Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Corona of niet: er kómen transfers

(alleen wat minder)

- LUDO VANDEWALLE

Tv-contract helpt

Vrijdag wordt er met een aan zekerheid grenzende waarschijn­lijkheid een punt gezet achter het seizoen 2019-2020. De clubs kijken ondanks de onzekere coronatijd­en al naar volgend seizoen. De transferpo­litiek is daarbij een belangrijk item, maar wordt door iedere club anders beleefd.

Je mag geen clubleider spreken of hij zegt: de komende seizoenen wordt het helemaal anders. De transferso­mmen zullen kelderen en de gekte van de afgelopen jaren zal gaan liggen. Het is tijd voor bezinning. Stel u maar eens voor dat de Premier League niet kan worden afgewerkt en de Engelse clubs, toch de big spenders, 850 miljoen euro mislopen. Grote transferso­mmen zijn dan uitgeslote­n. En als het in Engeland regent, dan druppelt het in België. Transfers zijn de levensader van alle Belgische clubs. Elke club heeft uitgaande transfers nodig om het budget rond te krijgen, tenzij je - zoals Genk en Club Brugge - kunt deelnemen aan de groepsfase van de Champions League. Het zijn dan ook de enige clubs die het voorbije jaar geen operatione­el verlies hebben gedraaid zonder transfers.

Gevulde bankrekeni­ng

Het is niet verrassend dat Club Brugge en Genk zich onverbloem­d uitspreken dat de coronacris­is hen niet te zwaar zal raken. Integendee­l. Landskampi­oen Club Brugge ziet de kans schoon om de kloof met de andere Belgische clubs nog verder uit te diepen. Niet onterecht. Het heeft, ook door enkele lucratieve uitgaande transfers vorig seizoen, al een mooi gevulde bankrekeni­ng en daar komen straks nog een keer de miljoenen van de rechtstree­kse kwalificat­ie voor de groepsfase van de Champions League bij. Ook Genk heeft een flinke spaarpot na de deelname aan de Champions League en een winstgeven­de transferzo­mer in 2019. De Limburgers worden nog altijd badend in het zweet wakker als ze aan het huidige seizoen denken, waarin geen Europees voetbal werd gehaald. Omdat een rechtstree­kse concurrent als Standard in zwaar financieel weer verkeert, is het nu het beste moment om uit te halen op de transferma­rkt. Vorig seizoen nog voor veel geld verkocht, nu door de crisis voor minder geld inkopen. Dit mag niet misgaan. Genk zal actief zijn op de transferma­rkt.

AA Gent zal trachten zijn talenten David, Chakvetadz­e en Owusu te houden en verwacht dat dit iets makkelijke­r wordt met alle geldzorgen die ook in het buitenland opduiken. Charleroi krijgt normaal gezien het geld van de groepsfase van de Europa League en kan zo ook verder doen. De Carolo’s geven nooit veel geld uit aan hun onbekende, maar doorgaans goede aanwinsten.

Antwerp houdt zich koest - sportief directeur Luciano D’Onofrio heeft altijd geduld - en maakt zich weinig zorgen. Het is niet zo dat er veel spelers lopen die een grote transferso­m vertegenwo­ordigen en D’Onofrio vindt altijd wel ergens een versterkin­g voor weinig geld. In noodgevall­en zit voorzitter Paul Gheysens met zijn portefeuil­le klaar.

Doordat het tv-contract van 103 miljoen euro met Eleven Sports net voor de coronacris­is werd afgesloten, worden KV Mechelen, Sint-Truiden, Kortrijk en Eupen ook nog niet te zenuwachti­g. Zulte Waregem tast nog in het duister.

De rest zal zijn transferpo­litiek wel bijstellen. Als ze tenminste al een politiek hebben. Bij topclubs Anderlecht en Standard was de financiële nood voor de crisis al groot. Het gaat er niet beter op worden, met het nadeel dat de sterkhoude­rs voor lagere transferso­mmen dan voorzien zullen worden verkocht.

Een afslanking van de kern wordt door clubs als Cercle Brugge en Waasland-Beveren beschouwd als een uitstekend­e remedie tegen beroerde tijden. Maar dat horen we elk seizoen. Of dat voldoende zal zijn? Cercle kan natuurlijk rekenen op de suikeroom uit Monaco, maar de vraag rijst toch of dat zal blijven duren. De hoofdzetel in het prinsdom zal geld nodig hebben om paradepaar­dje AS Monaco overeind te houden.

De meest ellendige tijden beleven Moeskroen en Oostende. Maar ook Waasland-Beveren, want die club weet evenmin waar ze aan toe is. Moeskroen en Oostende willen het faillissem­ent vermijden, Waasland-Beveren kan nog altijd in 1B terechtkom­en. De vraag is wat die drie clubs, zelfs bij een gunstige afloop voor het BAS of bij de hervorming van de competitie, nog te bieden hebben.

Harde tijden, nog het meest voor de kleintjes.

Antwerp houdt zich koest. D’Onofrio vindt altijd wel ergens een versterkin­g voor weinig geld. In noodgevall­en zit voorzitter Gheysens met zijn portefeuil­le klaar. Bij Anderlecht en Standard was de financiële nood voor de crisis al groot. Dat wordt er niet beter op. Sterkhoude­rs zullen voor lagere transferso­mmen dan voorzien worden verkocht.

Club Brugge ziet de kans schoon om de kloof met de andere Belgische clubs nog verder uit te diepen. Doordat het tv-contract van 103 miljoen euro met Eleven Sports net voor de coronacris­is werd afgesloten, worden ze bij KV Mechelen nog niet te zenuwachti­g.

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, ISOSPORT, BELGA ??
FOTO'S PHOTO NEWS, ISOSPORT, BELGA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium