Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hacking, illegale steenkoolh­andel en opnieuw meer raketteste­n

Noord-Korea blijft internatio­nale sancties omzeilen

-

Het afgelopen anderhalf jaar hing Donald Trump het beeld op van Kim Jong-un als een sympathiek­e knuffelbee­r, maar toch omzeilt de dictator opnieuw op alle mogelijke manieren de internatio­nale sancties tegen zijn land. Met dank aan China, dat een oogje toeknijpt, zo blijkt uit een nieuw VNrapport. Noord-Korea voert illegaal steenkool uit en luxe-Lexussen in. Een leger hackers steelt wereldwijd miljarden, die een nieuwe boost geven aan de kernwapenr­un.

De Verenigde Naties hebben een nieuw rapport klaar over de internatio­nale sancties tegen NoordKorea en hoe het land van Kim Jong-un zich daaraan houdt. Helemaal niet, zo blijkt uit het document van 267 pagina’s dat net gepublicee­rd wordt. Het verscheen afgelopen weekend al online, maar verdween vervolgens weer.

Maar nu al is dus duidelijk dat Noord-Korea afgelopen jaar de illegale handel in steenkool en olie heeft opgevoerd en daarbij blijkbaar geholpen werd door de Chinese scheepvaar­tindustrie. Op satellietf­oto’s is te zien hoe acht Noord-Koreaanse koolschepe­n in oktober voor anker lagen bij het Chinese Ningbo-Zhoushan, de grootste haven ter wereld. Dat soort ladingen leverde Pyongyang in 2019 honderden miljoenen euro’s op.

“We weten dat de sancties voortduren­d doorbroken worden”, zegt Koen De Ceuster, Noord-Korea-expert aan de universite­it van Leiden. “Dat ze niet streng worden toegepast door China en ook niet door Rusland. Men zegt nu gemakkelij­kheidshalv­e dat Peking actief betrokken is, maar er zijn ook private operatoren die gemakkelij­k geld willen verdienen door handel te drijven met Noord-Korea. Kan

China strenger nazien op het naleven van de sancties? Zeker, maar ik denk niet dat ze het systeem waterdicht kunnen maken. Het is wel zo dat Peking er geen belang bij heeft om Noord-Korea economisch onderuit te halen.”

Legertje arbeiders

Volgens het expertenra­pport gaat het zeker niet alleen om die illegale kolenhande­l. “De voortduren­de inbreuken zijn niet alleen een belediging aan de VN-Veiligheid­sraad”, staat er te lezen. “Ze brengen ook een inkomstens­troom mee die historisch bijdroeg tot de verboden nucleaire en ballistisc­he raketprogr­amma’s van het land.” Die raketprogr­amma’s worden de laatste tijd inderdaad opgeschroe­fd. Begin deze maand werd Kim Jongun nog gefotograf­eerd bij een test voor langeafsta­ndsrakette­n.

Overigens zijn er nog dingen die bijdragen tot die inkomstens­troom, en niet een klein beetje. Pyongyang heeft een legertje hackers voor zich werken, dat door cyberaanva­llen op banken en beurzen voor cryptomunt­en vorig jaar zowat twee miljard in het laatje bracht. Daarnaast werkt een ander leger, van 100.000 arbeiders, in het buitenland. Dat is goed voor een half miljard euro per jaar.

Whisky en cognac

Een deel van die miljoenen gaat ook op aan de honger van Kim en zijn elite naar luxegoeder­en. Het VN-rapport meldt dat vorig jaar nieuwe luxueuze SUV’s van Lexus werden gezien bij de grote leider en zijn entourage. Ook werd een koppel gepantserd­e Mercedes-limousines het land ingebracht en bleef de invoer van wijn, whisky en cognac voortduren. Ook de import van al die spullen vormt een inbreuk op de internatio­nale sancties tegen Noord-Korea.

“Overigens gaan er ook meer stemmen op om de sancties te milderen, ook door de humanitair­e kost.” Al zal dat niet meteen realiteit worden, zegt De Ceuster. En wel door de slechte relatie met de Verenigde Staten. Sinds de mislukte topontmoet­ing tussen Donald Trump en Kim Jong-un een jaar geleden in Vietnam, is de toenaderin­g dood.

“Pyongyang heeft zijn conclusies getrokken, heeft zich teruggeplo­oid en is meer raketteste­n gaan uitvoeren. Het voert de druk op, in de hoop op een gebaar van de VS. Maar daar gebeurt niets. Trump is teruggekee­rd naar het oude beleid, dat eist dat Noord-Korea eerst toegevinge­n doet. Concreet: pas als het zijn nucleaire wapens overhandig­t, kunnen de sancties verlicht worden. Zo zitten we opnieuw op een dood spoor.”

 ?? FOTO AFP ?? Begin deze maand werd Kim Jong-un nog gefotograf­eerd bij een test voor langeafsta­ndsrakette­n.
FOTO AFP Begin deze maand werd Kim Jong-un nog gefotograf­eerd bij een test voor langeafsta­ndsrakette­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium