Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Christian laatste afvaller: “Was ik naïef, misschien?”

- (dhs)

“Het is duidelijk. Het is… Anders zou ik er echt al lang uit liggen. Maar al lang.” Christian (26) zei het zelfverzek­erd in de camera, in de laatste eliminatie voor de finale van De Mol. Enkele minuten later kreeg hij bij het afroepen van zijn naam een rood scherm te zien. Zo duidelijk was het voor de consultant dus toch niet. Bart, Alina en Jolien spelen komende zondag de eindstrijd.

“Heel jammer” vindt Christian het, om nu het spel te moeten verlaten. “Als je in deze fase zit, hoop je de finale mee te maken. Na mijn uitschakel­ing schoten er onmiddelli­jk verschille­nde vragen door mijn hoofd. Heb ik de foute beslissing­en genomen? Was ik naïef?”

En wellicht deze vraag: heeft hij de finale mislopen omdat hij met Bart en Alina de vragenlijs­t over de mol moest invullen, terwijl Jolien een vrijstelli­ng had? Het was misschien haar geluk dat zij in de laatste proef, tijdens een treinrit met koffertjes, een rechtstree­ks ticket voor de finale had veroverd. Want Jolien had nog twee verdachten in het vizier, biechtte ze op. “Als ik op mijn gevoel afga, is het Christian. En dan had ik vanavond gewoon op Christian ingezet.”

Nooit expres verdacht gemaakt

Het enige wat we met zekerheid weten na de voorlaatst­e aflevering: Christian is de mol niét. De eerste kandidaat in acht seizoenen met een fysieke beperking (hij heeft dwerggroei) maakte zich naar eigen zeggen nooit expres verdacht. “Sommige opdrachten liepen mis. Je kon denken dat ik gemold had, maar dat was eigenlijk niet echt het geval. Ik zette me hooguit een beetje bewust op de radar.”

Andere kandidaten speelden het spel gewiekster, vindt hij. “Ik heb onderschat dat er zeer goede leugenaars meededen. Soms ben ik wat naïef geweest en vertrouwde ik mijn medekandid­aten, om er dan zelf beschoren vanaf te komen.”

Hoofdverda­chte bevestigd

De Limburger, die in Brussel woont, geloofde dat hij zou meespelen voor de overwinnin­g. “Ik zat al enkele rondes op één persoon. Dus als je niet afvalt, bevestigt dit telkens dat je toch in de goede richting zit.”

Zijn voorgevoel werd naar eigen zeggen bevestigd in de aflevering van twee weken geleden, waarin familie op bezoek mocht komen bij de kandidaten. In het geval van Christian was dat zijn vier jaar oudere broer Bernard (30). “Hij heeft mijn hoofdverda­chte bekrachtig­d. Ik herinner me de avond toen hij zijn observatie­s wilde overlopen. Ik was zo moe dat ik Bernard kortaf vroeg: Wie vind jij nu het meest verdacht? Dezelfde naam die ik in gedachten had. Waarop ik zei: Bon, dan kunnen we gaan slapen.”

Die aflevering zal ook bijblijven als die waarin het verrassend­e vertrek van Salim vuurwerk opleverde – letterlijk én figuurlijk. De echte afvaller was Bart, Jolien of Christian. “Ik hield er een enorm slecht gevoel aan over. Wat een thriller, we leefden allemaal mee met Salim. Die nacht heb ik het minst geslapen van de hele reis. Of ik degene met het rode scherm was? Geen commentaar.”

 ??  ??
 ?? FOTO VIER ?? Christian kreeg in het programma bezoek van zijn broer Bernard. “Hij had dezelfde hoofdverda­chte als ik.”
FOTO VIER Christian kreeg in het programma bezoek van zijn broer Bernard. “Hij had dezelfde hoofdverda­chte als ik.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium