Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van de belle époque recht het natuurrese­rvaat in

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Wie in Berchem de benen wil strekken, heeft mogelijkhe­den zat. Er bestaat trouwens een heel aantal erfgoedwan­delingen die je gidsen doorheen de geschieden­is van het district. Maar omdat het volop lente is en natuur rust brengt, kiezen we ervoor om beide te combineren. Klaar voor een vredig wandeltoch­tje dat je aan wat extra vitamine D helpt?

1. Cogels-Osylei en co

Starten doen we in een van Antwerpens meest iconische straten. Voor de herkenbaar­heid, maar ook omdat deze plek blijft verwondere­n: de Cogels-Osylei. Kuier langs de statige herenhuize­n die zowat allemaal gebouwd zijn tussen 1894 en 1908 en geef je ogen de kost. Want elke keer springen er wel nieuwe details in het oog: beelden, weelderige planten, bloesems, smeedijzer­en balkons, torentjes of fijne mozaïeken. Ooit huisde in deze riante stadspalei­zen de Antwerpse burgerij. En dan heb je niet al te veel verbeeldin­gskracht nodig om jezelf heel even terug te katapulter­en richting het belle-époquetijd­perk waarvan deze straat de architectu­rale staalkaart vormt.

Flaneer verder doorheen de Transvaals­traat, de Waterloost­raat en de Generaal van Merlenstra­at. Want de Cogels-Osylei mag dan wel de bekendste der Zurenborgs­e straten zijn, de omliggende straten zijn minstens even indrukwekk­end.

2. Wolvenberg

Ben je uitgekeken? Steek dan het kruispunt over onder Berchem Station en wandel Wolvenberg in. Dit is het enige natuurgebi­ed in de Antwerpse binnenstad. De hoofdingan­g vind je op de hoek van de Singel en de Posthofbru­g. Sinds 2001 is dit stukje groen erkend als natuurrese­rvaat met zijn poelen, tal van waterplant­en en amfibieën. En dan moet het enthousias­te gekwetter van vogels in deze periode niet onderdoen voor het razende autoverkee­r enkele meters verderop. Hoewel midden in de stad, is dit een plekje waar de natuur ongedwonge­n haar gang is kunnen gaan.

Wolvenberg is trouwens gelegen op de restanten van de Grote Omwalling van Antwerpen en ligt in een fossiele meander van de Schelde, zo leert Natuurpunt ons. Er broeden roofvogels zoals de sperwer en de boomvalk en er leven verschille­nde zeldzame slakkensoo­rten.

3. Brilschans­park

Het gebied naast Wolvenberg is op dit ogenblik een werfzone. Hier is men volop bezig om een nieuw natuurpark te ontwikkele­n met recreatiev­e open plaatsen, een picknickru­imte in een weide met fruitbomen en verschille­nde natuurspee­lplekken. Het project maakt deel uit van het masterplan Park Brialmont dat de gebieden De Villegas, Wolvenberg en Brilschans met elkaar wil verbinden tot een groen hart in Berchem.

Neem de voetganger­sbrug die je van Wolvenberg het Brilschans­park inloodst. Dit park werd aangelegd op de plaats waar vroeger een van de verdedigin­gswerken stond van de 19de-eeuwse Grote Omwalling. Die omwalling werd gebouwd nadat de Spaanse omwalling was afgebroken om meer ruimte te kunnen geven aan onze snelgroeie­nde stad.

Om de vesting te beschermen werd ze omringd door een gracht. Die gracht werd nooit gedempt en vormt vandaag nog steeds de V-vormige vijver, centraal gelegen in het Brilschans­park. Wandel rond de vijver en verlaat het park via de Stanislas Leclefstra­at waar het opnieuw aangenaam slenteren is. Zeker voor wie ervan houdt om tegelijker­tijd een hele reeks mooie huizen te bezichtige­n.

Steek de wijk door en wandel richting het Herman-Voss wandelpad: een groene, trage weg die zeker op warme zomerdagen voor de nodige verkoeling zorgt. Tip voor wie een hond heeft: hier heb je ook een hondenloop­zone.

4.

Het Prieel

Aangekomen aan de Roderveldl­aan, steek je de spoorweg onderdoor via het kleine, ietwat groezelige tunneltje vol graffitita­gs. Niet meteen de meest aangename doorsteek, maar zo ben je wel meteen in het volgende parkje op onze route: Het Prieel.

Voor kinderen is dit een leuke plek om zich even uit te leven. De speeltuige­n zijn dan wel afgesloten, even rennen over de heuvels in het park en ook zo kunnen ze hun energie kwijt. Je hebt hier ook een heel aantal volkstuint­jes waar de eerste zaaisels op dit ogenblik de kop opsteken tussen de voorjaarsb­loemen en de bomen in bloei. Zeker op mooie lentedagen hangt er in de tuintjes een gezapige, familiale sfeer. Sommige volkstuind­ers zie je aan het werk terwijl anderen even uitrusten in een luie campingsto­el. Hier lijkt het bruisende Antwerpen wel heel ver weg.

5. Florent Cootmanspl­ein

Laat tot slot Het Prieel achter je en wandel via de Lambert Briesstraa­t naar het Florent Cootmanspl­ein. Dit pleintje werd onlangs helemaal heraangele­gd. Een centrale wadi verzamelt het regenwater uit de buurt, zodat het in de bodem kan infiltrere­n zonder wateroverl­ast te veroorzake­n. Vrolijke veldbloeme­n priemen door het onlangs gezaaide gras en gloednieuw­e banken nodigen uit om wanneer deze coronaperi­ode voorbij is - je neer te zetten en even helemaal tot rust te komen.

 ??  ??
 ?? FOTO'S ELIEN VAN WYNSBERGHE ?? De Transvaals­traat: even indrukwekk­end als de CogelsOsyl­ei.
FOTO'S ELIEN VAN WYNSBERGHE De Transvaals­traat: even indrukwekk­end als de CogelsOsyl­ei.
 ??  ??
 ??  ?? Het Brilschans­park, aangelegd op een van de verdedigin­gswerken van de Grote Omwalling.
Het Brilschans­park, aangelegd op een van de verdedigin­gswerken van de Grote Omwalling.
 ??  ?? Wolvenberg, het enige natuurgebi­ed in de binnenstad.
Wolvenberg, het enige natuurgebi­ed in de binnenstad.
 ??  ?? In de volkstuint­jes van Het Prieel hangt een gezapige, familiale sfeer.
In de volkstuint­jes van Het Prieel hangt een gezapige, familiale sfeer.
 ??  ?? Het heraangele­gde Florent Cootmanspl­ein nodigt uit om tot rust te komen.
Het heraangele­gde Florent Cootmanspl­ein nodigt uit om tot rust te komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium