Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder centen voor meer dieren

Corona treft ook opvangcent­ra zoals VOC Neteland

- https://www.facebook.com/voc.neteland.vzw/ en www.vocnetelan­d.be

Corona treft ook onze wilde dieren. Het is niet zo dat het virus de beestjes besmet, maar het VOC Neteland in Herenthout, een opvangcent­rum voor vogels en wilde dieren, voelt de strikte maatregele­n in zijn werking. Net nu de lente landt en het aantal dierlijke slachtoffe­rs toeneemt, mag het VOC minder beroep doen op zijn vrijwillig­ers.

In zekere zin werken Mieke De Wit en haar collega’s Stien Van Hoof en Celeste Dillen in de zorgsector. Niet dat ze elke avond applaus krijgen, en dat vragen ze zeker niet, maar ze vestigen wel de aandacht op de weerslag die corona heeft op de werking van het VOC.

“VOC werkt met drie vaste medewerker­s en een heleboel vrijwillig­ers”, stelt Mieke De Wit. “Per shift zijn wij op ons terrein, binnen en buiten, makkelijk met tien personen aan de slag. Zeker nu in de lente. Uiteraard respectere­n wij de afstandsma­atregelen en dat maakt dat we hetzelfde werk verzetten met heel wat minder helpende handen. Onze vrijwillig­ers zijn er het hart van in dat ze in hun kot moeten blijven. Ze sturen berichtjes waarin ze hun hulp aanbieden, maar we mogen ze niet toelaten.”

Drukte

De vrijwillig­ers zitten noodgedwon­gen thuis, toch is het op het VOC een drukte vanjewelst­e. “Er wordt dit voorjaar duidelijk meer gewandeld en wandelaars botsen op eekhoorns die uit hun nest vallen. Of jonge haasjes en konijntjes. We krijgen de eerste vogeltjes binnen, zoals merels of heggenmuss­en. Al verwachten we de grootste drukte aan het eind van het broedseizo­en, in mei. We benadrukke­n dat elk wild dier dat verzorging nodig heeft bij ons mag worden binnengebr­acht. We kregen reacties van mensen die nu thuis zitten en beslissen om zelf voor een gekwetst dier te zorgen. Dat is lief bedoeld, maar geen goed idee. Een wild dier heeft gespeciali­seerde verzorging nodig. Vooraan aan het VOC staat een opvanghuis­je om dieren in achter te laten. Een dier in nood naar hier brengen, is trouwens wettelijk erkend als een essentiële verplaatsi­ng”, legt Dillen uit.

Het VOC blijft dus open voor dieren in nood, maar is dicht voor bezoekers. “In de lente krijgen we veel mensen voor het eerst over de vloer. Zij kijken dan rond in ons winkeltje of nemen een abonnement op ons tijdschrif­t. Na de paasvakant­ie start het trimester waarin scholen ons centrum bezoeken. Al die schoolbezo­eken zijn geannuleer­d. En ons zomerterra­s is gesloten. Voor ons zijn dat belangrijk­e bronnen van inkomsten die volledig wegvallen. We vrezen zelfs voor onze opendeurda­g op 6 september die normaal duizenden kijklustig­en lokt. Die dag valt net buiten de periode van het verbod op grote evenemente­n, maar we willen niemand in gevaar brengen. Noch medewerker­s, noch bezoekers”, zegt Stien Van Hoof.

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Mieke De Wit toont waar gekwetste beestjes mogen worden achtergela­ten.
FOTO JOREN DE WEERDT Mieke De Wit toont waar gekwetste beestjes mogen worden achtergela­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium