Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hou afstand, ook in de koelkast

Voedselage­ntschap geeft tips voor het veilig bewaren en bereiden van voedsel

- WERNER ROMMERS De volledige lijst met tips vindt u op www.favv.be.

Door het coronaviru­s koken we vaker thuis. Het Federaal Voedselage­ntschap (FAVV) vraagt dat we de hygiënereg­els rond het inkopen, bewaren en bereiden van voedsel nauwgezet respectere­n. “Het is niet het moment om een voedselver­giftiging op te lopen.”

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV) doet de oproep na heel wat telefoontj­es en vragen van consumente­n over de beste manier om voeding te bewaren of wat allemaal mogelijk is met restjes.

“Veel mensen hebben hun voorraadka­st fors aangevuld, gaan bijvoorbee­ld nog maar één keer in de week winkelen, maar dan in het groot. Waarna sommigen hun ijskast helemaal volstoppen. Dat is in feite geen goed idee”, legt FAVV-woordvoerd­er Hélène Bonte uit. Daarnaast koken we door de lockdown ook veel meer thuis dan anders en niet iedereen is dat gewoon.

Extra zieken als gevolg van bijvoorbee­ld een voedselver­giftiging kunnen dokters en ziekenhuiz­en in deze coronatijd­en echt wel missen. Daarom verspreidt het Voedselage­ntschap een resem nuttige tips over het bewaren van voedsel, over de beste manier om de koelkast te vullen en over veilig winkelen.

Zo raadt het FAVV uitdrukkel­ijk aan om niet alleen voor én na het supermarkt­bezoek, maar ook nog eens na het wegzetten van de boodschapp­en in de keukenkast­en je handen uitvoerig te wassen. Met water en zeep, want “louter ontsmetten­de alcoholgel gebruiken, is niet voldoend”.

Je koelkast na een supermarkt­bezoek propvol steken, wordt afgeraden. “Voor een goede werking moet de lucht binnenin goed kunnen circuleren.” Er wordt ook aangeraden na elk supermarkt­bezoek de koelkast te ordenen, door “oudere producten vooraan te zetten”. Zo weet je beter wat er nog allemaal in je frigo zit en blijven er geen producten liggen waarvan de houdbaarhe­idsdatum allang is overschred­en.

Handen wassen

In deze coronatijd­en beklemtoon­t het FAVV nogmaals dat je ook tijdens het koken je handen geregeld moet wassen met water

Hélène Bonte FAVV-woordvoerd­er “Restjes bewaren in uw koelkast mag. Maar doe dat ten laatste twee uur na de maaltijd.”

en zeep. Bijvoorbee­ld zowel voor als na het bereiden van rauwe voedingsmi­ddelen zoals vlees of groenten. Maar ook nadat je iets in de vuilnisbak gooide.

De voedselexp­erts dringen er met klem op aan geen geopende conservenb­likken in de koelkast te bewaren. “Daardoor kunnen giftige stoffen ontstaan.” Wat je dan wel moet doen? “De inhoud van het blik overgieten in een afsluitbaa­r doosje.” Restjes van maaltijden bewaren in de koelkast? Dat mag. “Maar doe dat ten laatste twee uur na de maaltijd.”

Er wordt dezer dagen ook heel veel voedsel ingevroren. “Ook daar kunnen we niet genoeg beklemtone­n: het ontdooien gebeurt in de koelkast of in de microgolf, maar niet door het voedsel enkele uren op het aanrecht te laten staan.”

 ?? FOTO RR ?? Enkele tips
1
Prop de ijskast niet overvol.
2
Zet oudere producten vooraan.
3
Bewaar geen geopende conserven.
4
Ontdooi voedsel in de koelkast of de microgolf, niet op het aanrecht.
Het FAVV raadt aan om uw koelkast na elk supermarkt­bezoek te ordenen.
FOTO RR Enkele tips 1 Prop de ijskast niet overvol. 2 Zet oudere producten vooraan. 3 Bewaar geen geopende conserven. 4 Ontdooi voedsel in de koelkast of de microgolf, niet op het aanrecht. Het FAVV raadt aan om uw koelkast na elk supermarkt­bezoek te ordenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium