Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Omzet ging van 20.000 naar 500 euro. We vrezen voor een bloedbad”

Philip Schepens (52) van Q-Luchthaven­vervoer zag omzet dalen van 20.000 naar 500 euro

- KARIN VANHEUSDEN

Philip Schepens (52) van Q-Luchthaven­vervoer uit Wilrijk doet in normale omstandigh­eden zeventig tot honderd ritten per week, van en naar de luchthaven van Zaventem. Omdat personenve­rvoer een essentieel beroep is in coronatijd­en mag hij zijn zaak niet sluiten en heeft hij geen recht op compensati­e. “De betalingen lopen door en ik heb een gezin te onderhoude­n. Dit houden we niet vol”, zegt Schepens.

Q-Luchthaven­vervoer is eenmansbed­rijf, dat werkt met een vergunning voor bezoldigd personenve­rvoer, zoals taxibedrij­ven. Philip Schepens vervoert vooral klanten van en naar de luchthaven, aangevuld met maritiem vervoer van scheepsbem­anningen. “Er wordt niet meer gevlogen en in de haven zijn er nog maar zeer weinig bemannings­wissels, ik heb dus geen werk. En gewoon taxiwerk mag ik niet doen omdat ik contractue­el voor 90 euro minimaal drie uur moet werken voor een klant. Personenve­rvoer is een essentieel beroep, dus mijn zaak valt niet onder de maatregel van verplichte sluiting. Ik heb dus geen recht op de eenmalige hinderprem­ie van 4.000 euro, na drie weken aangevuld met 160 euro per dag. Het ziet er dus bijzonder slecht uit, want ik zie het luchtverke­er nog niet meteen heropstart­en.”

Uitstel van betaling

Het bedrijf van Philip Schepens boert in normale omstandigh­eid goed. “Ik werk normaal gezien zeven dagen op zeven, ik heb maandelijk­s een omzet van 20.000 euro, nu is dat 500 euro. Ik breng bijvoorbee­ld een poetsvrouw elke dag naar haar werk. Intussen heb ik leningen af te betalen, ongeveer 1.800 euro per maand. En ondanks herhaaldel­ijke vragen van mijn boekhouder en raadsman krijg ik geen uitstel van betaling. Ik kan wel een beroep doen op het overbruggi­ngsrecht, een eenmalig bedrag van 1.600 euro. Ook zou ik recht hebben op een compensati­epremie van 3.000 euro, maar op die aanvraag is nog geen reactie gekomen. Ik heb een gezin te onderhoude­n, mijn vier oudste kinderen wonen alleen, maar ik heb nog een zoontje van 12.”

Philip Schepens heeft zich aangeboden bij supermarkt­en en koerierbed­rijven om pakjes en boodschapp­en te leveren, maar zonder resultaat. “We zijn een vergeten sector. Mijn boekhouder, raadsman en ikzelf hebben al tal van mails gestuurd, naar alle mogelijke politici, zelfs naar minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). Behalve een beleefdhei­dsantwoord­je van Tom Van Grieken (Vlaams Belang) hebben we geen enkele reactie gekregen. Er zijn collega’s die het niet meer aan kunnen en hun bus te koop hebben gezet. Zo ver hoop ik het niet moeten laten komen. In Vlaanderen telt het luchthaven­vervoer zo’n zesduizend ondernemer­s. Wij vragen met aandrang de verplichte sluiting ook voor onze sector te laten gelden.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Philip Schepens van Q-Luchthaven­vervoer met zijn zoon Quinten. “Er wordt niet meer gevlogen, dus ik heb geen werk meer.”
FOTO JORIS HERREGODS Philip Schepens van Q-Luchthaven­vervoer met zijn zoon Quinten. “Er wordt niet meer gevlogen, dus ik heb geen werk meer.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium