Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Goede en haalbare opdrachten zoeken is écht moeilijk”

-

GERT GOETSCHALC­KX LERAAR SCHRIJNWER­KERIJ VITO HOOGSTRATE­N

De paasvakant­ie zit erop, de scholen zijn weer open. Of nee, wacht even. Hoe zit het nu eigenlijk?

Deze week laten we zes leerkracht­en aan het woord over het afstandson­derwijs. De eerste is Gert Goetschalc­kx (38), leraar schrijnwer­kerij in

het eerste jaar van de tweede graad beroepsond­erwijs in het VITO in Hoogstrate­n.

Er zitten zeventien jongens in mijn klas, normaal heb ik ze 23 uur per week. Na de lockdown heb ik hen gevraagd of ze hun handgereed­schapskoff­er en enkele houtstukke­n, die op school staan, thuis wilden hebben. Die ben ik zelf gaan rondbrenge­n, dat was voor mij een mooi rondje van de Kempen. Voor de paasvakant­ie heb ik ze vrijblijve­nd iets laten maken. Daar waren kleine dingetjes bij, maar ook een salontafel en een konijnenho­k. Ze moesten elk een foto van hun stuk op Smartschoo­l zetten en daar heb ik dan een filmpje mee gemaakt ter inspiratie. Wie thuis niet de mogelijkhe­id heeft om te werken, kreeg een taak gegeven waarin ze een YouTube-filmpje over schrijnwer­kerij moesten bespreken. Een van de grootste problemen is dat de jongens thuis niet de machines hebben die ze op school wel kunnen gebruiken. We kunnen ouders ook niet verplichte­n om een werkbank te kopen voor hun kinderen. En een drietal leerlingen blijft voorlopig moeilijk bereikbaar. Ze reageren niet op berichten op Smartschoo­l en nemen de telefoon niet op. In de paasvakant­ie heb ik hen met rust gelaten, maar nu die erop zit, zal het toch wat minder vrijblijve­nd worden. Nu moeten ze elke dag Smartschoo­l checken en zal ik ze nog actiever achter hun veren moeten zitten.

Onze volgende oefening zijn schragen. Het voorbereid­ende werk ga ik de komende weken door de leerlingen laten maken. Dit omvat dan vooral het bestuderen en begrijpen van de verbinding­en en het uitwerken van deze opdracht in ons tekenprogr­amma. Gelukkig hebben ze via de school allemaal een laptop kunnen kopen of huren, maar er zijn er ook een paar die het liefst gewoon met hun handen werken en niet te veel van die computers moeten weten. Het is niet simpel om iedereen vanop afstand te motiveren. Ook de zoektocht naar goede en haalbare opdrachten waar onze leerlingen echt iets van bijleren, ervaar ik als heel moeilijk. Ze hebben vooral gekozen om met hun handen te leren werken. Hen nu continu opzadelen met theoretisc­he opdrachten voelt ook niet correct aan voor mij. Ondertusse­n heb ik wel zes van mijn leerlingen kunnen overtuigen om op vrijwillig­e basis een extra tekenprogr­amma op de computer aan te leren. Contact houden we ook via Microsoft Teams, al is nog niet iedereen daarmee weg. Dat is alleszins één ding dat ik onthoud voor het volgende schooljaar. In september leer ik mijn nieuwe klas meteen digitaal te werken, want als er nog eens een lockdown komt, wil ik beter voorbereid zijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium