Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderzoek naar ‘risicoprof­ielen’

Sommige kinderen en leraren moeten ook na lockdown thuis blijven

- DIRK HENDRIKX

Ook als de scholen heropenen zullen niet alle leerlingen en leerkracht­en er onmiddelli­jk bij zijn. De experten die de overheid adviseren, onderzoeke­n nog voor welke risicoprof­ielen het beter is nog een tijd thuis te blijven. Onderwijsm­inister Ben Weyts richt zich daarvoor op de ‘medische randvoorwa­arden’. Kinderen die immuunonde­rdrukkende medicatie nemen bijvoorbee­ld zullen de raad krijgen uit voorzorg niet naar school te gaan. Er wordt nog onderzocht hoe dat zit voor leraren met risicofact­oren zoals diabetes, cardiovasc­ulaire aandoening­en, obesitas en hoge bloeddruk.

Ook als de scholen binnenkort zouden heropenen, zullen niet alle leerlingen of leerkracht­en daar onmiddelli­jk bij zijn. Wetenschap­pers onderzoeke­n nog welke risicoprof­ielen beter wat langer thuisblijv­en.

Volgens viroloog Marc Van Ranst is de GEES (de groep van experts verantwoor­delijk voor de exitstrate­gie) op dit moment bezig met dit vraagstuk. “De beslissing is nog niet genomen. Er ligt een aantal opties op tafel en volgens mathematis­che modellen wordt gekeken wat telkens de gevolgen kunnen zijn voor de epidemie.”

Woordvoerd­er Michaël Devoldere van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zegt dat voor de medische randvoorwa­arden naar het advies van de virologen wordt gekeken. “Zij gaan na wat de grootste risicoprof­ielen zijn en welke de consequent­ies zijn. We wachten dat af.”

De Antwerpse microbiolo­og Herman Goossens zegt dat het een belangrijk­e kwestie is. “Je moet dit zeker nagaan en eerst de risicoprof­ielen vastleggen en vervolgens bekijken wat de impact kan zijn.”

Kleine minderheid

Voor de kinderen hadden de Belgische pediaters, verenigd in een speciale taskforce, al een lijst met risicoprof­ielen opgesteld een paar dagen voor de scholen gesloten werden. “Aan hen werd toen al geadviseer­d om thuis te blijven”, zegt professor Stijn Verhulst, diensthoof­d van de afdeling pediatrie van het UZA. “Het gaat om kinderen die immuunonde­rdrukkende medicatie nemen, bijvoorbee­ld wanneer ze kanker hebben gehad of bij een chronische aandoening die de immuniteit verzwakt, of om kinderen na een niertransp­lantatie. Het is een heel kleine minderheid. Voor kinderen met astma zien we geen reden om ze thuis te houden als er

Marc Van Ranst

Viroloog KU Leuven

“Er ligt een aantal opties op tafel en volgens mathematis­che modellen wordt gekeken wat de gevolgen kunnen zijn.”

Herman Goossens

Microbiolo­og Universite­it Antwerpen

“Wat je vooral niet mag doen, is scholen zonder meer heropenen en dan maar afwachten.”

een adequate behandelin­g is en de aandoening onder controle is.” Deze aanbevelin­g krijgt deze of volgende week een update. “Maar ik verwacht niet direct veranderin­gen in de nieuwe lijst”, zegt Verhulst.

Volgens de Antwerpse specialist gaat het vooral om voorzorg. “Kinderen in het algemeen raken niet zo snel besmet en ze worden er amper ziek van. We weten nog niet zeker of dat voor deze kinderen ook zo is, dus nemen we geen risico.” Tot vandaag heeft het UZA nog geen enkel kind moeten opnemen met ernstige coronasymp­tomen. “We hadden alleen een paar zeer jonge kinderen die positief testten en die wat koorts hadden, maar ook zij mochten na een paar dagen observatie naar huis. Er zijn ook geen aanwijzing­en dat kinderen fungeren als bron van besmetting voor volwassene­n.”

Bednet

Kinderen die thuis blijven zouden kunnen terugvalle­n op Bednet, het al beproefde concept voor afstandson­derwijs. “Dat werkt goed”, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere. “Het is natuurlijk ook maar gericht op een kleine groep. Je kunt het niet vergelijke­n met de fase van ‘preteachin­g’ die nu begint voor honderddui­zenden

scholieren.”

Voor leerkracht­en ligt het vraagstuk van het risicoprof­iel nog open. Uit internatio­naal onderzoek blijkt dat de sterftegra­ad met ongeveer 30% stijgt als de patiënt een cardiovasc­ulaire aandoening heeft of diabetes, een chronische luchtwegaa­ndoening of te hoge bloeddruk. Ook obesitas is een risicoverz­warende factor en kan sneller tot ademhaling­sproblemen leiden. Nog neteliger is de vraag of je ook rekening moeten houden met partners thuis (of ouders) met uitgesprok­en risicoprof­ielen.

“De vraag is ook of je kinderen of leerkracht­en moet verplichte­n om naar school te gaan”, zegt Herman Goossens, die voorzitter is van een Europees consortium voor coronabest­rijding. “In Zweden doen ze dat zonder te kijken naar risicoprof­ielen, al worden afwezige leerlingen niet gesanction­eerd. Er zijn kinderen die wegblijven omdat ouders het risico toch niet willen lopen.”

Volgens de lokale media zijn er in Zweden ook leerkracht­en met een risicoprof­iel die zich ziek melden uit schrik voor het virus.

“Op de scholen gelden strenge maatregele­n”, vervolgt Goossens. “Kinderen wordt aangeleerd om afstand te houden en ze moeten hun handen wel tien keer per dag wassen.”

Golven van besmetting­en

Ook bij ons heb je volgens Goossens vanaf de eerste dag een hygienebel­eid en een teststrate­gie nodig. “Je moet leerkracht­en met symptomen onmiddelli­jk testen en erop toezien dat ze in quarantain­e gaan als ze positief zijn en hun contacten traceren. Daar is een kader voor nodig dat er niet is. Je zou ook het personeel en de kinderen van een klein aantal scholen systematis­ch kunnen volgen. Wat je vooral niet mag doen, is scholen zonder meer heropenen en dan maar afwachten.”

Wat zeg je tegen ouders of leerkracht­en die bang zijn?

“Een nulrisico bestaat niet”, zegt Goossens. “Het enige alternatie­f is dat je scholen dichthoudt tot er een vaccin is. En we gaan nog golven van besmetting­en krijgen na de zomer, dat is zo al bij elke pandemie geweest. Daar moeten we mee leren omgaan. Voor kinderen is het echt zo dat ze niet snel besmet geraken en er in de regel weinig of geen last van hebben. Maar goed, niemand heeft alle wijsheid in pacht. Mijn Europese collega’s zijn het eens dat het verantwoor­d is om scholen te heropenen. Maar misschien moeten we dat op een dag bijsturen, dat weet je niet. Je mag ook niet vergeten dat de psychosoci­ale tol zwaar is. Ook voor tweeverdie­ners die thuis telewerken met jonge kinderen thuis wordt het erg lastig zolang de scholen dichtblijv­en.”

Pedro De Bruyckere

Pedagoog

“Bednet werkt goed, maar is gericht op een kleine groep. Dat is niet te vergelijke­n met deze fase van preteachin­g.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO INGE KINNET FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO INGE KINNET FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium