Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een cadeautje Napoleon III van

- PATRICK VAN DE PERRE

Wat heeft de parure van gravin Vilain XIIII met de Belgische onafhankel­ijkheid te maken en zet een molenbeker aan tot drankmisbr­uik? DIVA-directeur Eva Olde Monnikhof weet het antwoord en vertelt twee bijzondere verhalen bij de objecten die ze uit de museumcoll­ectie selecteerd­e.

Het sieraad van gravin Vilain XIIII bestaat uit een halskettin­g van 24 gouden schakels. “De schakels zijn bezet met een ovale amethist. Deze steen wordt afgewissel­d met een entourage van oud-briljant geslepen diamanten. Bij de ketting horen bijpassend­e oorhangers”, zegt Eva Olde Monnikhof. “De parure zit in een zwart lederen etui met het goudopdruk parure d’Amethystes, et

Brillans en met het wapenschil­d van keizer Napoleon. De gravin kreeg de juwelen van Napoleon III, die een neef was van de grote Napoleon, bij de doop van diens zoon. DIVA heeft de juwelen in bruikleen van de kerkfabrie­k.”

Tijdens een tocht is een van de briljanten uit de ketting gevallen. “De gravin vond het steentje tussen de kasseien, maar heeft het nooit opnieuw in de ketting laten zetten. Tot op heden mogen we de briljant nog steeds niet in het juweel laten zetten. Alles moet blijven zoals het is.”

De man van de gravin, Philippe Vilain XIII, speelde trouwens een rol bij de onafhankel­ijkheid van België in 1830. “Groots was die rol niet. Maar hij was wel bij het ontstaan van het land betrokken”, zegt Eva Olde Monnikhof.

Drankspell­etjes

De molenbeker die de directeur van DIVA selecteerd­e, zal bij een aantal mensen ongetwijfe­ld tot de verbeeldin­g spreken. “Het is een zilveren exemplaar en dit soort van bekers werden in de 16de en de 17de de eeuw gebruikt om drankspell­etjes mee te spelen.

“De drinker doet de wieken van de molen draaien door in een buisje te blazen. Vervolgens moet de speler de beker leegdrinke­n voordat de wieken stopten met draaien. Anders moest de drinker een aantal strafbeker­s legen”, verduideli­jkt Eva Olde Monnikhof.

Het drinken van grote hoeveelhed­en alcohol was een teken van mannelijkh­eid. “Het is misschien een idee om in deze periode een moderne variant op de molenbeker te maken als gezelschap­sspel. Het is hoe dan ook een voorwerp uit de Nederlande­n. In het zuidelijke deel waren de bekers vooral verbonden aan gilden zoals de Antwerpse schuttersg­ilde.”

Zonder corona had u tot gisteren in DIVA naar de negentiend­e Zilvertrië­nnale kunnen gaan kijken.

De tentoonste­lling bood een overzicht van het werk van de beste zilversmed­en en ontwerpers van dit moment, onder wie twee Belgische ontwerpers. “Het museum is helaas dicht en we weten nog niet of de tentoonste­lling kan verlengd worden.

Maar gelukkig is er de website. Daarop is een aantal werken uit de Zilvertrië­nnale te zien”, zegt Eva Olde Monnikhof.

Eva Olde Monnikhof,

Directeur DIVA

“De speler moest de beker leegdrinke­n voordat de wieken stopten met draaien.”

 ?? FOTO DIVA ?? De parure van gravin Vilain XIIII bestaat
uit een halskettin­g van 24
gouden schakels. Bij de ketting
horen bijpassend­e oorhangers.
FOTO DIVA De parure van gravin Vilain XIIII bestaat uit een halskettin­g van 24 gouden schakels. Bij de ketting horen bijpassend­e oorhangers.
 ?? FOTO DIVA ?? De molenbeker is in de zuidelijke Nederlande­n vooral verbonden aan de gilden.
FOTO DIVA De molenbeker is in de zuidelijke Nederlande­n vooral verbonden aan de gilden.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium