. Het aantal klanten dat online bloemen bestelt, neemt met de dag toe. “De eerste weken verkeerde ik in rouwstemmi­ng, maar mensen hebben opnieuw ontdekt dat ze met bloemen zichzelf of anderen blij kunnen maken. De winkel is dicht, maar met een banner aan het raam en op sociale media heb ik laten weten dat klanten telefonisc­h of online kunnen bestellen. Het aantal thuisgelev­erde boeketten is intussen meer dan verdubbeld. Toch is het niet correct dat tuincentra weer op business as

usual kunnen vallen. Ik kan in mijn winkel van negentig vierkante meter mijn klanten ook met respect voor de social distancing verder helpen.”

Bloemiste Yvette Van den Bril uit Mechelen, die ook perkbloeme­n en -planten verkoopt, vindt het ongehoord dat ze haar winkel niet mag openen. “Even schandalig is de toelating aan supermarkt­en om in deze periode bloemen te verkopen. Dat ze geopend zijn om ervoor te zorgen dat de mensen eten hebben, begrijp ik, maar bloemen zijn geen voeding. Gelukkig heb ik trouwe klantjes die me beloofd hebben te wachten met het aankopen van hun tuinplante­n tot alles achter de rug is.”

Yunus Durmus van De Groene Droom in Antwerpen begrijpt wel dat er een onderschei­d wordt gemaakt tussen tuincentra en de kleinere bloemenwin­kels. “In een ruimte van veertig tot tachtig vierkante meter kan je, rekening houdend met anderhalve meter afstand, drie tot acht mensen ontvangen, in een tuincentru­m is dat natuurlijk een ander verhaal. Toch begrijp ik de frustratie­s van collega’s, want we draaien allemaal gemakkelij­k 50 tot 60% minder omzet. Ondanks de vele thuislever­ingen. De communicat­ie over de maatregele­n is in ieder geval niet duidelijk. Ik heb al tientallen telefoons gekregen van klanten die dachten dat ook bloemisten open mochten gaan. En is een verplaatsi­ng van twintig à dertig kilometer naar een tuincentru­m om het hobby- en lentegevoe­l te prikkelen zo essentieel?”

Bloemen van Cornelis in Antwerpen zit ook met een dubbel gevoel. “Wij hebben snel geschakeld en de organisati­e van het werk omgegooid. Alles gebeurt via de webshop, boeketten worden aan huis geleverd. Dat draait goed, maar we steken veel tijd in administra­tie. Voor 150% inzet van werkuren halen we nu 40% van de normale omzet. Maar dat is genoeg om deze periode te overbrugge­n, dus wij klagen niet.”

 ??  ??
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Bloemiste Babette Stoop heeft het aantal thuislever­ingen zien verdubbele­n. “De eerste weken was ik in rouwstemmi­ng, maar mensen hebben opnieuw ontdekt dat ze met bloemen zichzelf en anderen kunnen blij maken.”
FOTO KOEN FASSEUR Bloemiste Babette Stoop heeft het aantal thuislever­ingen zien verdubbele­n. “De eerste weken was ik in rouwstemmi­ng, maar mensen hebben opnieuw ontdekt dat ze met bloemen zichzelf en anderen kunnen blij maken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium