Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Live Aid vanuit de huiskamer

Lady Gaga, The Rolling Stones en co. halen 117 miljoen euro op voor strijd tegen corona

- NICK DELEU

Met een eenentwint­igste-eeuws equivalent van Live Aid staken Lady Gaga en het kruim van de popwereld iedereen die lijdt onder de coronacris­is zondag een hart onder de riem.

“Steek je portefeuil­le weg en geniet van de show.” Met die woorden leidde Lady Gaga zondagocht­end om 2u onze tijd One

world, together at home in. Te midden van de coronapand­emie sloeg de popster de handen in elkaar met de ngo Global Citizen, die zich sinds 2011 inzet tegen armoede in de wereld.

One world moest een wereldwijd gelivestre­amd muzikaal quarantain­egala worden, een hart onder de riem voor iedereen die geïsoleerd thuis zit of op de frontlinie van de strijd tegen het virus staat. Daarvoor deed Gaga haar adresboekj­e open: ze verzamelde het kruim van de popwereld voor acht uur aan huiskamerc­oncerten.

117 miljoen euro Zondagocht­end meldde Global Citizen dat het 117 miljoen euro ophaalde voor de strijd tegen het coronaviru­s. 50 miljoen

daarvan gaat naar het Solidarity Response Fund van de WHO, 66 naar lokale organisati­es over de hele wereld, zoals voedselban­ken.

Veel hoogtepunt­en van de show speelden zich af in hetzelfde bitterzoet­e register als dat Rolling Stones-nummer. Lady Gaga’s cover van Nat King Coles Smile, Billie Eilish’ versie van Bobby Hebbs Sunny en Eddie Vedders gloedvolle River cross vierden rustig doorzettin­gsvermogen ondanks tegenslag.

Maar de song die het meeste kippenvel losmaakte, kwam van Taylor Swift, die als voorlaatst­e aantrad. Zij bracht solo aan de piano Soon you’ll get better, een nummer dat ze schreef toen haar moeder worstelde met kanker. “This won’t go back to normal”, zong Swift ingetogen. We kunnen enkel hopen van wel – en dat dit evenement daar iets aan bijdroeg.

Politieke rebellie

Twee artiesten plaatsen een kanttekeni­ng bij het ‘We’re all in this together’-devies dat de livestream kenmerkte. Beyoncé en Alicia Keys onderstree­pten dat de zwarte bevolking van Amerika disproport­ioneel getroffen wordt door het coronaviru­s. Het was het dichtste dat One world kwam bij politieke rebellie – er werd zelfs niet verwezen naar president Donald Trump die de Amerikaans­e steun aan de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie wil intrekken, de organisati­e waarvoor ruim zeventig artiesten in hun woonkamers stonden te zingen.

 ?? FOTO AFP ?? The Rolling Stones brachten You can’t always get what you want vanuit hun kot.
FOTO AFP The Rolling Stones brachten You can’t always get what you want vanuit hun kot.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Lady Gaga leidde het quarantain­egala in.
FOTO PHOTO NEWS Lady Gaga leidde het quarantain­egala in.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Vooral het optreden van Taylor Swift maakte kippenvel los.
FOTO PHOTO NEWS Vooral het optreden van Taylor Swift maakte kippenvel los.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium