Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niemand hoeft ons de les te lezen

- Dirk Hendrikx brieven@gva.be

Het coronaviru­s bezorgt ons vandaag opnieuw een moment dat we nooit hebben meegemaakt: honderddui­zenden leerlingen in lager en secundair onderwijs die vanop afstand naar school gaan. Dat wordt wat, voor de kinderen (ingewikkel­de planning), voor de leerkracht­en (meer voorbereid­ing, minder feedback), voor de ouders (meer toezicht gevraagd) en voor de hele sector (krijg het maar georganise­erd). Zonder vallen en opstaan zal het niet lukken en dit is precies ook het patroon dat we voor heel de samenlevin­g mogen verwachten voor de komende maanden. In de woorden van de Antwerpse microbiolo­og Herman Goossens: “We gaan nog veel trial-and-errorbesli­ssingen moeten nemen.”

De enige zekerheid is dat er een tijd lang geen zekerheide­n zullen zijn. Het coronaviru­s kan altijd weer opflakkere­n, bedrijven gaan het werk moeten organisere­n zoals ze dat nog nooit gedaan hebben, leerkracht­en gaan in mei voor klassen staan waarin mogelijk ook een onzichtbaa­r virus mee aanschuift, horeca en winkels gaan steeds nadrukkeli­jker de dagen aftellen (“waarom zij wel en wij niet?”), zorgverlen­ers gaan een tweede, derde en vierde adem moeten vinden, ook voor al die andere patienten die nu niet aan bod komen, en politici gaan de ene lastige knoop na de andere moeten doorhakken, voortgaand­e op de adviezen van zoveel werkgroepe­n, taskforces en expertenpa­nels dat niemand er nog zijn weg in vindt.

Het zal van iedereen koelbloedi­gheid vergen en begrip voor de onvermijde­lijk gebrekkige keuzes die gemaakt worden. En relativeri­ngsvermoge­n. In het licht van de meer dan honderddui­zend doden die door het coronaviru­s al gevallen zijn in Europa, is de kwestie of tuincentra nu zo essentieel zijn niet van het allergroot­ste belang. Zelfs hoe we de overlijden­s tellen in woonzorgce­ntra is niet de grootste zorg.

Zoals bekend voert België de wereldrang­lijst aan van aantal doden per miljoen inwoners (490) en dat komt vooral omdat we ook alle mogelijke coronadode­n in rusthuizen meetellen. In sommige landen worden de rusthuisdo­den helemaal buiten de statistiek­en gehouden. In Italië bijvoorbee­ld zou het werkelijk aantal doden nog eens de helft hoger liggen dan wat is gerapporte­erd. Een Franse tv-correspond­ent in Florida vertelde hoe de situatie in rusthuizen daar problemati­sch is, maar dat én de privé-uitbaters (die er veel geld mee verdienen) én de gouverneur (die de kant van ‘de industrie’ kiest, aldus de reporter) weigeren gegevens te verstrekke­n over welke slachtoffe­rs in welke rusthuizen.

Kortom: we hebben op dit vlak meer lessen te geven dan te krijgen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium