Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toscane-aan-de-Schelde

In 2070 hebben we het klimaat van Midden-Italië

-

Over vijftig jaar zweten we in België zoals ze in Toscane doen. Toch als we

National Geographic geloven. Het wetenschap­pelijk tijdschrif­t bracht in kaart wat de verwachte klimaatver­andering zou betekenen voor duizenden plekken op aarde en stelt dus dat Belgische steden tegen 2070 een Italiaans klimaat zullen krijgen.

Warme zomers, milde winters en regen het hele jaar door: dat is het huidige, gematigde klimaat in België. Voor grote delen van ons land zou dat kunnen veranderen, zo blijkt uit de nieuwe simulatie van National Geographic.

In het ergste geval voelt Brussel tegen 2070 meer aan als de Italiaanse stad Cingoli, net ten oosten van Toscane. En in Brugge krijgen we het klimaat van het Zuid-Italiaanse Lauria, in de regio Basilicata. Hete zomers dus, waarin het aantal dagen met temperatur­en boven 35 graden toeneemt. De gemiddelde zomertempe­raturen (dag en nacht samengetel­d) liggen tussen 12 en 23 graden en zouden over vijftig jaar stijgen naar 16 tot 27 graden. In de winter stijgen die gemiddelde­s van 0,3 tot 6 graden naar 4 tot 9 graden.

Alleen de kust en het zuidoosten van ons land zouden grotendeel­s gespaard blijven. In de rest van België zal volgens de voorspelli­ng in de winters meer neerslag vallen en in de zomers minder. De verschille­n tussen natte en droge periodes worden extremer, wat dan weer vaker tot overstromi­ngen en droogtes zou leiden.

Een toekomstbe­eld schetsen aan de hand van een huidig klimaat van een stad, zag klimaatwet­enschapper Wim Thiery (VUB) al eerder. “Ruimtelijk­e analogie, heet het. Wetenschap­pelijk gezien zijn daar wel bedenkinge­n bij, omdat het nooit één op één zal overgenome­n worden. Maar zulke simulaties zijn wel nuttig omdat ze concreet zijn.”

 ?? FOTO RR ?? SILKE REMMERY NINA BERNAERTS
FOTO RR SILKE REMMERY NINA BERNAERTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium