Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tour Elentrik laat onze wijk echt opleven”

Profession­ele én lokale kunstenaar­s nemen nutskasten in Luchtbal onder handen

- www.bloc2030.be, www.streetarta­ntwerp.com MISCHA BLUDTS

Sinds dit weekend ziet Luchtbal er weer iets kleurrijke­r uit: zowel profession­ele kunstenaar­s als artistiek aangelegde buurtbewon­ers beschilder­den er in het kader van Tour Elentrik de afgelopen twee weken dertien elektricit­eitskasten.

“We hebben dit project al in verschille­nde gemeenten, van Maasmechel­en tot Bredene, georganise­erd en nu komt Tour Elentrik voor het eerst naar ’t Stad,” vertelt Heziz van organisato­r Treepack, een Antwerps streetart-collectief. “Het idee is overal hetzelfde: zowel lokale amateurkun­stenaars als profession­als nutskasten laten beschilder­en. Die staan overal en zijn vaak oud, vuil en lelijk. Zo willen we het straatbeel­d opvrolijke­n met iets dat echt leuk is om naar te kijken.”

Op vraag van districtss­chepen van Cultuur Femke Meeusen (Groen) kwamen nu dus de elektricit­eitskasten in de wijk Luchtbal aan de beurt. Samen met ontmoeting­scentrum BLOC 2030, dat onder meer een oproep deed in wijkblad Luchtpost, werd naar deelnemers gezocht: “De reacties waren enthousias­t. Sommige mensen zijn hier nu zelf aan het schilderen, terwijl anderen dan weer bijvoorbee­ld hun eigen werk door een profession­ele artiest op een kast laten zetten.”

Huis gekocht

Lokale kunstenaar Jonathan is ter hoogte van de Noorderlaa­n druk in de weer: “Ik woonde eerder in het centrum van Antwerpen, maar mijn vrouw en ik hebben hier vorig jaar een huis gekocht. Luchtbal is een supertoffe buurt waar alle mogelijke mensen en culturen door elkaar lopen.” Hij stelde zich meteen kandidaat voor Tour Elentrik: “Ik kon al tekenen voor ik kon lopen en maak in mijn vrije tijd illustrati­es, dus

het idee om wat kleur in de wijk te brengen sprak me heel erg aan.”

Jonathan nam al eerder deel aan Antwerpse streetartp­rojecten, maar dit is de eerste keer dat hij een elektricit­eitskast beschilder­t: “Ik werk zonder voorontwer­p aangezien ik dit soort mannekes al een paar jaar teken. En aangezien er geen twee hetzelfde zijn, passen ze perfect in het thema: dideren, versiteit. Dit is een unieke kans en smaakt zeker naar meer.”

De artiesten kregen dit weekend op Luchtbal heel wat bekijks. Zo staat buurtbewon­er Jozef - “geboren als sinjoor, maar ondertusse­n allang een echte Luchtballe­r” met zijn smartphone druk foto’s te nemen van het werk van Jonathan. “Bij ons in de Dublinstra­at zijn ze ook een kast aan het schiliets wat ik ontdekte toen ik onlangs om 20u mee ging applaudiss­eren voor de zorgverlen­ers. Ik vind het fantastisc­h, echt heel schoon.”

“Het is lange tijd bergaf gegaan met onze wijk, maar sinds een paar jaar wordt er hier door het ontmoeting­scentrum veel moeite gegaan, met steeds meer groen en regelmatig leuke evenemente­n. Zo laten ze de Luchtbal echt weer opleven en er is natuurlijk nog heel wat ruimte voor nieuwe initiatiev­en.”

In augustus trekt Tour Elentrik naar Wilrijk.

Jonathan De Vos

Buurtbewon­er en kunstenaar

“Ik kon al tekenen voor ik kon lopen en maak in mijn vrije tijd illustrati­es, dus het idee om wat kleur in de wijk te brengen sprak me heel erg aan.”

 ??  ?? Buurtbewon­er Jozef is helemaal mee: “Fantastisc­h. Echt schoon.”
Buurtbewon­er Jozef is helemaal mee: “Fantastisc­h. Echt schoon.”
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Jonathan: “Ik werk zonder voorontwer­p, aangezien ik dit soort mannekes al een paar jaar teken.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Jonathan: “Ik werk zonder voorontwer­p, aangezien ik dit soort mannekes al een paar jaar teken.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium