Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Heel blij dat bestuur mijn visie wil volgen”

Antwerp Ladies VT van trainer Cristina Moga trekt volledig de kaart van de jeugd

- MARCEL BERNAERTS

Antwerp Ladies VT heeft de voorbije weken duidelijk niet stilgezete­n. Met een gemiddelde leeftijd van amper twintig jaar ligt de nadruk komend seizoen nog meer dan de voorbije jaren op de jeugd. “Geef jong talent uit de regio een kans, het volleybal kan er alleen maar wel bij varen”, zegt trainster Cristina Moga.

“Ik ben ongeloofli­jk blij dat het bestuur mijn visie wil volgen”, zegt Moga, die volgend seizoen aan haar vijfde campagne begint bij Antwerp Ladies. “Ik ben ervan overtuigd dat er voldoende talent in de regio zit. Dat talent kan alleen groeien door veel te trainen en uiteraard veel speelkanse­n te krijgen op het hoogste niveau. Ik ben blij dat het bestuur op diezelfde lijn zit. Dat is mooi om vast te stellen.”

Dat die aanpak misschien wel ten koste van de kwaliteit en de resultaten gaat, wil Moga niet gezegd hebben. “Op sommige vlakken ontbreekt het ons inderdaad aan ervaring. Maar ik heb vertrouwen in de groep die ik de komende maanden voor me zal krijgen. Het zijn allemaal speelsters die willen investeren in hun sport. Dat we niet zullen meedoen in de top drie, dat is me ook duidelijk. Maar so what, is dat echt nodig? Ik haal meer voldoening uit het feit dat ik speelsters beter kan maken dan dat we voor de top drie spelen. Ik stel me altijd de vraag: wat kan ik voor iedere speelster betekenen? Hoe kan ik hen beter maken? Waar kan ik hen bijschaven? Wanneer moet ik hen afremmen? Ik probeer hen duidelijk te maken dat er niets zomaar uit de lucht komt gevallen, soms is geduld ook een gave. Bovendien wil ik ze ook doen beseffen dat niet iedereen van het volleybal kan leven, dat de weg naar de top lang is en dat ze hun studies best niet verwaarloz­en. Aangezien we enkel ‘s avonds trainen, hebben alle jonge meisjes de tijd

het volleybal te combineren met hogere studies. Misschien is dat ook een reden waarom jongeren vaak voor ons kiezen.” Hopen dat nog clubs volgen

Moga hoop dat in de toekomst nog clubs haar visie zullen volgen. “Ik hoop dat ze werk willen maken van de doorstromi­ng van de eigen jeugdspele­rs. Ja, dat kost tijd en zal mogelijk snelle successen uitstellen. Maar is het beter om buitenland­se speelsters te halen om dan snel-snel kampioen te spelen? Dat denk ik niet. Volgens mij is dit de enige manier om het Belgische volleybal naar een hoger niveau te tillen.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Anouck Van Bouwel is de nieuwste aanwinst in het project van Antwerp Ladies. “Voor de top drie gaan we volgend seizoen niet meespelen”, beseft coach Cristina Moga. “Maar so what, is dat echt nodig?”
FOTO SERGE MINTEN Anouck Van Bouwel is de nieuwste aanwinst in het project van Antwerp Ladies. “Voor de top drie gaan we volgend seizoen niet meespelen”, beseft coach Cristina Moga. “Maar so what, is dat echt nodig?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium