Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CORONATELE­X

-

De politiedie­nsten in ons land hebben in een maand tijd zeker 36.114 pv’s voor het niet-naleven van de coronarege­ls opgesteld. Bijna de helft van de overtreder­s is tussen 18 en 29 jaar oud, en de inbreuken gebeuren vooral op het verbod op niet-essentiële verplaatsi­ngen en het verbod op samenschol­ingen. Dat cijfer is niet compleet, zo worden de GAS-boetes niet geregistre­erd. Dit weekend moest de politie opnieuw lockdownfe­estjes stilleggen. (bpr)

Frankrijk zal vanaf 11 mei zo goed als zeker mondmasker­s verplichte­n op het openbaar vervoer,

aldus premier Philippe. Hij maakte ook bekend dat thuiswerke­n nog wekenlang gehandhaaf­d blijft. Winkels zullen na 11 mei alleen open mogen wanneer ze wachtrijen en social distancing kunnen respectere­n. Cafés en restaurant­s moeten nog niet op een heropening rekenen. Hij waarschuwd­e dat het “niet verstandig is te denken snel naar het buitenland te kunnen”. (wer)

De Nationale Veiligheid­sraad zal vrijdag zo goed als zeker een standpunt innemen over het laten plaatsvind­en van trouwfeest­en en

andere evenemente­n. “Tot 3 mei kan het niet, maar er komt daarover duidelijkh­eid”, aldus minister van Binnenland­se Zaken Pïeter De Crem (CD&V). Bedoeling is dat dan ook een standpunt wordt ingenomen over kleinere festivals, kermissen en lokale feesten. (wer)

Aan steeds meer rusthuizen worden creatieve oplossinge­n bedacht, zodat contact met familieled­en mogelijk is. In Leuven zijn stellingen geplaatst én door de scouts in elkaar gesjord, waar familieled­en op kunnen staan om vlotter met de bewoners op het balkon te spreken. Rusthuizen maken zich steeds meer zorgen om de mentale gezondheid van hun bewoners, maar het is nog te gevaarlijk om al bezoek toe te laten. (wer)

Donald Trump wees naar China, tijdens zijn coronabrie­fing afgelopen weekend in het Witte Huis. Hij vroeg zich af of iemand écht geloofde dat daar maar 0,33 coronadode­n per 100.000 inwoners zijn gevallen. Maar er was één ding op zijn grafiekbor­d dat meer de aandacht trok: België. Daar prijkte ons land, helemaal bovenaan de lijst, met (toen) 45,2 doden per 100.000 inwoners. (jvr)

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium