Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerps bedrijf maakt blockchain aanschouwe­lijk

Actie voor het goede doel promoot een positieve pandemie: deel op sociale media uw unieke link

- PATRICK VINCENT Spreadlove­notcorona.io

“Als Covid-19 viraal gaat, kan de strijd tegen het virus dat ook”, dachten de jongelui van Intellect EU, een internatio­naal bedrijf met hoofdzetel in Antwerpen dat blockchain­technologi­e levert voor de financiële wereld en telecomwer­eld. Ze ontwikkeld­en een applicatie waarmee je het goede doel kunt steunen en tegelijker­tijd ook kunt zien hoe groot je eigen aandeel is in de ‘infectie’ van medestande­rs.

Blockchain. U hebt de term vast al horen vallen. Maar kunt u de vinger leggen op wat het precies is? Nochtans verovert de technologi­e stormender­hand de wereld. Thomas Bohner van het Antwerpse bedrijf Intellect EU, dat onder andere gespeciali­seerd is in blockchain­toepassing­en voor de bankenen telecomwer­eld, doet een poging om het zo bevattelij­k mogelijk uit te leggen. “Bekijk het aan de hand van een voorbeeld. Hoe kunt u erop vertrouwen dat de diamant die u koopt in een Antwerpse juwelenwin­kel geen bloeddiama­nt is? Blockchain kan hierbij helpen. Elke logistieke en financiële stap tussen de diamantmij­n en de kleinhande­l wordt vastgelegd en herleid tot computerco­de. Een groepje van deze stappen wordt samengevoe­gd in een blok. Die blokken worden op hun beurt aan elkaar gelinkt tot een ketting: de blokkenket­ting, of blockchain. Die blockchain bevat dus de geschieden­is van alle stappen in het proces. Deze geschieden­is wordt niet opgesteld door één partij, maar door elke deelnemer in het netwerk die stappen toevoegt en die stappen worden op hun beurt gevalideer­d door alle andere deelnemers. Door het gebruik van complexe algoritmes en cryptograf­ie is het onmogelijk om vals te spelen in dit gedecentra­liseerde netwerk. Indien een stap in de ketting fout loopt, is de ketting ongeldig. Elke deelnemer heeft een kopie van de ketting zodat achteraf foefelen niet meer kan. Iedereen in het netwerk wordt op de hoogte gebracht van nieuwe, geldige transactie­s.”

Om het blockchain­systeem bevattelij­k voor te stellen hebben de jongelui van Intellect EU, waarvan het hoofdkwart­ier gevestigd is op de Rouaanse Kaai aan de Schelde, de website spreadlove­notcorona.io gemaakt. “Nadat de lockdown was begonnen en we allemaal thuis gingen werken, organiseer­den we elke vrijdagavo­nd een e-peritivo”, vertelt Thomas Bohner. “Gewoon wat bijkletsen met een drankje via een digitale verbinding. Daar ontstond het idee om iets voor het goede doel in elkaar te steken. We vonden dat er al genoeg negatieve energie was en besloten voor de veranderin­g te proberen een positieve pandemie op poten te zetten. Met onze blockchain­expertise kan dat.”

Globaal project

Intellect EU werkt wereldwijd. Het Antwerpse bedrijf is de jongste jaren spectacula­ir gegroeid en heeft nu 180 werknemers en kantoren in de VS, Australië, Dubai, Nederland, Duitsland, Portugal en Oekraïne. Als goed doel kozen ze daarom een globaal project, het COVID-19 Solidarity Response Fund for WHO van de Verenigde Naties. “Dat geld wordt vooral besteed in de landen waar ze het het hardst nodig hebben”, aldus Bohner.

Op de website spreadlove­notcorona.io kan iedereen met een eigen username een profiel aanmaken. Je kunt een donatie doen, maar dat is niet verplicht. Je kunt ook je unieke link verspreide­n op sociale media. Tot dusver lijkt het niks speciaals, ware het

niet dat je dankzij de blockchain­technologi­e achteraf zelf kunt checken hoe viraal jouw link is gegaan, hoeveel mensen die link hebben gezien en gedeeld. “Je kunt dus ook checken hoeveel geld er uiteindeli­jk naar het goede doel is gegaan als gevolg van die ene link die jij hebt verspreid, met andere woorden: hoeveel mensen je ‘geïnfectee­rd’ hebt”, zegt Thomas Bohner. “Dat kunnen ook mensen zijn die je van haar noch pluim kent en aan de andere kant van de wereld wonen. Dat is de kracht van blockchain.”

Thomas Bohner

Intellect EU

“Ons initiatief is ontstaan tijdens een e-peritivo. We wilden iets voor het goede doel in elkaar steken. We vonden dat er al genoeg negatieve energie was.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ SCIENCE PHOTO LIBRARY RF ?? Blockchain houdt bijvoorbee­ld in dat alle stappen in een verkooppro­ces aan elkaar gelinkt worden als een ketting.
FOTO GETTY IMAGES/ SCIENCE PHOTO LIBRARY RF Blockchain houdt bijvoorbee­ld in dat alle stappen in een verkooppro­ces aan elkaar gelinkt worden als een ketting.
 ?? FOTO LINKEDIN ??
FOTO LINKEDIN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium