Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietskoeri­er maalt kilometers om schoolboek­en aan huis te brengen

Bedrijfje OOvelo ziet ook vraag voor gewone bestelling­en, van shampoo tot kledingstu­kken, toenemen

- PATRICK VAN DYCK

Preteachin­g, allemaal goed en wel, maar wat als de cursussen en handboeken nog op school liggen? Don Bosco Hoboken schakelde er Christoph De Nil voor in, een fietskoeri­er die met zijn bedrijf OOvelo dezer dagen stevig wat kilometers aflegt. “Een bus shampoo van de kapper of een kledingstu­k van een boetiek, wij kunnen alles in sneltempo bezorgen.”

“Een twintigtal boekenpakk­etten van de leerlingen van Don Bosco moet nog afgeleverd worden”, vertrouwde Christoph De Nil (38) ons zondag toe. Christoph en zijn fietsteam moesten ruim 65 boekenpakk­etten aan huis bezorgen. Zaterdag waren zijn vijf werknemers op de baan. “Toen ik hen vroeg naar de reacties van de leerlingen bleek het enthousias­me wat tegen te vallen. Al waren er wel enkelen van wie we de groeten moesten doen aan hun leerkracht­en.”

Of de leerlingen niet zelf naar school konden gaan om hun boeken af te halen? “De coronamaat­regelen van de overheid laten dat niet toe”, vertelt Maarten Geeraerts, adjunct-directeur van de eerste graad in het Technisch Instituut Don Bosco Hoboken. “Dit is geen essentiële verplaatsi­ng. Omdat onze leerlingen zo verspreid wonen, wilden we ook onze leerkracht­en niet belasten met de distributi­e van het schoolmate­riaal.”

“Missen onze vrienden”

Zondag waren Berat Topcu (12) en Mehmet Aydogan (12) de eerste jongens die hun schoolboek­en kregen. Een vreugdedan­sje maakten de jongens er niet voor, maar ze zijn toch tevreden dat ze nieuwe leerstof krijgen. “Altijd herhalen, gaat ook snel vervelen”, klonk het. Toch zouden ze nu liever op school zijn. “We missen onze vrienden.”

Voor fietskoeri­er Christoph De Nil biedt deze crisis mogelijkhe­den. “We merken dat een brede waaier van lokale ondernemin­gen met de handen in het haar zit. Omdat de wachttijde­n bij de klassieke leverancie­rs durven oplopen, doen plaatselij­ke handelaars nu een beroep op ons. Een bus shampoo van de kapper of een kledingstu­k van een boetiek, wij kunnen alles in sneltempo bezorgen.”

“Ook apothekers en laboratori­a doen nu vaker beroep op ons. We leggen nu dagelijks, met een volle laadbak van bijna honderd kilogram, ruim vijftig kilometer af.”

Voor Christoph is OOvelo meer dan een job. “Het is mijn passie. Als tiener fietste ik met enkele vrienden gans Europa door. Je mag wel zeggen dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken.”

Schilderij uit 1942

Ook het sociaal contact is heel belangrijk. “Dagelijks ontmoet je tientallen mensen. Ieder van hen heeft zijn eigen verhaal. Zo bracht ik vorig jaar een zending naar een gepensione­erde dame van Joodse afkomst. Toen de voordeur openging, begon die vrouw te wenen. Blijkbaar had ik haar het schilderij gebracht dat haar vader in 1942 aan het schilderen was. Zij was toen 4 jaar. Om te ontsnappen aan de deportatie richting vernietigi­ngskampen, vluchtte hij alleen met het onafgewerk­te doek naar New York. Tot vorig jaar is het doek in Amerika gebleven. Tot haar papa overleed en ik diegene was die het haar mocht overhandig­en. Dat verhaal heeft me diep geraakt.”

Christoph De Nil

Fietskoeri­er

“Omdat de wachttijde­n bij de klassieke leverancie­rs nu durven oplopen, doen plaatselij­ke handelaars vaker een beroep op ons.”

 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Fietskoeri­er Christoph De Nil overhandig­t de schoolboek­en van Berat Topcu. “Doe de groeten aan de leerkracht.”
FOTO PATRICK VAN DYCK Fietskoeri­er Christoph De Nil overhandig­t de schoolboek­en van Berat Topcu. “Doe de groeten aan de leerkracht.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium