Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leeshonger

- Patrick Vincent

Een droevig weetje. In Brugge, Gent, Leuven en Hasselt kun je als lid van de gemeenteli­jke bibliothee­k eenvoudig online een bestelling plaatsen. Het pakket boeken kun je later afhalen. In Antwerpen kan dat niet. Wil je de pas uitgekomen biografie van Stig Broeckx lezen? In Turnhout, Mechelen of Geel moet je daar je bankrekeni­ng niet voor aanspreken. In Antwerpen wel. Zoek je toffe boeken om je kinderen te entertaine­n? In álle dertien randgemeen­tes van Antwerpen, van Stabroek tot Hemiksem, blijft de gemeentebi­b haar leden bedienen. Woon je aan de binnenkant van de stadsgrens? Pech.

Onbegrijpe­lijk. “We focussen op digitale dienstverl­ening”, klinkt het bij de stad. Duh, die andere bibliothek­en bieden op hun website net dezelfde links aan. “Maar de Antwerpse bibs ontvangen gemiddeld 8.000 mensen per dag. Er zijn 13 miljoen ontleninge­n per jaar. Met die cijfers is het onmogelijk om de veiligheid van de bezoekers en het personeel te garanderen”, zei schepen Ait Daoud eerder deze maand nog in de Gazet. Dat gelooft ze zelf toch niet? Alsof er straks plots elke dag 8.000 man op het De Koninckple­in staat te dringen om een boek af te halen in Permeke. Het lijkt moedwil. Overal slagen bibliothek­en erin om via een uitgekiend systeem leden per tijdslot naar de bib te laten komen, zodat ze elkaar niet voor de voeten lopen. En ja, soms moeten die leden een paar dagen langer wachten voor het hun beurt is. Maar Antwerpen heeft besloten die moeite niet te doen. Ze begint er zelfs niet aan. Want ja… de veiligheid.

Mevrouw Ait Daoud, ga eens kijken op de website van Bibliothee­k De Fé in Lier en kom dan nog eens in alle ernst vertellen dat een gelijkaard­ig, veilig systeem bij ons onmogelijk is. En als het echt over het aantal gaat, surf dan eens naar de website van de Openbare Bibliothee­k van Amsterdam, toch niet bepaald een boerenhol, en ontdek hoe die stad er wél voor gaat om haar bijna 900.000 inwoners in coronatijd­en van leesvoer te voorzien.

O ja, natuurlijk steunen wij, lezers, onze lokale boekhandel­s, die met moeite de lippen boven water houden. We kopen online. In de mate van het mogelijke. Niet iedereen heeft de centen om zijn leeshonger of die van zijn gezin op die manier te stillen.

Laat uw burgers in deze eenzame tijden niet in de steek! Open een afhaalpunt in de bibliothee­k!

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Permeke, nu nog zonder afhaalpunt.
FOTO VICTORIANO MORENO Permeke, nu nog zonder afhaalpunt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium